Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Η επόμενη μέρα για τον Σαμαρά μετά το Βερολίνο

Του Γιώργου Δελαστίκ

Δυστυχώς, η συνάντηση στο Βερολίνο της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξελίχθηκε με κακά για την Ελλάδα αποτελέσματα. Η καγκελάριος επαίνεσε δημοσίως την κυβέρνηση της χώρας μας για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, αλλά δεν έδωσε απολύτως τίποτα στον πρωθυπουργό.

Ούτε καν... πολιτικές χάντρες και καθρεφτάκια ώστε να έχει κάτι να επιδείξει στους ιθαγενείς ως επιτυχία! Ούτε καν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν φέρθηκαν με φιλευσπλαχνία απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, τουλάχιστον στις χθεσινές ηλεκτρονικές εκδόσεις τους. Ως και η κρατική Ντόιτσε Βέλε έγραψε πως «πολλοί Ελληνες κατηγορούν τον Σαμαρά ότι υποτάσσεται στην εντολή λιτότητας της ΕΕ και προπάντων των Γερμανών και έτσι έχει οδηγήσει τη χώρα στη φτώχεια». 

Ακρως δηλητηριώδης απέναντι στον πρωθυπουργό ήταν η εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ» του Βερολίνου. «Εύκαμπτο μερκελιστή (!)» τον αποκαλεί στον τίτλο της ηλεκτρονικής έκδοσής της. «Ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει ότι στην Ευρώπη δεν γίνεται τίποτα εναντίον της θέλησης της Μέρκελ» σημειώνει στον υπότιτλο. Αρχίζοντας την ανάλυσή της, η «Ταγκεσπίγκελ» επαινεί τον πρωθυπουργό για τη φιλογερμανική στάση του. «Η επιβολή λιτότητας οδήγησε τη χώρα του στη μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας της, σε μια πρωτοφανή μαζική ανεργία και σε αμέτρητες ανθρώπινες τραγωδίες. Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός της Αθήνας Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει τη συσπείρωση με την καγκελάριο. Σήμερα Τρίτη έρχεται ο Σαμαράς στην καγκελαρία.
Ο ηγέτης της αριστερής ριζοσπαστικής ελληνικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα τον χλευάσει ως «μερκελιστή», ο οποίος παίρνει τις πολιτικές ντιρεκτίβες του από το Βερολίνο, για ακόμη μια φορά. Ο Σαμαράς παίρνει χαλαρά τέτοιες επιθέσεις. Γνωρίζει ότι τίποτα δεν γίνεται στην Ευρώπη εναντίον της Μέρκελ» γράφει πολύ χαρακτηριστικά. 

Λίγο πιο κάτω, η γερμανική εφημερίδα έρχεται στο ψαχνό της επίσκεψης. «Είναι αβέβαιο πάλι πόσο μπορεί να αντέξει ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός. Αυτό εξαρτάται επίσης και από το αν η καγκελάριος θα τον στηρίξει» τονίζει χωρίς περιστροφές και αναλύει στη συνέχεια: «Ο Σαμαράς θα ενημερώσει τη Μέρκελ ότι από πολιτική σκοπιά είναι αδύνατον να εφαρμοστούν στην Ελλάδα περαιτέρω μέτρα λιτότητας και περικοπών. Η χώρα βρίσκεται στο έδαφος από οικονομική και κοινωνική σκοπιά. Κατά τη διάρκεια της κρίσης χάθηκε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, τα νοικοκυριά έχασαν κατά μέσο όρο περισσότερο από το ένα τρίτο της αγοραστικής τους ισχύος» υπογραμμίζει.

Με δεδομένο ότι η Μέρκελ δεν έδωσε τίποτα στον Σαμαρά αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις, το χρέος κ.λπ., το πολιτικό συμπέρασμα που είναι υποχρεωμένη να βγάλει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είναι πως πρέπει να κάνει τα πάντα για να συγκεντρώσει πάση θυσία και με όλα τα μέσα -κυριολεκτικά όλα!- τους 180 βουλευτές που της είναι απαραίτητοι για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να επιβιώσει η ίδια. 

Πρέπει να αναμένουμε εξαιρετική σκλήρυνση της διελκυστίνδας για να βρεθούν οι 180 ψήφοι παντοιοτρόπως, από τη στιγμή που είναι βέβαιο πως οι Γερμανοί δεν πρόκειται να κουνήσουν ούτε το δαχτυλάκι τους για να βοηθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ενισχύθηκαν έτσι οι υποψίες του πρωθυπουργού ότι οι επαφές που έχουν αρχίσει οι Γερμανοί καθόλου τυπικές δεν είναι και κατά κανένα τρόπο η καγκελαρία δεν τις ερμηνεύει ως απλές «συναντήσεις γνωριμίας». Με τη συνήθη μεθοδικότητά τους, οι Γερμανοί προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε λίγους μήνες ή μελλοντικά.

Μόνο οι προσπάθειες του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, χωρίς καμιά γερμανική βοήθεια, όπως όλα δείχνουν, θα κρίνουν αν η κυβέρνησή τους θα επιβιώσει της προεδρικής εκλογής ή όχι. «Η θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φυσικά μέσω του Γραφείου Τύπου του προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την αποτυχία του πρωθυπουργού να αποσπάσει κάτι από την καγκελάριο. «Περιθωριακή κριτική από ένα περιθωριακό (!) κόμμα» απάντησε το Γραφείο Τύπου της ΝΔ. 

Ομολογούμε ότι πρώτη κυριολεκτικά φορά στη δημοσιογραφική μας ζωή διαβάζουμε να αποκαλείται... «περιθωριακό (!!!) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οποιαδήποτε χώρα. Η φράση αυτή προδίδει την τεράστια σύγχυση και τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στην ηγεσία της ΝΔ η έκβαση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ"24/4/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :