Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Παρέμβαση απολυμένων Χαλυβουργών σε συναυλία του Δήμου Κηφισιάς που είχε χορηγό τη Χαλυβουργία Ελλάδος


Τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη, στη συναυλία του Δήμου Κηφισιάς με το Βασίλη Λέκκα στο αίθριο του δημαρχείου Κηφισιάς, έγινε παρέμβαση απολυμένων χαλυβουργών σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς.


Αφορμή, η «χορηγία» της Χαλυβουργίας Ελλάδος στα «Μενάνδρεια» του δήμου Κηφισιάς, στα πλαίσια των οποίων έγινε και η συγκεκριμένη συναυλία. Η Χαλυβουργία και ο ιδιοκτήτης της κος Μάνεσης, αποτέλεσε σύμβολο αντεργατικής πολιτικής, ενώ οι εργαζόμενοί της διεξήγαν έναν από τους σημαντικότερους εργατικούς αγώνες της εποχής του μνημονίου. Μόλις στις 11 Ιουνίου (τις μέρες ίσως που οι υπεύθυνοι του Δήμου έκλειναν τη συμφωνία της χορηγίας), εγκρίθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη νέα σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας ομαδικές απολύσεις 45 εργαζομένων της εταιρείας. Και όμως, την ίδια στιγμή που η Χαλυβουργία απολύει τους εργαζόμενούς της, βρίσκει λεφτά για «χορηγίες», ενώ ο Δήμος τη διαφημίζει!

Από νωρίς δεκάδες μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς και απολυμένων χαλυβουργών, μοίραζαν σχετική προκήρυξη στους θεατές που έρχονταν για τη συναυλία (δείτε την προκήρυξη εδώ). Αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του νομικού προσώπου του Δήμου που διοργανώνει τις εκδηλώσεις (και που ευθύνεται για τις χορηγίες), Ο Αργύρης Χατζηγιαννάκης, απολυμένος χαλυβουργός, πήρε το μικρόφωνο και έκανε τοποθέτηση για το ζήτημα:

Η Χαλυβουργία που είναι χορηγός στην εκδήλωση, απέλυσε γύρω στους 350 ανθρώπους. Φτάνει κάποιους ανθρώπους σε απόγνωση. Εγώ είμαι από τους πρώτους, υπάρχουν όμως εδώ και άλλοι που είναι από τους τελευταίους απολυμένους. Ευχαριστούμε τον κο. Μάνεση από την καρδιά μας, γιατί μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα των 3 ετών και κάτι, από άγνωστοι και άσημοι άνθρωποι, πολλοί από σας μπορεί να μας έχετε βοηθήσει, όπως ο κύριος Λέκκας, που μας έχει συμπαρασταθεί με διάφορους τρόπους, και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ γι αυτό. Ευχόμαστε στον κο. Μάνεση να κάνει πάντα τέτοιες χορηγίες. Να απολύει κόσμο και από την άλλη πλευρά να κάνει χορηγίες, δείχνοντας το καλό του πρόσωπο. Το καλό του πρόσωπο το έχει δείξει σε μας. Και πάλι σας ευχαριστώ, και συγνώμη γι’ αυτή την παρέμβαση. Να ευχαριστήσω και πάλι την Επιτροπή Αγώνα της Κηφισιάς γι αυτήν την παρέμβαση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετά το τέλος της παρέμβασης, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως «Σ’ εργάτες απολύσεις, στο δήμο χορηγία, όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», και ετοιμάστηκαν να αποχωρήσουν. Ο Βασίλης Λέκκας, δηλώνοντας προφανώς έτσι τη συμπαράστασή του, τους κάλεσε να μείνουν και να παρακολουθήσουν τη συναυλία, πράγμα που έγινε.



Αναδημοσίευση από:pandiera

Δεν υπάρχουν σχόλια :