Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μέρκελ «έλιωσε» στο Βερολίνο τον Γάλλο πρωθυπουργό

Του Γιώργου Δελαστίκ

Γελοιοποιήθηκε πολιτικά ο δεξιός σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη. 


Τίποτα, απολύτως τίποτα δεν του έδωσε η καγκελάριος: ούτε περισσότερες γερμανικές επενδύσεις για να προωθηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, ούτε καν τη συγκατάθεσή της στο να υπερβεί η Γαλλία το όριο του ελλείμματος 3% για τα έτη 2015 και 2016, όπως επιθυμούσε ο Βαλς. «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να δημιουργηθεί ανάπτυξη και χωρίς πρόσθετα χρήματα!» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, συντρίβοντας τις ελπίδες του Γάλλου πρωθυπουργού.

Του έκοψε τα φτερά και στο θέμα των γαλλικών ελλειμμάτων. Η Ευρώπη πρέπει να είναι αξιόπιστη, «πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τηρούμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας και αυτό είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε η καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου, παραπέμποντας την αξιολόγηση των περικοπών λιτότητας στη Γαλλία στην Κομισιόν. Τον Βαλς θα τον κρίνουν οι γραφειοκράτες της Κομισιόν, τον Σαμαρά οι γραφειοκράτες της τρόικας! «Η Μέρκελ εναντίον της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας» τιτλοφορούσε τη Δευτέρα ανάλυσή της η ηλεκτρονική έκδοση της σοσιαλδημοκρατικής γερμανικής εφημερίδας «Ντι Τσάιτ». Μια ανάλυση που καλλιεργούσε ένα κλίμα απαξιωτικό προς τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, παρά την υποτιθέμενη ιδεολογική συγγένεια των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών προς τους Γάλλους σοσιαλιστές. 

«Καλές είναι οι προσπάθειες της Γαλλίας, είναι όμως απαραίτητη η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτό έκανε καθαρό η Μέρκελ στον Γάλλο πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του», ανέφερε ο υπότιτλος της ίδιας εφημερίδας. «Ακόμη μία φορά το Βερολίνο γκρέμισε τις ελπίδες του Παρισιού για γερμανική χειρονομία στο θέμα των επενδύσεων... Ηταν ένας τρόπος για να κατεδαφίσει η Γερμανίδα καγκελάριος τις ελπίδες της ΕΚΤ αλλά και του Παρισιού και της Ρώμης που ήλπιζαν σε αύξηση των γερμανικών δημοσίων δαπανών», έγραψε στην ιστοσελίδα της η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Λα Τριμπίν»

Πρέπει να ήταν πραγματικά αφελείς πολιτικά ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο ομόλογός του της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αν όντως πίστευαν ότι θα ήταν δυνατόν να αυξήσει η Μέρκελ τις γερμανικές δημόσιες επενδύσεις την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μόλις εξισορρόπησε τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους και καταθέτει τον πρώτο ισοσκελισμένο γερμανικό προϋπολογισμό εδώ και... 45 (!!!) χρόνια, από το 1969. Μετά την κατηγορηματική άρνηση που εισέπραξε από τη Μέρκελ, ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και για να σώσει τα τελευταία ίχνη τυπικής αξιοπρέπειας δήλωσε: «Δεν ήρθα για να εκλιπαρήσω για κάτι, να ζητήσω οποιαδήποτε επιείκεια»!

Υπονοούσε με τα λόγια αυτά ότι η Γαλλία έτσι κι αλλιώς δεν θα τηρήσει το όριο του ελλείμματος του 3% για τον προϋπολογισμό της ούτε το 2015 ούτε το 2016, ανεξαρτήτως του τι λέει η Μέρκελ. Αυτό όμως σημαίνει παράλληλα πως το αν θα κινηθεί εναντίον της Γαλλίας η επιβολή προστίμων από την Κομισιόν θα εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει επί του θέματος η Ανγκελα Μέρκελ! Δεν νομίζουμε -τουλάχιστον με τα δεδομένα αυτής της στιγμής- ότι θα βάλει την ΕΕ να επιβάλει πρόστιμα στη Γαλλία, αλλά η απειλή θα κρέμεται ως... «φάντασμα της Μέρκελ» πάνω από την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας, της σημαντικότερης μετά τη Γερμανία χώρας της ΕΕ και της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στο γερμανικό έδαφος ο Μανουέλ Βαλς, το κλίμα στη Γερμανία ήταν πολύ εχθρικό εναντίον της ικανοποίησης των αιτημάτων του Γάλλου πρωθυπουργού. «Το Παρίσι χρειάζεται πίεση» ήταν ο τίτλος βαρυσήμαντου κύριου άρθρου της δεξιάς, φιλοκυβερνητικής γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» τη Δευτέρα, την ημέρα που ο Βαλς πήγε στο Βερολίνο. «Ο πρωθυπουργός Βαλς αναζητεί στο Βερολίνο κατανόηση για την πολιτική του. Δεν πρέπει να τη βρει», τόνιζε κατηγορηματικά ο υπότιτλος του άρθρου.

Εμπρηστικό ήταν το περιεχόμενο του άρθρου. «Η Ανγκελα Μέρκελ πρέπει να παραμείνει σκληρή, γιατί η Γαλλία με μακράν δική της ευθύνη έχει βρεθεί στη δυσάρεστη αυτή κατάσταση», υπογράμμιζε το άρθρο, το οποίο κατέληγε ως εξής: «Η Γερμανία πρέπει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάρρωση της γειτονικής χώρας λόγω των στενών δεσμών. Ως εκ τούτου η πίεση για μεταρρυθμίσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες είναι αδιαπραγμάτευτη»! Εξάρτημα δηλαδή της γερμανικής πολιτικής και των γερμανικών συμφερόντων βλέπουν και τη Γαλλία οι Γερμανοί -και έτσι τη μεταχειρίζονται πλέον...

Δημοσιεύθηκε στο"Εθνος", 25/9/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :