Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Δήμος Γαλατσίου και Κυβέρνηση απαγορεύουν σε σωματεία και φορείς την είσοδο στο ΠΑΛΑΙ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Πρωτοφανής προσπάθεια απαγόρευσης εισόδου στο Παλαί Γαλατσίου από το Δήμο και την κυβέρνηση σε σωματεία εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες, που επισκέφθηκαν το χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, προκειμένου να μοιράσουν στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης που είχαν μαζέψει από τους χώρους τους.  
Στο πρωτοφανές αυτό περιστατικό απαγόρευσης της έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ενεπλάκη ενεργά και ο αρμόδιος υπουργός της νεοπασοκικής κυβέρνησης Μουζάλας, ο οποίος επιβεβαίωσε τις απαγορεύσεις που θέτει η κυβέρνηση στην επικοινωνία με τους πρόσφυγες. 
Σε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία ο συντονισμός σωματείων-φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για τους πρόσφυγες/μετανάστες, ξεκαθαρίζει ότι το κίνημα αλληλεγγύης δεν πρόκειται να επιτρέψει οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως «φυλακισμένοι» και να παρεμποδίζεται η επαφή τους με τα σωματεία και τις συλλογικότητες. Προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει εμπόδια στην έκφραση ταξικής αλληλεγγύης και ξεκαθαρίζει, ότι τα κινήματα αλληλεγγύης δεν θα γίνουν πρόσκοποι και εθελοντές, για να απαλλάξουν την κυβέρνηση από την τεράστια ευθύνη που έχει.
Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση που παρατίθεται στη συνέχεια.  


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓIΚΟ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ/ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ 


ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ


Την Παρασκευή, 21 Νοέμβρη, αντιπροσωπεία εργαζόμενων και φοιτητών από το Συντονισμό Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό, επισκέφτηκε το Παλαί για να μεταφέρει διάφορα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Είχαν συγκεντρωθεί από τον κόσμο στον οποίο απευθύνθηκαν τα σωματεία και άλλες συλλογικότητες (εργαζόμενοι, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί), πέντε αυτοκίνητα, ένα μικρό κι ένα μεγάλο φορτηγό με τρόφιμα, ρούχα και κλινοσκεπάσματα. 

Μια δυσάρεστη όμως έκπληξη μας περίμενε όταν περάσαμε την είσοδο του Παλαί κι ενημερώσαμε για την πρόθεση να μοιράσουμε τα πράγματα και να επικοινωνήσουμε με τους πρόσφυγες μοιράζοντας μια ανακοίνωση-καλωσόρισμα στη γλώσσα τους κι ανοίγοντας ένα πανό. Ο αντιδήμαρχος και άλλοι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαγόρευσαν με ρητό τρόπο το μοίρασμα της ανακοίνωσης, έπαιρναν με αυταρχικό τρόπο τις ανακοινώσεις από τα χέρια των προσφύγων, ενώ προπηλάκισαν τα μέλη του Συντονισμού, σπρώχνοντας και βρίζοντας και κάλεσαν την αστυνομία. Στο χορό μπήκαν και κάποιοι από τους εθελοντές, οι οποίοι μας καλούσαν μαζί με τον αντιδήμαρχο να αφήσουμε τα πράγματα και να φύγουμε ή αν δεν μας αρέσει να μην αφήσουμε τίποτα γιατί έχουν πολλά πράγματα και δεν χρειάζονται άλλα, μας κατηγορούσαν ότι χρησιμοποιούμε ως πρόσχημα τη συλλογή τροφίμων για να μπούμε στο χώρο και να παρενοχλήσουμε τους πρόσφυγες (!), μας ενημέρωσαν ότι έχουν εντολή από το υπουργείο να μην μοιράζονται ανακοινώσεις. Αντίθετα, οι πρόσφυγες ζητούσαν την ανακοίνωση και επιθυμούσαν να μοιραστούν τις αγωνίες τους για την κατάσταση.

Στη συνέχεια υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Μουζάλα, ο οποίος επιβεβαίωσε τις απαγορεύσεις που θέτει η πολιτική ηγεσία στην επικοινωνία με τους πρόσφυγες. Στο ερώτημα των σωματείων, πάνω σε ποιο νομοθετικό πλαίσιο βασίζονται αυτές οι απαγορεύσεις, με ύφος ηγεμόνα, αρνήθηκε να απαντήσει. Μετά την έντονη αντίδραση των σωματείων απέναντι σε αυτή την αντιδημοκρατική και αυταρχική τοποθέτηση, δόθηκε η δυνατότητα σε επταμελή αντιπροσωπεία να συναντηθεί με τους πρόσφυγες και να τους μεταφέρει την αλληλεγγύη μας. 

Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής και την προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να περιφρουρήσει από το οργανωμένο εργατικό κίνημα τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων. Δε θα επιτρέψουμε οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως «φυλακισμένοι» χωρίς το αυτονόητο δικαίωμα στην επικοινωνία και να παρεμποδίζεται η επαφή τους με τα σωματεία και τις συλλογικότητες. Κατανοούμε φυσικά, ότι είναι πολύ βολική κατάσταση για την κυβέρνηση να κρατάει μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις τους πρόχειρους χώρους φιλοξενίας που έχει παραχωρήσει στους πρόσφυγες για να κοιμούνται στο πάτωμα και να υποσιτίζονται. Τους προειδοποιούμε όμως ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να εμποδίζουν την έκφραση ταξικής αλληλεγγύης, ότι δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, την έλλειψη υποδομών και χρηματοδότησης, τη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού και την επιβολή κατάστασης εξαίρεσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε καταυλισμούς. Ξεκαθαρίζουμε επίσης, ότι δεν θα γίνουμε όλοι πρόσκοποι και εθελοντές, για να απαλλάξουμε την κυβέρνηση από την υποχρέωση της χρηματοδότησης κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, όπως επίσης και ότι θα επιλέγουμε ΕΜΕΙΣ με ποιο τρόπο, με ποια μέσα, με ποιο περιεχόμενο θα εκδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας.


1 σχόλιο :

Καλλιοπη είπε...

το ιδιο συνεβη και σε μεμονωμενους αλληλεγγυους που προσφερθηκαν να βοηθησουν και να προσφερουν πραγματα που ειχαν συλλεξει..βρεθηκα την ιδια μερα με 4 αλλα ατομα στο ΠΑΛΑΙ, πηγαμε ολοι να βοηθησουμε σε οποιο ποστο υπηρχε αναγκη...ΜΑς ΕΔΙΩΞΑΝ λεγοντας οτι δεν χρειαζονται βοηθεια και απλα ζητησαν τα τηλεφωνα μας σε περιπτωση που χρειαστει να μας ειδιποιησουν(δεν χρειαστηκε ποτε προφανως )....και βεβαια δεν μας επετρεψαν να ερθουμε σε επαφη με τους προσγυγες...