Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Σήμερα η διαδήλωση στην Ουκρανική πρεσβεία (συγκέντρωση Μετρό Πανόρμου 18.30)

● Πορεία στην Ουκρανική πρεσβεία σήμερα, Τετάρτη 10/9 στις 18:30 μετρό Πανόρμου.

● Εκδήλωση συζήτηση με τον Κιριτσούκ για την Ουκρανία, Παρασκευή, 12/9, 7μμ, κτήριο Γκίνη Πολυτεχνείο.

Προκήρυξη  της «Αντιφασιστικής καμπάνιας αλληλεγγύης στην Ουκρανία»



ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΣΤΙΣ 18.30


Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν καθοριστικά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου αποτελεί μια σύμπραξη νεοφιλεύθερων και φασιστών με την αμέριστη στήριξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και του ΔΝΤ. 

Ο ιμπεριαλισμός και οι ντόπιοι ολιγάρχες του πλούτου επενδύουν στα φασιστικά τάγματα εφόδου ως πολιορκητικό κριό της επιβολής του ακροδεξιού καθεστώτος που τους τελευταίους μήνες πέρασε ρατσιστικούς νόμους διακρίσεων κατά των μειονοτήτων και του ρωσόφωνου πληθυσμού, απαγόρευσε το ΚΚ και οργάνωσε ένα πογκρόμ κατά αριστερών, προοδευτικών οργανώσεων, προσωπικοτήτων, πολιτών και συνδικάτων. Η καταστολή κλιμακώθηκε με την σφαγή στην Οδησσό, όπου ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς ήταν και το μέλος της «Borotba» Αντρέι Μπραζέφσκι, και πολλές ακόμα δολοφονίες αντιφασιστών σε άλλες πόλεις την 9η Μάη, ημέρα εορτασμού της αντιφασιστικής νίκης. Η εφιαλτική αυτή κατάσταση οδήγησε την εργατική τάξη και το λαό της Αν. Ουκρανίας σε εξέγερση μέσα από ξεσηκωμό, διαδηλώσεις, απεργίες κι έναν παρατεταμένο σκληρό αντικυβερνητικό – αντιφασιστικό αγώνα που μετά τα δημοψηφίσματα και τη λαϊκή πλειοψηφία που αποτύπωσαν, εντάθηκε με την ανακήρυξη λαϊκών δημοκρατιών σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ και τη δημιουργία λαϊκών πολιτοφυλακών.

Οι ιμπεριαλιστές και οι νεοφιλελεύθεροι και φασιστές του Κιέβου σε μια κίνηση επικίνδυνου πολεμικού τυχοδιωκτισμού επιχείρησαν να καταστείλουν την αντικυβερνητική – αντιφασιστική εξέγερση με κήρυξη πολέμου απέναντι στο λαό της Αν. Ουκρανίας με δυνάμεις αέρος και ξηράς καταστρέφοντας βασικές υποδομές (νερό, ηλεκτρικό, τηλεπικοινωνίες), σχολεία και νοσοκομεία με αποτέλεσμα πάνω από 2.500 νεκρούς και αριθμό προσφύγων που προσεγγίζει ίσως το 1 εκατ. Η στρατιωτική υπεροπλία όμως ουκρανικού στρατού, φασιστικών ταγμάτων, μισθοφόρων και στρατιωτικών επιτελαρχών των ΗΠΑ συνάντησε την ηρωική αντίσταση του ένοπλου λαού του Ντονμπάς που άντεξε στην επίθεση, κράτησε θέσεις και αντεπιτέθηκε με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να έχει τρέψει σε άτακτη φυγή το στρατό και τη φασιστική εθνοφυλακή. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ήττα της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» του ακροδεξιού καθεστώτος του Κιέβου, που άλλαξε τα δεδομένα όχι μόνο στο στρατιωτικό, αλλά και στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η κυβέρνηση Ποροσένκο, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια σε όλη την ουκρανική επικράτεια και αντιπολεμικές εξάρσεις με πρωταγωνιστές τους συγγενείς και συζύγους των στρατιωτών, ζητάει τώρα εκεχειρία προσπαθώντας να σωθεί πολιτικά, να κερδίσει χρόνο για την ανασύνταξη δυνάμεων και να σταματήσει την προέλαση των λαϊκών πολιτοφυλακών.

ΗΠΑ και ΕΕ υποστήριξαν με κάθε τρόπο τις πολεμικές επιχειρήσεις και πανικόβλητοι από την επέλαση των λαϊκών πολιτοφυλακών απειλούν με επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ επίκεινται ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε γειτονικές χώρες. Ιδιαίτερα η εξαγγελθείσα συγκρότηση νατοικής ταξιαρχίας άμεσης επέμβασης σε συνδιασμό εκατέρωθεν κυρώσεις και απειλές αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη που φανερώνει τους πολεμικούς κινδύνους που συνεπάγεται η όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ο αντιφασιστικός αγώνας του λαού του Ντονμπάς βρίσκεται σε ένα αποφασιστικό σημείο. Δεν έχουμε προσμονή και καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην ρωσσική ηγεσία, η οποία ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την διασφάλιση των συμφερόντων του ρώσικου καπιταλισμού και συμμετοχή στην μοιρασιά της επιρροής του διεθνούς κεφαλαίου στην Ουκρανία. Είναι απολύτως ενδεικτικό της στάσης της Ρωσσίας το γεγονός ότι σε μια φάση ραγδαίας ανόδου της μαχητικότητας και αυτοπεποίθησης των εξεγερμένων η ρωσσική διπλωματία κάνει διαπραγματεύσεις στις πλάτες τους επιχειρώντας να ανακόψει τις τάσεις ριζοσπαστικοποίησης στις τάξεις του λαϊκού στρατού και του πληθυσμού του Ντονμπάς.

Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, η εξίσωση των δύο πλευρών που αντιμάχονται στο εσωτερικό της Ουκρανίας εξυπηρετεί μόνο την προπαγάνδα του δυτικού ιμπεριαλισμού και του καθεστώτος του Κιέβου. Η λογική των ίσων αποστάσεων μεταξύ του καθεστώτος, της κυβέρνησης του Κιέβου και των φασιστών από τη μια και των αντιφασιστών, του εργατικού κινήματος και των μειονοτήτων από την άλλη πλευρά, είναι απαράδεκτη. Στη μάχη υπάρχουν αντιμαχόμενες πλευρές κι εμείς δε στεκόμαστε παρατηρητές. Παίρνουμε θέση στο πλευρό του αντιφασιστικού αγώνα. Στηρίζουμε το δικαίωμα των περιοχών αυτών στην αυτοδιάθεση. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αντιφασίστες και την μαχόμενη Αριστερά της Ουκρανίας. Εκφράζουμε ιδιαίτερα την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας στους συντρόφους της οργάνωσης «Borotba» που βρίσκονται στο στόχαστρο του καθεστώτος του Κιέβου και παλεύουν ηρωικά και με κόστος για το συντονισμό και την οργάνωση του αντικυβερνητικού και αντιφασιστικού αγώνα, για την κοινή πάλη της εργατικής τάξης της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα.

Είναι αναγκαίο να οργανωθεί μια καμπάνια αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης στους εξεγερμένους κατοίκους, τους απεργούς εργάτες, τις μειονότητες, τους αντιφασίστες και τους αριστερούς μαχητές της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Είναι αναγκαίο να σπάσει το κλίμα μουδιάσματος και αμηχανίας που επικρατεί κάτω από το βάρος της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας. Είναι επείγον να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, ένα αντιπολεμικό κίνημα ικανό να μπλοκάρει την πολεμική μηχανή σε κάθε χώρα, να αντιπαλέψει τα φονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και να αντιπροτάξει τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Η «Αντιφασιστική Καμπάνια» στηρίζει το κάλεσμα του ιταλικού συγκροτήματος Banda Bassotti για μια καμπάνια που θα συγκεντρώσει χρήματα και ανθρωπιστική βοήθεια κι ένα διεθνές καραβάνι αλληλεγγύης που θα επισκεφτεί προσφυγικούς καταυλισμούς και περιοχές του εξεγερμένου Ντονμπάς.

Ο ελληνικός λαός έχει κάθε συμφέρον να σταθεί στο πλευρό του εξεγερμένου λαού του Ντονμπάς και να καταδικάσει την ελληνική κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή έσφιξε το χέρι των πραξικοπηματιών. Να επιβάλλει με όρους κινήματος και ξεσηκωμού έναν αντιπολεμικό προσανατολισμό στον αντίποδα της σημερινής εξωτερικής πολιτικής της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Αντί η ελληνική κυβέρνηση να κλείνει άρον άρον τα ελληνικά προξενεία στις περιοχές που απελευθερώνει ο λαϊκός στρατός αποχωρώντας μαζί με τον ουκρανικό στρατό και τα φασιστικά τάγματα, απαιτούμε να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου. Η ήττα της σύμπραξης νεοφιλελεύθερων και φασιστών είναι νίκη για τις εργατικές τάξεις και τους λαούς όλου του κόσμου. 

●  Νίκη στην αντιφασιστική εξέγερση του λαού της Αν. Ουκρανίας

● Κάτω η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και τα φασιστικά τάγματα εφόδου

● Ήττα των σχεδιασμών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

● Αλληλεγγύη στην αντιφασιστική αριστερά και το Μπορομπτά


Εκδήλωση συζήτηση με τον Κιριτσούκ για την Ουκρανία. Παρασκευή, 12/9, 7μμ, Γκίνη Πολυτεχνείο

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :