Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ – Ένας χρόνος αγώνα

Του Χρήστου Αβραμίδη

Ηρωικές σελίδες για το εργατικό κινήμα γράφουν οι εργαζόμενοι εργοστασίου της Κόκα Κόλα 3E στη Θεσσαλονίκη. 

Σε λίγες μέρες θα συμπληρώσουν ένα χρόνο απεργίας και δυναμικών κινητοποιήσεων. 

Ήταν 1η Οκτώβρη του 2013 όταν αποφάσισαν να διεκδικήσουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την ακύρωση όλων των απολύσεων.


Σε αυτό το χρονικό διάστημα η εταιρεία Κόκα Κόλα 3E και οι συνεργάτες της στην Ελλάδα «προσπαθούν να εμποδίσουν την απεργία και να φοβίσουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες αλλά και τις οικογένειές τους», όπως καταγγέλλει το σωματείο. Η αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα με στόχο την απαγόρευση του μποϊκοτάζ, που υλοποίησε η εταιρεία, απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο της Αθήνας. Επίσης κατηγόρησε τους απεργούς εργάτες και εργάτριες για δυσφήμηση και πρόκληση ηθικής βλάβης. Επιπλέον ζητούσε αποζημίωση 250.000 εναντίον των μελών του διοικητικού συμβουλίου και εκλεγμένων της ομοσπονδίας. Το σωματείο, μάλιστα, κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη που μας πέρασε, 24 Σεπτεμβρίου, και τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στις 8.00 π.μ. σε αλληλεγγύη προς τους απεργούς της Κόκα Κόλα που διώκονται δικαστικά από την πολυεθνική εταιρεία. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η πολυεθνική πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε νέα αγωγή εναντίον 28 συνολικά απεργών με την απαίτηση να καταβάλλουν οι απεργοί-εργαζόμενοι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ «ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης». Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί η εταιρεία να δέσει το κατηγορητήριο είναι οπτικοακουστικό υλικό που τραβήχτηκε ερήμην των απεργών, κίνηση που θυμίζει άλλες εποχές.

Η σημαντική νίκη από τη πλευρά των εργαζομένων αναφορικά με τα ασφαλιστικά μέτρα συνοδεύτηκε από νέες δικαστικές διαμάχες. Η εταιρεία, μετά την ήττα της, προχώρησε σε προσφυγές. Προσπαθεί να πείσει ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες είναι υπεύθυνοι για βανδαλισμούς περιουσιακών της στοιχείων και για ηθική βλάβη. Ήδη μία από τις μάχες δόθηκε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. η υπόθεση της δίωξης δύο απεργών απολυμένων της πολυεθνικής οι οποίοι ύστερα από μήνυση που άσκησε εναντίον τους ο υπεύθυνος ασφαλείας της Κόκα Κόλα κατηγορούνταν ότι βιαιοπράγησαν εναντίον του κατά τη διάρκεια διανομής προϊόντων της εταιρείας σε σούπερ μάρκετ στις 13 Νοεμβρίου του 2013. Oι δύο απολυμένοι εργαζόμενοι της Κόκα Κόλα μετά την απολογία τους και την κατάθεση μαρτύρων κρίθηκαν αθώοι για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε απόπειρα πρόκλησης σωματικής βίας, ενώ ένοχος κρίθηκε ο ένας εκ των δύο για την κατηγορία της παράνομης βίας σε τέσσερεις μήνες φυλάκισης με 2 χρόνια αναστολή. Η συγκεκριμένη απόφαση πάντως αντιμετωπίστηκε από το σωματείο σαν μια ακόμα νίκη.

Πέραν τούτων συμπληρωματικά με τη μορφή αγώνα του μποϊκοτάζ θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις περισσότερες από 28.000 υπογραφές υποστήριξης προς τους απεργούς, με τη διαδικασία να συνεχίζεται στη σελίδα elastithesitous.gr. Μάλιστα, οι απεργοί της Κόκα Κόλα έχουν καταφέρει με τη μαχητικότητά τους να αναγκάσουν μια σειρά από φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους, οι οποίοι συνήθως δεν τηρούν και την πιο αγωνιστική στάση. Πολλά εργατικά κέντρα αλλά ακόμα και η ΓΣΕΕ έχουν πάρει θέση και στηρίζουν τον αγώνα τους μέσω της καμπάνιας και των υπογραφών. Δεν έγινε όμως το ίδιο και με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη. Πιστός στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και «φίλος της εταιρείας», όπως αναφέρει το συνδικάτο, αποφεύγει να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης για τον αγώνα των εργαζομένων, παρότι υπάρχει βίντεο στο οποίο καλεί το σωματείο να καταθέσει ψήφισμα. Μάλιστα βρέθηκε στον αγιασμό του 69ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο βάφτηκε με χορηγία της Coca Cola 3E, και ευχαρίστησε την εταιρεία, χωρίς φυσικά να αναφέρει τίποτα για την υποχρηματοδότηση της παιδείας.

Επόμενο βήμα των εργαζομένων είναι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού της Αττικής με αφίσες, μοίρασμα φυλλαδίων και ενημέρωση στις γειτονιές του νομού. Επιπλέον το επόμενο διάστημα θα μοιράσουν 10.000 πολύχρωμα μπαλόνια ώστε να διαδοθεί το μήνυμά τους παντού και σε όλες τις γειτονιές.
Στο πλευρό των εργαζομένων συνεχίζει και στέκεται η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών. Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Σεπτέμβρη κοινοποιήθηκε η ομόφωνη απόφαση για στήριξη του σωματείου μέλους της αλλά και η βούληση να αναλάβει η ομοσπονδία την «τελική διεκπεραίωση του πολύμηνου αγώνα και του μποϊκοτάζ θεωρώντας το υποχρέωση και συνδικαλιστικό καθήκον» και κηρύσσοντας έτσι απεργία αορίστου χρόνου από το Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014 στην Κόκα Κόλα της Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει έως ότου επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Εν τω μεταξύ ένα ακόμα στήριγμα για τους απεργούς έρχεται από τους συναδέλφους τους στην Ισπανία όπου μετά το μποϊκοτάζ κέρδισαν την πρώτη δικαστική διαμάχη απέναντι στον επιχειρηματικό κολοσσό με αποτέλεσμα να ανακληθούν πρωτόδικα οι απολύσεις. Ο οργανωτικός γραμματέας του σωματείου Κώστας Τοσίδης, δήλωσε στο Πριν: «Στο δρόμο που χάραξαν οι ισπανοί συνάδελφοί μας, συνεχίζουμε και δεν τρομοκρατούμαστε. Θα νικήσουμε και το εργοστάσιο θα ξανανοίξει. Κι αυτό θα είναι μια νίκη για όλους τους εργαζόμενους». 
Υπενθυμίζεται ότι οι απεργοί καλούν να σταματήσει η κατανάλωση σε προϊόντα Αμίτα, Κόκα Κόλα, Φάντα και Αύρα.

Πηγή:ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :