Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Αναπότρεπτη η νέα μείωση συντάξεων με αυτή την πολιτική

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης οδηγείται ταχύτατα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Κομβικό σημείο η επόμενη χρονιά, το 2015, καθώς στο τέλος του αναμένεται ότι τα έσοδα των Ταμείων θα εξισωθούν με τα έξοδά τους και από το 2016 θα υπάρξει ένα έλλειμμα που συνεχώς θα διευρύνεται. 


Σημειωτέον ότι στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων συμπεριλαμβάνεται και η κρατική επιχορήγηση, η οποία διαρκώς μειώνεται κάθε χρόνο, συντείνοντας τα μέγιστα στον οικονομικό στραγγαλισμό τους. 
Ας δούμε, όμως, πρώτα πρώτα τα στοιχεία από τα οποία απορρέουν και τα ζοφερά συμπεράσματα. Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι συντάξεις των Ελλήνων έχουν μειωθεί. Ελάχιστοι, όμως, έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η μείωση ανάμεσα στα έτη 2009 και 2013 έχει φτάσει στο εξωφρενικό ποσοστό του... 32%! 

Από τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν το 2009 για την παροχή συντάξεων, το ποσό αυτό έπεσε στα 22,5 δισεκατομμύρια το 2013! Οι 2 από τις 14 συντάξεις που έφαγε για πάντα η κυβέρνηση από όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα συν το επίδομα «αδείας») ισοδυναμούν με μείωση περίπου 15% (14,3% για τους σχολαστικούς). Προστιθέμενες σε αυτές και οι ευθείες μειώσεις των παρεχομένων συντάξεων βγάζουν το ποσοστό του 32% (31,8% για την ακρίβεια) της μείωσης του συνολικού ποσού που διατέθηκε για τη χρηματοδότηση της παροχής συντάξεων.

Η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012. Φέτος το ποσό θα πέσει στα 12,7 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για μία άκρως επώδυνη μείωση της τάξης του 22,5% μέσα σε μόλις δύο χρόνια! Ακόμη χειρότερα, κατά την τετραετία 2015-2018, το ποσό της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα ανέρχεται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο μόλις στα 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 32% σε σχέση με φέτος και για καταβαράθρωση της τάξης του... 47,5% σε σύγκριση με πρόπερσι, το 2012! Στο μεταξύ, καταποντίστηκαν και τα αποθεματικά κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων. Από 26 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2009 συρρικνώθηκαν τραγικά σχεδόν στο ένα... έκτο - 4,5 δισεκατομμύρια έμειναν το 2013! Μιλάμε για μείωση... 83% (!), υπεύθυνη για την οποία είναι πρωτίστως η κυβέρνηση, αφού με το «κούρεμα» του 2012 η κυβέρνηση καταλήστεψε και τα ασφαλιστικά ταμεία, αρπάζοντάς τους εν μια νυκτί 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Τα αλλεπάλληλα πλήγματα επί των ασφαλιστικών ταμείων δεν τελειώνουν εδώ. Το περίπου 1.000.000 άνεργοι που προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες προ κρίσης στερούν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από τα Ταμεία. Η βιαιότατη μείωση των μισθών σημαίνει ταυτόχρονα και λιγότερες εισφορές όσων συνεχίζουν να εργάζονται προς τα Ταμεία. Η μείωση από φέτος τον Ιούλιο των εισφορών των εργοδοτών κατά 2,9% και των εργαζομένων κατά 1% συνιστά νέο πλήγμα εκατομμυρίων ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Χώρια οι απώλειες από την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας μερικής απασχόλησης και από τη αδήλωτη εργασία, η οποία έχει αυξηθεί με την κρίση. Πρακτικά τι σημαίνουν όλα αυτά τα μεγέθη που επιδεινώνονται; Οι συντάκτες της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ υπολογίζουν βάσει των στοιχείων αυτών ότι για να επιβιώσει το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, τα Ταμεία θα χρειαστούν το 2016 πρόσθετους πόρους 950 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι θα αυξάνονται συνεχώς.

Το 2017 δηλαδή θα απαιτηθούν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2018 θα λείπουν 2,1 δισ. ευρώ και το 2020 2,67 δισ. ευρώ! Πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά; Αν δεν αλλάξει και μάλιστα ριζικά η ασκούμενη οικονομική πολιτική, είναι εξαιρετικά δύσκολο -για να μην πούμε αδύνατον- να βρεθούν τόσα λεφτά. Πέρα όμως από την αλλαγή ή όχι πολιτικής στα επόμενα χρόνια, το πιθανότατο είναι πως θα ακολουθηθεί η γνωστή και άκρως αποτελεσματική λύση, ανεξαρτήτως των κοινωνικών συνεπειών της: νέα μείωση των παρεχόμενων συντάξεων και διαρκείς μειώσεις των συντάξεων τα επόμενα χρόνια! Ολο και πιο μικρές συντάξεις όσο περνάει ο καιρός! «Οι γέροι στον Καιάδα!» είναι η ουσία της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, αν θέλαμε να την εκφράσουμε κυνικά.

Δημοσιεύθηκε στο"ΕΘΝΟΣ", 10/9/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :