Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ενα, δύο, πολλά ΠΑΣΟΚ, κανένα όμως σαν του Ανδρέα

Του Γιώργου Δελαστικ*

Μεθαύριο, 3 του Σεπτέμβρη, τεσσαρακοστή επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο γιος του ο Γιώργος δεν θα βρίσκεται στην Αθήνα για να γιορτάσει με τους συντρόφους του τα 40ά γενέθλια του κόμματός του. Θα βρίσκεται στο Λονδίνο για να μιλήσει στους... τραπεζίτες της Ρόγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ! 

Θα τρίζουν τα κόκαλα του πατέρα του, αλλά τι να κάνει και ο γιος του, έχει οικογένεια να θρέψει και οι τραπεζίτες πληρώνουν καλά τους ομιλητές στις διαλέξεις που διοργανώνουν. Για να μετριάσει τις εντυπώσεις που γεννά η προτίμησή του προς τους καλοπληρωτές Αγγλους τραπεζίτες παρά προς τους πικρόχολους και πολιτικά μπατίρηδες πασόκους, ο Γιώργος θα μιλήσει σήμερα στο Ζάππειο. Θα αναπτύξει τις θέσεις του για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Ωραίο το θέμα, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου τι σχέση έχει με αυτό; Αυτός δεν υπήγαγε την Ελλάδα στο επαίσχυντο καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας στους Γερμανούς, ρημάζοντας τον ελληνικό λαό και καταστρέφοντας τη χώρα; Αυτόν δεν μίσησαν τόσο βαθιά όλοι οι Ελληνες ώστε να επικροτήσουν με την ψήφο τους την πραξικοπηματική απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία, ρίχνοντας το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ από το 44% στο 13% μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια; Εκτός πια αν ο Γιώργος Παπανδρέου πασχίζει να συγκροτήσει μια «προοδευτική συμμαχία» υπέρ του... Μνημονίου και των τραπεζιτών όλου του κόσμου! Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι μεθαύριο στην Αθήνα και θα μιλήσει -στο Ζάππειο κι αυτός, έστω κι αν είναι έξω φρενών με τον Γιώργο που θα μιλήσει δύο μέρες νωρίτερα. Υπάρχει όμως κάτι παράξενο στο εορταστικό πνεύμα.

Το σύνθημα για την επέτειο που καθόρισε ο Ευ. Βενιζέλος είναι «Ολοι Μαζί Ξανά - Με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για τη Νέα Αλλαγή». Καλά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και ξέχασε να βάλει στο σύνθημα του γιορτασμού το όνομα του ΠΑΣΟΚ, τα σαραντάχρονα του οποίου υποτίθεται ότι γιορτάζει; Περίεργο, πολύ περίεργο. Μήπως θα ήθελε ενδόμυχα να κάνει τα... σαράντα του ΠΑΣΟΚ αντί για τα σαραντάχρονα; Αν πάντως έχει τέτοιο καημό και πρεμούρα με την ίδρυση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης που σκοπεύει να ιδρύσει τον άλλο μήνα, θα μπορούσε να προβάλει ως σύνθημα το «Από το ΠΑΣΟΚ στην ΔΗ.ΠΡΟ.ΠΑ.»!

Λέει κανείς ΔΗ.ΠΡΟ.ΠΑ. και γεμίζει το στόμα του! Δεν γνωρίζουμε αν ο Ευ. Βενιζέλος θα αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός από τον Γ. Παπανδρέου, πράγμα που για το θέμα που συζητάμε σημαίνει αν θα γιορτάσει την 40ή επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ μοιράζοντας... κόλλυβα για την πολιτική κηδεία του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχοντας καταφέρει να φτιάξει τη ΔΗ.ΠΡΟ.ΠΑ. που ονειρεύεται! Το διασκεδαστικό είναι ότι και στα τριακοστά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, το 2004, τότε που μόλις είχε αναλάβει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου και είχε υποστεί δύο συντριπτικές ήττες από τον Κώστα Καραμανλή τόσο στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου όσο και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, ο γιος του Ανδρέα είχε κι αυτός φιλοδοξίες να κηδέψει το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο Ευ. Βενιζέλος σήμερα.

Ποιος δεν θυμάται εκείνα τα συμπαθέστατα σκιτσάκια προικισμένων παιδιών του νηπιαγωγείου με τους ήλιους και τις πολύχρωμες κατσαρές ακτίνες τους με τους οποίους ο Γιώργος ήθελε να αντικαταστήσει τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας και το όνομά του; Αλλο τώρα αν απέτυχε το σχέδιό του επειδή έπεσε στο... «ακαλλιέργητο» κοινό του ΠΑΣΟΚ.

Η ουσία είναι ότι είκοσι σχεδόν χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικοί του επίγονοι έχουν ξεκοκαλίσει ως το μεδούλι την πολιτική περιουσία που τους κληροδότησε.

Τους άφησε το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα και στην εξουσία, και αυτοί στην πιο πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, εκείνη των ευρωεκλογών του Μαΐου, το έφεραν... τέταρτο με 8%. 
Στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη φάση είναι να μη μειωθεί κι άλλο αυτό το 8%. Ο κίνδυνος είναι θανάσιμος. Στον πληθωρικό μικρόκοσμο των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων με μονοψήφιο ποσοστό -Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ- τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε καν η ύπαρξή τους, όπως υποδηλώνει η κρίση στην οποία περιδινούνται τα δύο τελευταία κόμματα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ", 1-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :