Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ο Ψυχάρης ξέρει από χούντες

Του Στάθη Κατσούλα.
Το σημερινό (30/9/2012) πρωτοσέλιδο του ΒΗΜΑτος, το οποίο κυκλοφορεί με 4σέλιδο αφιέρωμα στο «πραξικόπημα που δεν έγινε» έχει σημασία. Το «ρεπορτάζ» υπογράφει ο Παύλος Παπαδόπουλος, αλλά είναι σαφές πως είτε λόγω της έκτασης είτε λόγω της σημασίας του θέματος, ουσιαστικά το αφιέρωμα το υπογράφει η εφημερίδα το ΒΗΜΑ.
Δεν είναι τυχαίος ούτε ο χρόνος της δημοσίευσης, ούτε τα όσα γράφονται. Ούτε ήταν τυχαία η όλη εκστρατεία των περασμένων εβδομάδων για ταύτιση της ακροδεξιάς με την αριστερά. Το αφιέρωμα στο «πραξικόπημα που δεν έγινε» αποτελεί λογική συνέχεια όλης εκείνης της αρθρογραφίας που ταύτιζε τους απεργούς και την διαμαρτυρόμενη κοινωνία με ναζί εγκληματίες και ποινικούς μαχαιροβγάλτες.

Το ΒΗΜΑ αποδίδει σε ακροδεξιά στοιχεία την λαϊκή οργή και αγανάκτηση που εκφράστηκε με ποικίλους τρόπους όλο το προηγούμενο διάστημα. Με επίκεντρο τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ταυτίζει και τσουβαλιάζει διαδηλωτές, ακροδεξιούς, παραστρατιωτικούς κύκλους, αριστερούς και αντιεξουσιαστές.

Το ΒΗΜΑ θεωρεί πως «όσοι απεργάζονται σενάρια με στόχο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρώπη» θέλουν να προκαλέσουν την επέμβαση του στρατού. Ευθεία βολή προς εκείνα τα τμήματα της αριστεράς που ζητούν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή/και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πανίσχυρο μιντιακό συγκρότημα που ελέγχει εφημερίδες και megaλα κανάλια προειδοποιεί: η ρήξη με τη νομισματική φυλακή του ευρώ ταυτίζεται με ανωμαλίες, αντιδημοκρατικές εκτροπές, σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς. Αντίθετα ο μνημονιακός θάνατος της ελληνικής κοινωνίας είναι καλώς καμωμένος, εγγύηση σταθερότητας της άρχουσας τάξης και των ισχυρών συμφερόντων.

Είναι σαφές πως η εφημερίδα ποντάρει στη δημιουργία μιας ορισμένης ψυχολογίας: Αν μιλάς κατά της ΕΕ είσαι με τους παραστρατιωτικούς κύκλους. Αν διαδηλώνεις κατά των περικοπών, των απολύσεων και της ανεργίας έχεις σχέση με την άκρα δεξιά και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις.

Οι προσπάθειες του ΒΗΜΑτος είναι φανερό πως αποσκοπούν στην στην εμπέδωση του φόβου: “Μην διαδηλώνετε, μην απεργείτε και μην ταράζετε την κοινωνική ειρήνη γιατί υπάρχουν και χειρότερα (στρατιωτικές επεμβάσεις)”. Εκεί επενδύει, όχι μόνο ο Ψυχάρης και το ΒΗΜΑ, αλλά και τα άλλα μεγάλα ΜΜΕ, κανάλια και εφημερίδες. Εκεί επενδύει – είναι σαφές – και ο αστικός πολιτικός κόσμος. Αν η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και η εκδίωξη της τρόικας αποτελεί μονόδρομο επιβίωσης για τον εργαζόμενο λαό, αποτελεί παράλληλα ισχυρό κίνδυνο για τη διαπλοκή και την άρχουσα τάξη.

Τα πυρά και τα βέλη που εξαπέλυαν όλη την προηγούμενη περίοδο εξισώνοντας το αριστερό και λαϊκό κίνημα με τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής εκεί ακριβώς αποσκοπούσαν: Με την βοήθεια της νεοναζιστικής συμμορίας να εγκατασταθεί κλίμα φόβου και τρομοκράτησης: όποιος διεκδικεί και αγωνίζεται επιδιώκει την κοινωνική αποσταθεροποίηση. Η συγκεκριμένη τακτική είναι προάγγελος μελλοντικών εξελίξεων. Όσοι θα συμβάλλουν και θα συμμετάσχουν στις κοινωνικές εκρήξεις που έρχονται αυτόματα τίθενται εκτός των ορίων της αστικής νομιμότητας.

Το ΒΗΜΑ ξεχνάει πως πέρα από την “αστική νομιμότητα” υπάρχει και η συνταγματική νομιμότητα, την οποία οι μνημονιακές κυβερνήσεις πολλαπλώς και κατά κόρον έχουν τσαλαπατήσει. Και φυσικά ξεχνάει πως στην επίμαχη περίοδο (στην οποία επρόκειτο τάχα να εκδηλωθεί πραξικόπημα), ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, σύμφωνα με δική του δήλωση, μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου από την πίσω πόρτα.

Ξεχνάει επίσης πως αυτόν που αποστράτευσαν (Φράγκος Φραγκούλης) στις αρχές Νοεμβρίου του 2011, λόγω κινδύνου πραξικοπήματος, οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες που τον αποστράτευσαν, λίγους μήνες αργότερα (Μάιος 2012) τον έκαναν υπουργό Εθνικής Αμύνης. Ξεχνάει πως ένα ακόμα στέλεχος του στρατού που αποστρατεύτηκε λόγω κινδύνου πραξικοπήματος, ο Δημήτρης Ελευσινιώτης, είναι σήμερα υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Δεν αποστρατεύεις κάποιον τον Νοέμβριο του 2011 επειδή ήθελε να κάνει πραξικόπημα, για να τον αναβαθμίσεις σε Υπουργό Εθνικής Αμύνης λίγο καιρό μετά.

Ο κύριος Ψυχάρης γνωρίζει πως λειτουργούν οι χούντες. Δεν είναι μόνο η δημοσιογραφική του θητεία ως κοινοβουλευτικού (!) συντάκτη την περίοδο που καταλύθηκε το κοινοβούλιο. Δεν είναι η κουμπαριά με τον Υπουργό Τύπου της χούντας, Σταματόπουλο. Είναι η πολυετής παρουσία του, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, στα ανώτατα κλιμάκια της τάξης που ασκούσε την εξουσία. Και φυσικά η πρωτοπορία του αγώνα που έδωσε το συγκρότημα και το Mega υπέρ της εκτροπής του μνημονίου.

Το σημερινό Βήμα δεν μπόρεσε να μας φωτίσει για το δήθεν πραξικόπημα του στρατού. Κατόρθωσε όμως να μας θυμίσει το διαρκές αντιδημοκρατικό πραξικόπημα του μνημονίου, της τρόικας, των δικομματικών και νυν τρικομματικών κυβερνήσεων, υπό την άοκνη εργασία της διαπλοκής, των μίντια και των δελτίων ειδήσεων.

Πηγή:antapo/crisis

Δεν υπάρχουν σχόλια :