Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Εξαιρετικά αναγκαίος ο πολιτικός συντονισμός της μαχόμενης Αριστεράς

Tου Γιώργου Κρεασίδη
Μια σημαντική πολιτική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεδιπλώνεται με βάση την πρόταση της για τον πολιτικό συντονισμό δράσης της μαχόμενης Αριστεράς στη μάχη του ασφαλιστικού. Άμεσος στόχος είναι η συσπείρωση δυνάμεων για ένα κίνημα ανατροπής του κυβερνητικού σχεδιασμού, μπλοκαρίσματος του αντιασφαλιστικού εκτρώματος και συνολικά της επίθεσης κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, που θα συμβάλλει καθοριστικά να αναχαιτιστεί η δεξιά μετατόπιση πάνω στο έδαφος της μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πέρα από την αυτονόητη, αλλά δύσκολη στην πράξη κοινή δράση, αναδεικνύει την εξαιρετικά αναγκαία συνεργασία πρώτα από όλα στο επίπεδο των διεκδικήσεων και της γενικότερης κατεύθυνσης του κινήματος, ώστε να ξεδιπλωθεί ένας αγώνας που θα φέρνει τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο, θα εμπνέει αυτοπεποίθηση ξεπερνώντας την αίσθηση ότι αγωνιζόμαστε για την τιμή των όπλων και θα έχει σαφή στόχο την ανατροπή της κοινωνικής αντεπανάστασης που επιχειρούν στο ασφαλιστικό κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ. 
Η συζήτηση έχει ανοίξει, καθώς ήδη πραγματοποιήθηκε μια πλατιά σύσκεψη πάνω σε αυτή και μια διμερής συνάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη ΛΑΕ, ενώ με ανακοινώσεις απάντησε αρνητικά το ΚΚΕ, αλλά και το ΚΚΕ (μ-λ), ενώ η Ένωση Δικαίων θετικά. Μένει φυσικά να υπάρξει ένας συνολικός αναπροσανατολισμός όλων, ώστε να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, κυρίως στο μαζικό κίνημα. Σε αυτή τη λογική η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτάσσει, σαν αναγκαίους στόχους και παρά τις υπαρκτές διαφορές, συγκεκριμένα σημεία, με αφετηρία τη δέσμευση στην αποφασιστική πάλη για την ανατροπή της αντιασφαλιστικής τομής. Η καθολική ασφάλιση σε δημόσιο, δωρεάν σύστημα, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και των μνημονίων, η απαίτηση να πάρουμε πίσω όσα χάθηκαν από το 2009 να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από τα ταμεία, το χτύπημα της ανεργία και ανασφάλιστης εργασίας και η υπεράσπιση των γυναικών, των νέων και της βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας, είναι βασικά στοιχεία της.

Στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ιεραρχείται ψηλά η δέσμευση σε συγκεκριμένα βήματα, ξεκινώντας από το συντονισμό στα συνδικάτα και τις κινητοποιήσεις, με έμφαση στη δημιουργία ενιαίου κέντρου αγώνα σε διάκριση από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και δέσμευση για την αυτοτέλεια του κινήματος. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δεύτερα με τη συμμετοχή των ΛΑΕ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, Εργατικού Αγώνα, Συλλόγου «Κορδάτος», Ένωσης Δικαίων, Ανασύνθεσης και Ξεκινήματος. Στη συζήτηση όπου εκτιμήθηκε ότι βρισκόμαστε σε φάση σημαντικής ανάπτυξης αγώνων με δυνατότητες ανατροπής. Παράλληλα δεν υποτιμήθηκαν οι υπαρκτές δυσκολίες, ενώ απασχόλησαν και οι προϋποθέσεις για μια μαχητική συνέχεια. Έγιναν συνολικότερες εκτιμήσεις για την πολιτική προοπτική των αγώνων, το χαρακτήρα της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τον αναγκαίο στόχο της εξόδου από την ΕΕ. Γενική η θετική εκτίμηση για την πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ υπογραμμίστηκε πως θα κριθεί από τη συμφωνία πάνω σε άμεσα πρακτικά βήματα και ο διάλογος σε συγκεκριμένη θεματολογία. Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η πρωτοβουλία είναι ένα σημαντικό βήμα πολιτικού συντονισμού για τη μάχη του ασφαλιστικού, που ενισχύει τη λαϊκή αυτοπεποίθηση, την κοινή δράση και τον ουσιαστικό διάλογο. 

Το ΚΚΕ πήρε θέση στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με μια ανακοίνωση που έχει καταρχήν τα θετικά στοιχεία μιας πολιτικής τοποθέτησης, χωρίς άγονη πολεμική, αλλά και με σαφή αναφορά στο μαζικό κίνημα. Μια απάντηση που ήρθε καθώς πολλοί αγωνιστές πιέζουν σε μια κατεύθυνση κοινής δράσης. Από κει και πέρα η άρνηση –για μία ακόμα φορά- της επιτακτικής ανάγκης και της δυνατότητας για πολιτικό συντονισμό και κοινή δράση και η παραπομπή αόριστα στις διαδικασίες των σωματείων, υποβαθμίζει τη σημασία που έχει η συνειδητή ώθηση των πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και ρευμάτων.

Αυτό καταγράφεται στην απάντηση του ΚΚΕ όταν δηλώνεται πως η ανασύνταξη του κινήματος «δεν υπηρετείται μέσα από επαφές, συναντήσεις και συζητήσεις «κορυφών», πολιτικών κομμάτων κ.λπ., που ουσιαστικά υποκαθιστούν το εργατικό – λαϊκό κίνημα, τα όργανα και τις διαδικασίες του». Το ΚΚΕ αρνείται να συναντηθεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να συζητήσουν για την αντεπίθεση του κινήματος, την ώρα που ο Γενικός του Γραμματέας συναντιέται με τον πρωθυπουργό, υπουργούς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (πάντα στο πλαίσιο του «θεσμικού ρόλου»). Παραπέρα το ΚΚΕ δηλώνει πως στο κίνημα «μπορούν να συναντηθούν εργάτες κι υπάλληλοι του δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή φίλοι του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή άλλων κομμάτων». Έχει θετικά στοιχεία αυτή η επισήμανση, στο βαθμό που η κομματική βάση του ΚΚΕ αλλά και των άλλων δυνάμεων επιδιώξουν να συναντηθούν και όχι απλώς «μπορούν» (πολύ περισσότερο όταν αρκετές φορές η γραμμή εκ Περισσού λέει πως δεν μπορούν). Αλλά και όσον αφορά την κοινή δράση στο κίνημα κρίνεται από τα έμπρακτα βήματα διαχωρισμού από το σχεδιασμό της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, από την ανάδειξη διεκδικήσεων που απαντούν στις κοινωνικές ανάγκες, αμφισβητούν το πολιτικό πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων του μνημονίου, αλλά και πολιτικούς στόχους απελευθέρωσης από μνημόνια, χρέος, ΕΕ και ευρώ. Και φυσικά από την προώθηση μιας γραμμής κλιμάκωσης μέσα από συγκεκριμένες μορφές, καθώς μορφή πάλης και περιεχόμενο είναι αξεχώριστα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε στην απάντηση του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας πως «ούτε στην συγκριμένη πρόταση ούτε στη γενικότερη λογική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν υπάρχει ίχνος ‘’υποκατάστασης του μαζικού κινήματος’’. Το ζητούμενο είναι ένας πολιτικός συντονισμός των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς που θα δώσει νέα ώθηση, ελπίδα και δύναμη στο ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα». 

Και το ΚΚΕ (μ-λ) απάντησε επίσης με ανακοίνωση και δεν συμμετείχε στην πλατιά σύσκεψη, αν και τα προηγούμενα χρόνια τόνιζε σταθερά την ανάγκη της κοινής δράσης. Στην ανακοίνωση τονίζει ότι οι δυνατότητες συνεργασίας περιορίζονται στην πολιτική αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική και τη στήριξη του μαζικού κινήματος, ενώ το πολιτικό πλαίσιο υποτιμιέται και διαχωρίζεται από την αντίθεση στο ασφαλιστικό, χωρίς να στρέφεται στα ερωτηματικά της κοινωνίας που δέχεται ένα προπαγανδιστικό πόλεμο για άδεια ταμεία, προνόμια των ασφαλισμένων κ.ο.κ.. Χαρακτηριστικά τονίζεται «παλεύουμε για το δικαίωμα στην ασφάλιση ή για τη διαγραφή του χρέους; Ή, για να το θέσουμε αλλιώς: με βάση το πλαίσιο που προτείνει η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει νόημα να παλέψουμε για το δικαίωμα στην ασφάλιση χωρίς την προϋπόθεση της διαγραφής του χρέους και της επιστροφής των αποθεματικών των ταμείων;». 
Το Μ-Λ ΚΚΕ δε συμμετείχε στη συζήτηση ούτε έστειλε κάποια απάντηση. 
Χρειάζεται όμως μια στάση στη βάση των αναγκών της σύγκρουσης και των διαθέσεων του κόσμου του αγώνα για μια πιο προωθημένη συνάντηση των αντιιμπεριαλιστικών, αντικαπιταλιστικών δυνάμεων. 

Πέρα από τη σύσκεψη, η Ένωση Δικαίων με ανακοίνωσή της υποδέχτηκε θερμά την πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την αφετηριακή θέση πως «δεν έχουμε συντεταγμένο το ‘’στρατό’’ εκείνων που θίγονται από τη πολιτική αυτή και ακριβώς αυτό πρέπει να κάνουμε», ενώ το Σχέδιο Β’ εκδήλωσε ενδιαφέρον να παρακολουθεί συστηματικά τη συζήτηση για την πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση με τη ΛΑΕ όπου ήταν κοινή εκτίμηση η ανάγκη παλλαϊκού ξεσηκωμού για να μην περάσει το ασφαλιστικό, ενώ συζητήθηκε η πολιτική προοπτική των αγώνων. Για την ΛΑΕ η διέξοδος περνά από μια αντιμνημονιακή δημοκρατική ανατροπή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε στη συνάντηση υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου, σε ρήξη με ΕΕ, ΔΝΤ και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν στην πράξη και τη στήριξη στην προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα ανεξάρτητο και ταξικό κέντρο αγώνα στο εργατικό κι ευρύτερα στο μαζικό κίνημα.

Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ άνοιξε μια αναγκαία συζήτηση, καθώς μπροστά στην ένταση και το στρατηγικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης υπάρχουν δυνατότητες οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς να δουλέψουν από κοινού για να συσπειρωθούν δυνάμεις που θα ανοίξουν δρόμους αντίστασης και ανατροπής από τη σκοπιά των εργαζομένων.

Δημοσιεύθηκε στο "ΠΡΙΝ", 31/1/16

29 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Επεσε λογοκρισία. Πονάει πολύ η αλήθεια.

Unknown είπε...

Το copy paste με κείμενα άσχετα, παντός καιρού, υπό μορφή σχολίων, που δημοσιεύονται σε όλο το διαδίκτυο από "εντεταλμένους" ανώνυμους δεν είναι μορφή διαλόγου. Η ιστοσελίδα, ως "Χώρος προβολής απόψεων, διαλόγου και κριτικής για την αριστερή αντεπίθεση ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα", έχει φιλοξενήσει και θα συνεχίσει να το κάνει όλες τις απόψεις που συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο διάλογος και ο σχολιασμός άρθρων που αναρτώνται πρέπει επίσης να εξυπηρετεί τον παραπάνω σκοπό και να διεξάγεται με κανόνες σεβασμού της διαφορετικής άποψης.
Κραυγές για το ποιος είναι ρεφορμιστής και ποιος περισσότερο επαναστάτης, το ποιος ψήφιζε και ταυτίζονταν στο δημοψήφισμα με την αστική τάξη, ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος, ποιος είναι "ανάχωμα" και ποιος συστημικός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Οταν το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους εδω και 25 χρόνια οτι Πολιτικές συνεργασίες δεν κάνει μιλάει μόνο με τον λαό και με κανένα πολιτικό κομμα και καποιοι συνεχιζουνε το ιδιο παραμυθι των συγγενών ιδεολογικών χωρων αυτό είναι κραυγές πανικού και απογνωσεις και οχι οι ξεκαθαρες θεσεις του ΚΚΕ. Ιδεολογική αντιπαράθεση μέσα στον λαο ναι παραμυθάκια για δήθεν Συγγενειες οχι.

Ανώνυμος είπε...

Μια άποψη, χωρίς διάθεση πολεμικής, πέρα από την αυτονόητη πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε "υπαρκτές διαφορές"... Και φυσικά απευθύνεται μόνο στους καλόπιστους, με την απαίτηση σεβασμού της άλλης άποψης.
Το βασικό ερώτημα που αντικειμενικά μας απασχολεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα: Είναι οι αγώνες των εργατικών, λαϊκών κοινωνικών κινημάτων που γεννούν πολιτική; Ή η πολιτική γεννάει αγώνες; Ακόμα και αν δεχτούμε ότι μεταξύ των δύο φαινομενικά αντιθετικών απαντήσεων υπάρχει μια διαλεκτική ενότητα, ποια από τις δύο παίρνει πρωτεύουσα θέση στις δοσμένες συνθήκες;
Προσωπική γνώμη: Η ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σήμερα είναι το κυρίαρχο από κάθε άποψη. Ο εργαζόμενος σήμερα πρέπει να συνειδητοποιησει ότι, ανεξάρτητα από πολιτικές επιλογές, επιβάλλεται να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία αυτή. Η αναγκαιότητα αυτή αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου.
Είναι βέβαια προφανές ότι ο εργαζόμενος που θα συνειδητοποιήσει αυτή την αναγκαιότητα και θα συμμετάσχει ενεργά, θα διατηρήσει και θα μεταφέρει μέσα στο κίνημα τη δική του ιδιαίτερη πολιτική θεώρηση. Εκεί, όλες οι πολιτικές τίθενται σε δοκιμασία, επιβεβαιώνονται, επιλέγονται, βελτιώνονται, συμπληρώνονται, καταξιώνονται ή απορρίπτονται. Σε ένα προωθημένο στάδιο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συντονίζουν τις ενέργειές τους με βάση τα κοινά τους σημεία.
Αυτή ακριβώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Και παρά το γεγονός ότι το κίνημα βρίσκεται σε σαφή υποχώρηση, αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας γίνονται κάθυε μέρα φανερά. Καθημερινά πολιτικές και δράσεις καταδικάζονται και απομονώνονται. Άλλες δικαιώνονται και σταδιακά συσπειρώνουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά όλα έγιναν εύκολα και ρόδινα. Δείχνουν όμως ότι η διαδικασία αυτή προχωράει σε θετική κατεύθυνση. Ενώ την ίδια ώρα, συνεχώς αυξάνονται τα εμπόδια σε όσους προσπαθούν να μεταφέρουν και να επιβάλουν πολιτικές που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, ή βρίσκονται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση με αυτά. Εδώ συμπεριλαμβάνονται τόσο οι προσπάθειες του "κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού" (και όχι "γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής ηγεσίας" όπως παρουσιάζεται), όσο και εκείνες που ενώ η συμμετοχή και επιρροή τους στο εργατικό κίνημα είναι από μικρή έως ανύπαρκτη, προσπαθούν με πλάγια μέσα να αποκτήσουν πρόσβαση.
Με βάση τα παραπάνω, η εκφρασμένη θέση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ είναι η μόνη προς την σωστή κατεύθυνση... Και καλό θα ήταν όλοι 'όσοι συσπειρώνονται στις διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες (ο όρος πολιτικά και όχι υποτιμητικά) να αναθεωρήσουν τη στάση τους με τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα. Διατηρώντας πάντα τις "υπαρκτές διαφορές τους". Και ας δεχτούν κάποτε επιτέλους, ότι αυτός που θα αποφασίσει να "συντονιστεί" θα είναι ο ίδιος ο εργάτης...

Κ.Χ.

Ανώνυμος είπε...

1:39. Γιατί απολογείσαι? Αφού δεν συγγενεύεις με κανέναν γιατί τρώγεσαι για το τι κάνουν οι άλλοι? Το ΚΚΕ έδωσε την απάντησή του με τη σχετική ανακοίνωση. Αν φοβάσαι ότι το ΚΚΕ αφήνει περιθώρια και εσύ δεν το θέλεις αυτό πέστα εκεί που πρέπει... Δεν είσαι εσύ το ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

2.06 To Ποιός τρώγεται και πονάει είναι πεντακάθαρο. Το ΚΚΕ έχει απαντήση ξεκάθαρα εδώ και 25 χρόνια. Απευθύνεται στον λαο και πουθενά αλλού. Και παλεύει για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Την ιδεολογική αντιπαράθεση την επιδιώκουμε με όλα τα Οπορτουνιστικά και Αστικά κόμματα που είμαστε αντίπαλοι. Οτι θα απαντήσουμε σε ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚ ΛΕΒΕΝΤΗ ΑΝΕΛ απαντήσαμε και στην ανταρσυα. Δεν χωρίζουμε τον λαό με ψευτικους διαχβρισμούς δεξιός αριστερός ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ

προλετάριος μαχητής είπε...

Κ.Χ. Μια αναγκαία διόρθωση για την έμμεση μομφή που κάνεις στους "ρεφορμιστές", αυτούς που θεωρούν το ΚΚΕ ρεφορμιστικό (με πολιτικούς όρους) για το ρόλο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Να τι γράφει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων που οργανώνει την απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο.

"...Σε αυτόν τον μεγάλο και μαχητικό αγώνα χρειάζεται να σπάσουμε τα όρια που βάζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ, αλλά και της Α∆Ε∆Υ και των μεγάλων Ομοσπονδιών, που δίνουν μάχες «συμβολικές» και όχι σύγκρουσης για να μην περάσουν τα μέτρα.
Έχουν επιλέξει το δρόμο της υποταγής και όχι της ανατροπής των πολιτικών που εφαρμόζονται από κυβερνήσεις-ΕΕ-∆ΝΤ και εργοδοσία..."

Όλα τα άλλα, για τη "σωστή θέση", για το συντονισμό από τα κάτω (όπως αυτός του ΠΑΜΕ) μιας και η πρωτοπορίες και οι πολιτικοί οργανισμοί δεν παίζουν κανένα ρόλο, για το ποιος είναι ο πιο "συνεπής", για το τι συμμετοχή και επιρροή έχει ο καθένας στο εργατικό κίνημα και για το πως πλευρίζοντας τους "συνεπείς" οι ρεφορμιστές με πλάγια μέσα προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση και επιρροή στο εργατικό κίνημα ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ.

- Να τα δώσουμε όλοι ΟΛΑ για την ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του εργατικού και μαζικού κινήματος (αυτό μπορεί και να είναι για όλους μας και θεραπευτικό).

Ανώνυμος είπε...

Για την Ανασύνταξη του Σ.Κ Παλεύει το ΠΑΜΕ και η Λαική Συμμαχία σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Οπορτουνισμό κάθε απόχρωσης για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

5.22 Κατανοητός ο πανικός σου. Στην Λαική Συμμαχία συμμετέχει όποιος θέλει σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ. Μέσα απο τον καθημερινό αγώνα καταλαβαίνει ο Καθένας οτι η μόνη λύση είναι Εξοδος απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Διαφορετικά εξυπηρετείς ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ Φαρμακοβιομήχανους Ξενοδόχους Εφοπλιστές και την χρυσή αυγή με Εθνικό καπιταλισμό και αλλαγή Ιμπεριαλιστικού οργανισμού Ρωσία Κίνα. Είμαι σίγουρος οτι το κάνεις απο λάθος και η θέση σου είναι με τον λαό στο ΠΑΜΕ σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ Χαιρετώ

Ανώνυμος είπε...

αριστερή γιατί μου το διέγραψες?

Unknown είπε...

Δε είναι πολιτικό σχόλιο αυτό που διεγράφη. Οι κανόνες του ιστολογίου αφορούν όλους. Τα υβριστικά σχόλια θα αφαιρούνται. Διάβασε και παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

επαναλαμβάνω (κόσμια) στον 4.34
Το ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Συμμαχία δεν παλεύουν για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος γιατί απλά δεν παλεύουν για την ενότητα της εργατικής τάξης. Αν δεν ενώσεις την ε.τ.δεν μπορείς να παλέψεις την κυρίαρχη αστική τάξη που είναι ενωμένη άλλωστε.Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτής της οπορτουνιστικής πολιτικής του ΚΚΕ είναι άλλωστε φανερά.
Το σύνθημα που προβάλλει το ΚΚΕ για έξοδο από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής είναι κάλπικο. Το ότι στο Σοσιαλισμό θα υπάρχει έξοδος από τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς για τους κομμουνιστές πρέπει να θεωρείτε δεδομένο. Το ζήτημα όμως είναι σήμερα και μέχρι να κερδίσει ή και για να κερδίσει η επανάσταση θα δημιουργήσουμε κίνημα για την αποδέσμευση από την ΕΕ των μονοπωλίων ή όχι. Λιανά λοιπόν το ΚΚΕ είναι με αυτή την ΕΕ που δήθεν καταγγέλλει και με όλους τους αντιδραστικούς μηχανισμούς που η ΕΕ των μονοπωλίων έχει δημιουργήσει (ευρώ κλπ). Το έχει δηλώσει άλλωστε σε αρκετές συνεντεύξεις του και ο ΓΓ της ΚΕ του.

Ανώνυμος είπε...

6.29 Κάνεις λάθος. Το ΠΑΜΕ και η Λαική Συμμαχία παλεύει για την Ανασυγκρότηση του Σ.Κ σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Οπορτουνισμό που είναι πρώτη προυπόθεση. Στην λαική συμμαχία συμμετέχει όποιος θέλει σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής. Μέσα στον καθημερινό αγώνα καταλαβαίνει ο καθένας οτι δεν υπάρχει κυβέρνηση μέσα στον καπιταλισμό που να μπορεί να κάνει το παραμικρό για τον λαό. Οσο θα δυναμώνει θα αποσπά προσωρινά μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής Διαφορετικά ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΊ τμήματα της Αστικής Τάξης και την χρυσή αυγή και αλλαγή Ιμπεριαλιστικού οργανισμού ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Ολα τα άλλα είναι εχθρικά για την Ε.Τ με σκοπό την διάσπαση προς όφελος του Καπιταλισμού

Ανώνυμος είπε...

6.29 Και βέβαια τα αποτελέσματα των Πολιτικών Μετώπων και των Ενδιάμεσων σταδίων εξουσίας ολοκληρο τον 20ο αιώνα αποδειχτήκανε καταστροφικά Πουθενά δεν έγινε Σοσιαλισμός με αυτόν τον τρόπο. Παντού Σώθηκε ο Καπιταλισμός.Η Μελέτη της Ιστορίας είναι πάντα χρήσιμη για εξαγωγή χρήσιμων Συμπερασμάτων.

Ανώνυμος είπε...

6.55 Έτοιμα στα έχουνε τα κειμενάκια και τα βάζεις ότι και να σου λένε οι άλλοι. Ρε εσύ μήπως είσαι ρομπότ και δίνεις έτοιμες απαντήσεις.Τα ίδια και τα ίδια λες. Κολλημένο γραμμόφωνο είσαι? Πες ρε για την ΕΕ και τη θέση του κόμματός σου. Εδώ και τώρα έξω από την ΕΕ των μονοπωλίων.

Ανώνυμος είπε...

7.05 Στην είπα την θέση είναι πεντακάθαρη. Εξοδος απο την Ε.Ε με ΚΟινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.Αυτό που λες εσύ οδηγεί σε κυβέρνηση μέσα στον Καπιταλισμό εξυπηρετωντας τμήματα της Αστικής τάξης χρυσαυγίτες Ρωσία Κίνα. Τέτοιο έγκλημα σε βάρος του λαού το ΚΚΕ δεν κάνει. Ελα να παλέψουμε να ανατραπεί ο Καπιταλισμός το γρηγορέτοεο αλλιώς προκαλείς διάσπαση του λαού.

Ανώνυμος είπε...

7.05. Όποιος δεν παλεύει για την αποδέσμευση από την ΕΕ. όποιος δεν μάχεται τις κεντρικές επιλογές της αστικής τάξης την εξυπηρετεί. Συμβάλλει στην διαιώνιση της δικής της εξουσίας, γίνεται στυλοβάτης του αστικού συστήματος. Αυτό δεν είναι απλά οπορτουνισμός αλλά πέρασμα στην άλλη πλευρά.

Ανώνυμος είπε...

7.30 Εσύ έχεις περάσει με την Αστική τάξη. Απομονώνεις την Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής απο την Εξοδο απο την Ε.Ε παίζοντας το παιχνίδι της τμημάτων της Αστικής τάξης και της χρυσής αυγής με συμφέροντα στον Εθνικό καπιταλισμο και ρωσία κίνα. Αυτή είναι η διάσπαση που κάνετε στον λαό για να είναι πάντα εγκλωβισμένος μέσα στον καπιταλισμό. Η Ιστορία του 20ου αιώνα είναι καταπέλτης.

Ανώνυμος είπε...

-ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ (τώρα και όχι στο Σοσιαλισμό)
-ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (τώρα και όχι στο Σοσιαλισμό)
-ΕΞΩ Η ΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ (τώρα και όχι στο Σοσιαλισμό)
-ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ (τώρα και όχι στο Σοσιαλισμό)
-ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ (τώρα και όχι στο Σοσιαλισμό)
κλπ, κλπ, κλπ, τωρινά....

Ανώνυμος είπε...

7.47 Αυτά είναι όνειρα θερινής νυχτός. Ολα τα μέτρα είναι στρατηγικές επιλογές για όλες τις καπιταλιστικές χώρες ανεξάρτητα απο νόμισμα και ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Οτι κέρδισε η Εργατική τάξη ήτανε με την ύπαρξη του Σοσιαλισμού που απο φόβο οι καπιταλιστές δίνανε κάτι για να μην ανατραπούνε. Μετά την Ανατροπή του Σοσιαλισμού το 1991 τα πέρνει όλα πίσω. Ο Καπιταλισμός θα γίνει ανθρώπινος στην 2α Παρουσία. Λαικη Συμμαχία λοιπόν για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αλλος δρόμος για τον λαό δεν ύπάρχει

Ανώνυμος είπε...

Ότι κέρδισε η εργατική τάξη ήταν αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων της. Κατακτήσεις όπως το 8ωρο κερδήθηκαν με αίμα και δεν ήταν προσφορά του καπιταλισμού στο φόβο του σοσιαλισμού. Τώρα μπορώ να κατανοήσω γιατί το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ δεν παλεύουν για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων μέσα στον καπιταλισμό απομακρύνουν το σοσιαλισμό και κάνουν ανθρώπινο τον καπιταλισμό. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί ξερνάω και σίγουρα θα με κόψουν. μπορεί οποιοσδήποτε να καταλάβει ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική του ΚΚΕ, ποιος είναι με τους εργαζόμενους και το λαό και ποιος είναι με τα αφεντικά, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές, ποιος είναι με την επανάσταση και ποιος με την εκμετάλλευση και την διαιώνιση της αστικής εξουσίας.

Ανώνυμος είπε...

8.23 Αυτά που λες είναι με την Αστική τάξη. Γιατί προσπαθείς να εγκλωβίσεις τον λαό κάτω απο την σημαία του τμήματος της Αστικής τάξης πο δεν θέλει την Ε.Ε αλλά την Καπιταλιστική δραχμή και την ιμπεριαλιστική Ρωσία. Οτι κέρδισε η ΕΡγατική τάξη το παραχώρησε ο Καπιταλισμός για να μην ανατραπεί οσο υπήρχε Σοσιαλισμός. Και προσπαθείτε να σώσετε τον Καπιταλισμό την ώρα που ξεβρακώθηκε η Αριστερή Κυβέρνηση φτιάχνοντας νέο Ανάχωμα. Το ΚΚΕ δεν κάνει βήμα πίσω απο την 25χρονη πορεία του. ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ μέσα απο την Λαική Συμμαχία για Εξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Οσο έχουμε Καπιταλισμό θα ζούμε τραγωδίες

Ανώνυμος είπε...

Επειδή η λαθροχειρία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, παραθέτω δύο συναφή αποσπάσματα από το πρόγραμμα του ΚΚΕ:
"...Η σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι μια ενιαία διαδικασία, η οποία ξεκινά με την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη. Αρχικά διαμορφώνεται ο νέος τρόπος παραγωγής, ο οποίος επικρατεί βασικά με την ολοκληρωτική κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων, της σχέσης κεφαλαίου - μισθωτής εργασίας..."
Και παρακάτω:
"... Η σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι ασύμβατη με τη συμμετοχή της χώρας σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική ένωση, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, με την ύπαρξη αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων. Η νέα εξουσία, ανάλογα με τις διεθνείς συνθήκες και τον περίγυρο της χώρας, θα επιδιώξει να αναπτυχθούν διακρατικές σχέσεις με αμοιβαίο όφελος ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες, ιδιαίτερα με χώρες που το επίπεδο ανάπτυξής τους, η φύση των προβλημάτων και των άμεσων συμφερόντων τους μπορούν να εξασφαλίσουν μια τέτοια αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία..."
Υπάρχουν δεκάδες σημεία του προγράμματος που ακυρώνουν τελείως κάθε ισχυρισμό ότι το ΚΚΕ δεν θέλει την απομάκρυνση από ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ. και γι' αυτό δήθεν την παραπέμπει στο σοσιαλισμό. Περιορίζομαι σε αυτά τα δυο. Έτσι κι αλλιώς ο ισχυρισμός αυτός απευθύνεται μόνο σε ηλίθιους, που δεν μπορούν να καταλάβουν το αυτονόητο, όπως αναφέρεται στο δεύτερο απόσπασμα.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που έχουν τελείως άλλη άποψη για το σοσιαλισμό, από αυτήν που έχει το ΚΚΕ και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα. Ας το δουν λιγάκι το θέμα και ας διαβάσουν το πρόγραμμα. Όχι απαραίτητα για να συμφωνήσουν με αυτό, αλλά τουλάχιστον να γνωρίζουν τις θέσεις του άλλου και να μην πέφτουν σε τέτοιες λούμπες. Εκτός βέβαια και το κάνουν εσκεμμένα, αν και γνωρίζουν.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι εσείς που βγάζετε φλύκταινες και μόνο στην αναφορά για το ΚΚΕ, δεν θα χάνατε τίποτα αν μελετούσατε τα επίσημα κείμενά του. Τουλάχιστον να μην εκτίθεστε... Και μήπως κάποτε καταλάβετε τί σημαίνει διαλεκτική κριτική θεώρηση της πραγματικότητας.

Κ.Χ.

Ανώνυμος είπε...

@3.38μμ
Εγώ σχολίασα συμμετέχοντας στη συζήτηση για την "πρόταση" της Ανταρσύα. Για την "πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων" σχολιάζεις εσύ και δεν παίρνω θέση, τουλάχιστον μέχρι να μάθω ποια είναι αυτά τα σωματεία, ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο δράσης τους και οι στόχοι τους.
Δεν ξέρω πού συμφωνείς και πού διαφωνείς σε όσα γράφω, εικασίες κάνω μόνο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλώς να ορίσουν όσοι ενεργοποιούνται στο ταξικό εργατικό κίνημα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον εργάτη και την κρίση του.

Κ.Χ.

Ανώνυμος είπε...

8.32 (τελικό)
Άκου φίλε βαρέθηκα τις κουκουεδομαλακίες σου! Με έπεισες. Και εγώ μαζί σου. Μέσα στην ΕΕ να έχουμε και ευρουλάκια και Σέγκεν και όλα τα καλά της, μέσα στο ΝΑΤΟ και υπομονή θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Δεν χρειάζονται αγώνες γιατί είναι μάταιοι επειδή δεν υπάρχει πουθενά σοσιαλισμός για να φοβηθούν οι αστοί και να δώσουν κάνα ψιχουλάκι στους εργαζόμενους.
Υπομονή!!! Θα έρθει ο σοσιαλιστικός παράδεισος και η Δεύτερη Παρουσία του και τότε θα χορτάσουμε πιλάφι αρκεί να πιστέψουμε στο ΚΚΕ και να δίνουμε το ψηφαλάκι μας και πότε-πότε καμιά ενίσχυση για να συγχωρεθούν τα πεθαμένα μας.
Αναρωτιέμαι όμως αν πρέπει να ακολουθήσω εσάς η την εκκλησία. Η Δευτέρα Παρουσία που μου υπόσχεται αυτή μου φαίνεται πιο ελκυστική. Ίσως γιατί έχουν το Know How καθότι έχουν πιο πολλά χρόνια που δουλεύουν για αυτήν σε αντίθεση με εσάς που έχετε μόνο 25.
ΥΓ. Επιθυμώ όμως να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις για τα 25χρονα του κόμματος και μπορεί εκεί να πεισθώ ότι η Δευτέρα Παρουσία του σοσιαλισμού που πραγματεύεστε εσείς είναι καλύτερη από αυτή που πραγματεύεται η εκκλησία.
(αριστερη σε παρακαλώ μη με κόψεις,δεν θα ανταπαντήσω ξανά)

Ανώνυμος είπε...

9.31. Κάνεις τραγικό λάθος. Το ΚΚΕ μιλάει για Εξοδο απ την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής που θα ξηλώσει απο κριτήριο το κέρδος και θα είναι οι Κοινωνικές ανάγκες.Μονο έτσι ο λαός αυτά που χρειάζεται και θα τελειώσει με την τραγωδία που ζει και θα είναι ακριβώς η ίδια και με Εθνικό Καπιταλισμό και Ρωσία Κίνα.Πραγματικά ο Καπιταλισμός θα γίνει ανθρώπινος στην 2α χριστιανική παρουσία. Το ΚΚΕ έχει 97 χρόνια ιστορίας απο την οποία έχει βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα τα τελευταία 25 χρόνια για να μην επαναληφθούνε οι τραγωδίες του παρελθοντος. Οσο ποιο γρ΄γορα ενωθεί Ταξικά ο λαός μέσα στην Λαική Συμμαχία τόσο ποιό γρήγορα θα τελειώσει η τραγωδία που ζούμε