Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Προτάσεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής


ΜΕΤΩΠΟ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΚΑΙ  ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ  (ΜΑΑ)

   Προτάσεις του μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής


Αγαπητές Συντρόφισσες, σύντροφοι

Οι διεργασίες στο χώρο της αριστεράς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Δυνάμεις, αριστερής προέλευσης συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Κοινοβουλευτικές αριστερές δυνάμεις με «αντιμνημονιακή ρητορική» κινούνται σταθερά μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης και καθημερινά διολισθαίνουν σε «υπεύθυνη θεσμικά αξιωματική αντιπολίτευση», χωρίς καμιά προσπάθεια να οργανώσουν την αντίσταση του λαού.

Αντίθετα δυνάμεις συγκρουσιακές με το ευρωπαϊκό καπιταλιστικό πλαίσιο υφίστανται πιέσεις απομόνωσης , περιθωριοποίησης και σε ορισμένες περιπτώσεις αποδόμησης. Βαθμιαία διαμορφώνεται ο νέος πολιτικός χάρτης της εποχής της τρόικα με πρωτοφανείς κινδύνους για το λαό και τη ριζοσπαστική αριστερά.


Αλλά και με πρωτοφανείς δυνατότητες. Ένα συντριπτικά μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει να χάσει τίποτε με την ανατροπή της βαρβαρότητας που έχει επιβάλει η Ευρωζώνη. Και μπορεί να κερδίσει πολλά, αν η τομή αυτή γίνει με βάση ένα συγκροτημένο, ριζοσπαστικό, δημιουργικό , συλλογικό, εναλλακτικό σχέδιο.

Και επίσης, με πρωτοφανείς υποχρεώσεις για τη ριζοσπαστική αριστερά. Σήμερα κρίνεται η ίδια η επιβίωση για εκατομμύρια εργαζομένων και των οικογενειών τους. Κρίνεται αν θα υπάρξει ζωή και προοπτική για τη νεολαία. Κρίνεται το μέλλον του τόπου μας όλο τον 21ο αιώνα. Κρίνονται και οι δημοκρατικές κατακτήσεις και παραδόσεις του λαού, που απειλούνται από την εμφάνιση του Ναζισμού και από τις ρατσιστικές  επιθέσεις εναντίον των μεταναστών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με συναίσθηση των μεγάλων δυσκολιών αλλά και με αίσθηση της ευθύνης στο ιστορικό σταυροδρόμι που βρισκόμαστε, το Συντονιστικό του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής κάνει τις παρακάτω αλληλοσυνδεόμενες  προτάσεις:

Την εντατικοποίηση και ολοκλήρωση των συζητήσεων που ήδη έχουν αρχίσει ανάμεσα σε όλους όσους έχουν συμπεριλάβει σε ένα ανατρεπτικό προγραμματικό σχέδιο την αποχώρηση από την Ευρωζώνη, που εκ των πραγμάτων οδηγεί στη σύγκρουση με όλο το θεσμικό καθεστώς της Ε.Ε. Σε συνδυασμό με την  κατάργηση των μνημονίων, τη στάση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, το δημοκρατικό σχεδιασμό, τον εργατικό έλεγχο, την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Τη σύγκληση μέσα στο Σεπτέμβρη μιας μεγάλης πανελλαδικής συνέλευσης για μια μεγάλη εργατική, λαϊκή κίνηση μετωπικού χαρακτήρα. Αυτή μπορεί να είναι μια νέα συσπείρωση που να ενώνει πολλαπλές κλαδικές και τοπικές πρωτοβουλίες.

Την πλατειά και αποτελεσματική επικοινωνία με εργάτες, αγρότες, ανέργους, σπουδαστές, επιστήμονες, βιοτέχνες, επαγγελματίες μέσω ανοικτών θεματικών συνελεύσεων για την πολιτική τεκμηρίωση και επεξεργασία ενός σχεδίου που θα αναδεικνύει το ζήτημα της αποχώρησης από το ευρώ όχι ως μιας προειλημμένης ιδεολογικής άποψης, αλλά ως τεκμηριωμένης και πρακτικής απάντησης στα βαριά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Την καλλιέργεια και τη δημιουργία των προϋποθέσεων προκειμένου ο λαός να απαντήσει με δημοψήφισμα στο πραγματικό δίλημμα «με το ευρώ και το μνημόνιο» ή «εκτός ευρώ με σχέδιο λαϊκής ανασυγκρότησης». Να ταχθεί υπέρ ενός επαναστατικού «Σχεδίου Β».

Την ετοιμότητα να υπάρχει μια κοινή βάση στην ενδεχόμενη (και πολύ πιθανή) αιφνίδια διενέργεια εκλογών.

Την προετοιμασία για μια ισχυρότατη λαϊκή επιλογή κατά του ευρώ και υπέρ της κοινωνίας και της ανάπτυξης στις ευρωεκλογές του 2014.

Την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος που  σε επίπεδο ηγεσιών (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) δεν αντιπαρατάχθηκε στην  κυβερνητική πολιτική και δε στάθηκε στο πλευρό του κόσμου της εργασίας.

Τη δημοκρατική συγκρότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος που θα συντονιστεί  και από κοινού με όλες τις υπαρκτές κοινωνικές  δυνάμεις του τόπου. Με πανελλαδική δικτύωση. Με ενεργή συμμετοχή. Με δημοκρατική λήψη των αποφάσεων.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο των νεανικών δυνάμεων της εργασίας και των σπουδών, στον τόπο δουλειάς, στην επικοινωνία, στην εκπροσώπηση με όρους άμεσης δημοκρατίας.

Την αναγκαιότητα της δράσης μας στη γειτονιά, εκεί που λαός δίνει τη μάχη για επιβίωση, με οργάνωση της αντίστασης και αλληλεγγύης του κόσμου. (κοινωνικά ιατρεία, παρεμβάσεις σε πλειστηριασμούς κλπ). Συγκρότηση κοινωνικού μετώπου παράλληλα  με το πολιτικό  Μέτωπο.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κατά την εκτίμησή μας δεν υπάρχει πλέον χρόνος αναβολών και δισταγμών. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι συνέπειες είναι ήδη βαριές. Είμαστε βέβαιοι ότι συμφωνείτε σε αυτό.

Την επιστολή αυτή την αποστέλλουμε σε όλες τις οργανώσεις και κινήσεις με ανάλογες ανησυχίες, προβληματισμούς και αναζητήσεις.

Συντροφικά

Το Συντονιστικό του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής

                                                                                  Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :