Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Πικρή γεύση έχει η νίκη στη Σουηδία της Κεντροαριστεράς

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Με ωμό τρόπο έθεσαν το ζήτημα τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στη Σουηδία:


Oταν το μπλοκ των δεξιών κομμάτων που μέχρι τώρα κυβερνούσε τη χώρα χάνει δέκα ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες (9,8 για να είμαστε ακριβείς) και τα κεντροαριστερά κόμματα από αυτές τις δέκα μονάδες κερδίζουν το... 0,1 μιας μονάδας (!), είναι δυνατόν η Κεντροαριστερά να θεωρηθεί «θριαμβευτής» των εκλογών; 
Αδύνατον! Ακριβώς αυτό όμως συνέβη στις σουηδικές εκλογές.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2010, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς είχαν συντριβεί, παίρνοντας οι Σοσιαλδημοκράτες 30,8%, οι Πράσινοι 7,2% και το Αριστερό Κόμμα 5,6%. Στις εκλογές αυτής της Κυριακής οι Σοσιαλδημοκράτες αύξησαν το ποσοστό τους κατά... 0,4% και το Αριστερό Κόμμα το αύξησε κατά 0,1%, ενώ οι Πράσινοι έχασαν 0,4% πέφτοντας από το 7,2% στο 6,8%. Συνολική αύξηση δηλαδή και των τριών αυτών κομμάτων μόλις... 0,1%! Υπέροχα!

Το 2010 είχαν συντριβεί παίρνοντας και τα τρία κόμματα μαζί 43,6% των ψήφων και το 2014 «θριάμβευσαν» παίρνοντας... 43,7%!!! Επειδή όμως το σύστημα στη Σουηδία είναι αναλογικό, με το 43,7% δεν παίρνουν κατά κανέναν τρόπο κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παίρνουν 158 έδρες στο κοινοβούλιο που έχει 349 έδρες, οπότε τους λείπουν 17 ολόκληρες έδρες για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 175 εδρών που δίνει τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Πριν απαντήσουμε στο πώς μπορεί να βρεθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να συγκροτηθεί κυβέρνηση, οφείλουμε προηγουμένως να λύσουμε μια θεμελιώδη απορία.

Αφού ο δεξιός συνασπισμός έχασε 9,8 εκατοστιαίες μονάδες και ο κεντροαριστερός πήρε μόνο 0,1 μονάδα από αυτές, πού πήγαν οι υπόλοιπες; Η απάντηση είναι τραγική. Από τις 9,8 μονάδες που έχασε η Δεξιά, οι 7,2 μονάδες πήγαν στο κόμμα της Ακροδεξιάς αυξάνοντας το ποσοστό της από το 5,7% που είχε στο 12,9%! Οι υπόλοιπες 2,6 μονάδες πήγαν σε ένα κεντροαριστερό Φεμινιστικό Κόμμα, το οποίο όμως πήρε μόνο 3,1% και παρέμεινε εκτός κοινοβουλίου, γιατί στη Σουηδία το όριο είναι 4% για να μπει κάποιο κόμμα στη Βουλή. Σκεφτείτε, και τα τρία κεντροαριστερά κόμματα μαζί (σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί και οικολόγοι) παίρνουν 0,1 της μονάδας και ένα εξωκοινοβουλευτικό γυναικείο κόμμα παίρνει 2,7 μονάδες, σχεδόν... τριάντα φορές περισσότερο!

Πρόκειται περί παταγώδους αποτυχίας της Κεντροαριστεράς, όχι περί νίκης, παρόλο που κυβέρνηση θα σχηματίσουν όντως οι σοσιαλδημοκράτες. Τι κυβέρνηση, πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε. Υπάρχουν δύο λύσεις, η μια χειρότερη από την άλλη. Η πρώτη λύση συνίσταται στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για τη Σουηδία. Επειδή όμως στο κοινοβούλιο πλειοψηφία θα έχει η Δεξιά (142) και η Ακροδεξιά (49), άρα σύνολο μαζί με τη Δεξιά 191 έδρες, όταν 175 δίνουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κεντροαριστερή κυβέρνηση θα είναι αδύνατον να περάσει οποιονδήποτε νόμο από το κοινοβούλιο, αν δεν συμφωνεί η Δεξιά! Θα έχουμε δηλαδή μια υποτιθέμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση, η οποία όμως θα νομοθετεί μόνο όσα αρέσουν στη Δεξιά! Μιλάμε για πολιτική φαρσοκωμωδία με τραγικές συνέπειες για τους Σουηδούς.

Η δεύτερη λύση είναι ακόμη χειρότερη. Οι σοσιαλδημοκράτες να διώξουν τους αριστερούς που έχουν 21 έδρες και να φτιάξουν κατευθείαν οι ίδιοι μια... δεξιά κυβέρνηση! Μπορούν να το πετύχουν, αν κατορθώσουν να δελεάσουν δύο μικρά κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση της Δεξιάς - το Κόμμα του Κέντρου που πήρε 6,1% και 22 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα που πήρε 5,4% και 19 έδρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, αθροιζόμενες οι 113 έδρες των σοδιαλδημοκρατών με τις 24 έδρες των Πράσινων συν τις 22 του Κέντρου και τις 19 του Λαϊκού δίνουν άθροισμα 178 έδρες, 3 περισσότερες από τις αναγκαίες για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης των Σουηδών σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος είναι ένας συνδικαλιστής που όχι υπουργός αλλά ούτε... βουλευτής (!) δεν υπήρξε ποτέ, μπορεί με τον τρόπο αυτό να γίνει πρωθυπουργός μιας... κεντροδεξιάς κυβέρνησης! Δήλωσε αμέσως πάντως ότι θα κάνει συζητήσεις με όλα τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με εξαίρεση το κύριο κόμμα της Δεξιάς που κυβερνούσε και φυσικά με το κόμμα της Ακροδεξιάς, το οποίο πλέον είναι τρίτο κόμμα της χώρας και μάλιστα με διαφορά έξι ολόκληρων εκατοστιαίων μονάδων από το τέταρτο. Στις εκλογές του 2010, είχε βγει με το κόμμα της Ακροδεξιάς έκτο και καταϊδρωμένο, υπερέχοντας μάλιστα μόλις 0,1% από το έβδομο και το όγδοο. Οποιος πάντως νομίζει ότι η Κεντροαριστερά έχει πλειοψηφία στη Σουηδία, πλανάται πλάνην οικτράν. Τα κοινοβουλευτικά κεντροαριστερά κόμματα πήραν το 43,7% των ψήφων, ενώ η Δεξιά συν την Ακροδεξιά το 52,2%! Κατάντησε και η Σουηδία προπύργιο της Δεξιάς!

Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" 17.9.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :