Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οπλο εκβιασμού της Κύπρου το φυσικό αέριο της ΑΟΖ της!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Κόντεψε να πνιγεί ο οικοδεσπότης, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, στο γεύμα εργασίας που διοργάνωσε με προσκεκλημένους τους 36 πρεσβευτές που εκπροσωπούν τις χώρες τους στη Λευκωσία, όταν άνοιξε το στόμα του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Κένινγκ!


Γιατί αποσύρατε το θέμα του φυσικού αερίου από τις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ήταν το πνεύμα της παρέμβασης του Αμερικανού πρεσβευτή. Με διπλωματικό τρόπο, απαίτησε να συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο στις διακοινοτικές συνομιλίες, γιατί οι Τουρκοκύπριοι, είπε και εννοούσε την Τουρκία, θέλουν οπωσδήποτε να μοιραστεί το φυσικό αέριο στις δύο κοινότητες! Λύση του Κυπριακού χωρίς μοίρασμα του φυσικού αερίου με την Τουρκία, γιοκ, είπε ο Αμερικανός πρέσβης! 

Είναι φυσικά αστείο ακόμη και να υποθέσει κανείς ότι μια μικροσκοπική χώρα σαν την Κύπρο θα μπορούσε ποτέ να αγνοήσει τις ΗΠΑ. Ας πούμε όμως χάριν συζητήσεως και μόνο ότι η δεξιά κυπριακή κυβέρνηση του απολύτως αφοσιωμένου στους Αγγλους Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αποφάσιζε να μην ακούσει τις προτροπές των Αμερικανών και να συνεχίσει τις έρευνες. Πώς να τις συνεχίσει όμως αφού το μοναδικό θαλάσσιο οικόπεδο στο οποίο έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Αφροδίτη»; Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Στο γεγονός ότι η εταιρεία που έχει πάρει το οικόπεδο 12 είναι... αμερικανική! Τι πρακτικά σημαίνει αυτό θα το καταλάβουμε καλύτερα, αν θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα. 

Το 2007, η κυπριακή κυβέρνηση έβγαλε σε δημοπρασία 11 θαλάσσια οικόπεδα προς παραχώρηση σε διεθνείς εταιρείες για έρευνες προς εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Εντεκα «οικόπεδα» σε φτηνές τιμές παραχωρούσε η Λευκωσία, αλλά κατά παράδοξο τρόπο μία και μοναδική εταιρεία παρουσιάστηκε: η αμερικανοϊσραηλινή Noble Energy, η οποία ζήτησε και πήρε ένα και μοναδικό οικόπεδο, το 12! Το μοναδικό δηλαδή στο οποίο έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί φυσικό αέριο! Δεν ήταν «τυχερή» η Noble Energy. Η ίδια εταιρεία έκανε και κάνει τις έρευνες για το ίδιο πράγμα στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Εχοντας ήδη εντοπίσει τα γιγαντιαία κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» στην ΑΟΖ του Ισραήλ, ήξερε ότι το κοίτασμα «Λεβιάθαν» συνεχιζόταν στην ΑΟΖ της Κύπρου, στο οικόπεδο 12, γι' αυτό και το ζήτησε και το πήρε στα σίγουρα! 

Προ τετραετίας, στα τέλη του 2010, η αμερικανοϊσραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδό της περιείχε τουλάχιστον 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (διαιρούμε διά του 35,3 αν θέλουμε να βρούμε τον όγκο περίπου σε κυβικά μέτρα για να μην απογειωνόμαστε με τα τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια των Αγγλοαμερικανών!).

Πέρυσι, μετά τις γεωτρήσεις, η εταιρεία είπε ότι έπεσε έξω και τα αποθέματα φυσικού αερίου της «Αφροδίτης» είναι το πολύ 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Ποια είναι η ποιοτική διαφορά αυτών των δύο αριθμών: Τα 7 τρισ. κυβικά πόδια επαρκούν οριακά για να κατασκευαστεί στην Κύπρο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου. Αντιθέτως, τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια είναι απαγορευτικό νούμερο για να είναι οικονομικά βιώσιμη η κατασκευή του εργοστασίου υγροποίησης! Η μέρα με τη νύχτα δηλαδή! Σαν να μην έφτανε αυτό, μία μόλις μέρα μετά τις προαναφερθείσες δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, βγαίνει ο γενικός διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο Τζον Τόμιτς και δηλώνει δημοσίως σε συνέδριο του βρετανικού περιοδικού «Εκόνομιστ» ότι... «δεν έχουν εντοπιστεί αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ που να επιτρέπουν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης»! 
Παράλληλα, στην Κύπρο αρχίζουν να οργιάζουν οι «εμπιστευτικές πληροφορίες» ότι και τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ήταν παραμύθι, το κοίτασμα «Αφροδίτη» έχει το πολύ... 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο! Το πλήγμα κατά του σχεδιασμού της κυπριακής κυβέρνησης είναι θανατηφόρο! Τι μπορεί να γίνει τώρα, αν είναι αδύνατη η κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης ως οικονομικά ασύμφορου;

Η λύση είναι απλούστατη: να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς. Αλλά ο αγωγός αυτός θα είναι υποθαλάσσιος από την Κύπρο και την ηπειρωτική Ελλάδα και πανάκριβος ή θα είναι ένας κατά πολύ φθηνότερος από την κατεχόμενη Κύπρο προς την Τουρκία και από εκεί θα διοχετεύεται με άνεση προς την Ευρώπη με πολύ πολύ μικρότερο κόστος; Περιττό να τονιστεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ προτιμούν τον αγωγό μέσω Τουρκίας, καθώς έτσι θα βελτιωθούν θεαματικά οι σχέσεις τους με τον Ερντογάν! Ναι, αλλά αν το κυπριακό φυσικό αέριο διοχετευθεί από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς μέσω Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή αγορά, δεν είναι προφανές ότι η Αγκυρα θα επιβάλλει τους όρους της ανά πάσα στιγμή στη Λευκωσία; Αυτονόητο!

Δημοσιεύθηκε στο "Εθνος" 7/11/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :