Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Από τη ΔΕΘ στο Βερολίνο με την ουρά στα σκέλια

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Από την ήττα στις ευρωεκλογές και ύστερα είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά και οι σχεδιαστές της πολιτικής τακτικής της πελαγοδρομούν προσπαθώντας να υπερβούν το τραγικό τους αδιέξοδο.


Εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα πολιτικά και επικοινωνιακά «εξαπτέρυγά» του προϊδέαζαν για εξαγγελία πλήθους «παροχών» και βελτιώσεων, αποκατάστασης αδικιών και άλλων παρόμοιων.
Τζίφος, καθότι το μόνο εφαρμόσιμο ήταν μια μικρή μείωση της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Εν συνεχεία η κυβέρνηση «μετακόμισε» στο Παρίσι για να συζητήσει με την τρόικα, προκειμένου να «επικοινωνήσει» ότι έρχεται η ώρα της αποχώρησης των εποπτών από την Ελλάδα.

Τζίφος και εκεί, αφού, λίγο πριν από τη συνάντηση του Παρισιού, τα μηνύματα εκ μέρους των πιστωτών εξάλειψαν κάθε δυνατότητα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Επιπλέον εκεί διαμηνύθηκε στην κυβερνητική πλευρά ότι θα πρέπει μέχρι την τυπική λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του τρέχοντος προγράμματος (μνημονίου) η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει νομοθετήσει νέα μέτρα, καταστροφικά για την εργασία και την ασφάλιση, τα οποία θα συνοδευτούν από σοβαρές περικοπές συντάξεων.

Λίγο πριν από τη σημερινή επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο τα ίδια «εξαπτέρυγα» προανήγγελλαν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει μεγάλα και σοβαρά θέματα στην καγκελάριο διεκδικώντας τον ουρανό με τ’ άστρα:

  • Την πρόωρη λήξη του προγράμματος και της παρουσίας τόσο του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας όσο και του ΔΝΤ.
  • Την άδεια να προχωρήσει σε (προεκλογικές) φοροελαφρύνσεις.
  • Την αναβολή της υλοποίησης «μεταρρυθμίσεων» όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό.
  • Κυρίως, όμως, να αρχίσει το συντομότερο η συζήτηση για τη διευθέτηση των δόσεων και των επιτοκίων του ελληνικού χρέους.

Τζίφος όμως και εδώ, καθώς χθες στη Γερμανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε αυτό που ήδη γνωρίζαμε: ότι στη σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, αφού αυτές που αφορούν την πορεία της Ελλάδας θα ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου.

Λαμβάνοντας το «μήνυμα», αυθωρεί η κυβερνητική εκπρόσωπος στην Αθήνα ανακοίνωσε το εξής καταπληκτικό, το οποίο συνιστά άτακτη υποχώρηση από τα «ηρωικά» των προηγούμενων ημερών: Ότι η συνάντηση Σαμαρά με τη Μέρκελ γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται τακτικά μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών και ότι οι συζητήσεις αυτές μεταξύ φίλων και εταίρων είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Και το συμπέρασμα της κυβερνητικής εκπροσώπου: «Επομένως κάθε άλλη ερμηνεία και κάθε άλλη εικασία και κριτική που βλέπουν το φως της δημοσιότητας απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής».

Πόσο πιο καθαρά να πει ότι ξανάβαλαν την ουρά στα σκέλια; Πόσο πιο καθαρά να δείξει ότι τα κυβερνητικά «εξαπτέρυγα» σαν και του λόγου της, κάθε φορά που παίζουν έστω και με τις χαμηλότερες των προσδοκιών, απλώς λένε μπούρδες για να περνάει η ώρα;


*Ο Σταύρος Χριστακόπουλος είναι Διευθυντής Σύνταξης στην εφημερίδα «Το ποντίκι»

Δεν υπάρχουν σχόλια :