Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Οι λίστες αποτελούν το άλλοθι της δημοκρατίας των ληστών

Του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη
Σημάδι των καιρών χωρίς αμφιβολία.

Μαζί με το παραμύθι της δημόσιας διαβούλευσης εμφανίστηκε και η μόδα της λίστας και το γλυκό ήρθε κι έδεσε με το νούμερο τηλεφώνου για τις καταγγελίες πολιτών οι οποίες αφορούν άλλους πολίτες που φοροδιαφεύγουν.

Μέχρι και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προκηρύχτηκε δημόσια διαβούλευση. Συμμετείχαν 6 από τις 150 χιλιάδες των εκπαιδευτικών. Αν αυτοί που το σκέφτηκαν πίστευαν στη δημόσια διαβούλευση θα έπρεπε, με την ουρά στα σκέλια, να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια για αξιολόγηση. Αντί γι΄αυτό προχωρούν την αξιολόγηση ξεκινώντας από τα πειραματικά σχολεία. Δηλαδή, πάνε να εφαρμόσουν ένα μέτρο που αφορά τη ζωή των εκπαιδευτικών τη στιγμή που εκείνοι δήλωσαν καθολική άρνηση. Επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση αποδεικνύοντας το πώς εννοούν τη δημοκρατία.
Αναφορικά με τις λίστες έχουμε χάσει το μπούσουλα.

Λίστα με φοροφυγάδες, λίστα με όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, λίστα με όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ, λίστα με όσους νοθεύουν τα καύσιμα και τελευταία είχαμε την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Όλες οι λίστες δημοσιεύτηκαν στο όνομα της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Πώς επέρχεται αλήθεια η διαφάνεια με το να μάθουμε ποιοι διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα ή, τέλος πάντων, με το να μάθουμε ποιοι θεωρούνται ως ύποπτοι ότι διέπραξαν οικονομικά εγκλήματα;

Δηλαδή, όταν ανακοινώνονται τα ονόματα κάποιων ύποπτων ή κάποιων που αποδεδειγμένα έχουν κλέψει ή έχουν σκοτώσει ή έχουν εκβιάσει τότε από την επόμενη μέρα, σταματάνε οι κλοπές, οι εκβιασμοί και οι δολοφονίες;

Με τις λίστες τι περιμένουμε να συμβεί;

Να επιστρέψουν όσα έκρυψαν από τη φοροδιαφυγή; Μα δεν τα έχουν. Τα μεταβίβασαν σε off shore εταιρείες, τα έκαναν καταθέσεις στο Ψαξεναβρεισκιστάν, τα επένδυσαν δεν ξέρω κι εγώ που. Αφού ήταν νόμιμο ποιος νοιάζεται αν ήταν ηθικό;

Ποιος θα πάει να τους τα πάρει; Ο εαυτός τους; Αφού οι ίδιοι κυβερνούν είτε έμμεσα, τις περισσότερες φορές, είτε άμεσα.

Μήπως δημοσιεύουν ονόματα για να πάει ο κόσμος να τους συλλάβει;

Μάλλον για εσωτερική κατανάλωση προορίζονται όταν ζορίζει η κατάσταση, για άλλοθι ότι λειτουργεί, τάχα, η δημοκρατία των ληστών και άντε το πολύ-πολύ για να εξευτελιστούν και να «φαγωθούν» πιο εύκολα κανά δυο πρώην υπουργοί οικονομικών που υποτίθεται ότι ήταν σοβαροί, ειδικοί, υπεύθυνοι μόνο που ο ένας ξέχασε και ο άλλος νόμισε. Τις υπογραφές στα μνημόνια δεν ξέχασαν όμως να τις βάλουν.

Χρησιμοποιούν τις λίστες για να κοιμίζουν τον κόσμο και να διαβάζει ο άνεργος εκστασιασμένος τα ονόματα που βρίσκονται σ΄αυτές για να σχολιάζει στη συνέχεια: «Τι λες βρε παιδί μου; Και ο Υπεράνω Πασησυποψιασίδης στη Λίστα; Και ο Κύριος Καθωσπρεπίδης; Και ο Άξιος Επιχειρηματίδης; Δεν το πιστεύω, πάει χάλασε η κοινωνία. Ας συνεχίσω να κοιμάμαι. Αν φοροδιαφεύγουν και αυτοί, τότε δεν μας σώζει τίποτα». Εμ, αυτοί φοροδιαφεύγουν γι΄αυτό και δεν ξέρουν τι έχουν. Εντάξει, να το διορθώσω. Δεν φοροδιαφεύγουν όλοι. Ελάχιστοι είναι αυτοί που το κάνουν!

Δεν ξέρω, για τον Βαξεβάνη, ξεκουνήθηκαν οι εισαγγελείς και τον συνέλαβαν, για τους φοροφυγάδες της λίστας σηκώθηκε κανένας από την καρέκλα του;

Παραβίασε, λέει, το νόμο περί προσωπικών απορρήτων. Μπα!

Και όλες αυτές οι εταιρείες-κυνηγοί κεφαλών που ενοχλούν καθημερινά όσους καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις στις τράπεζες δεν τον παραβιάζουν αυτόν το νόμο; Ή μήπως υπάρχει άλλος νόμος που τους δίνει τέτοιο δικαίωμα;

Αν υπάρχει, τότε για ποια ισονομία μας μιλάνε; Σε τι διαφέρουν οι εταιρείες αυτές από τα «τάγματα εφόδου»; Σε τίποτα. Επιτίθενται σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους και τους τσακίζουν. Μυρίζουν ακριβώς την ίδια σαπίλα.

Αλλά και όσους ελάχιστους έπιασαν, σύμφωνοι δεν τους έπιασαν για ξεκάρφωμα, και τους έβαλαν στη φυλακή, σχηματίζουν άνετα μια μικρή «αστραφτερή» κοινωνία. Μόδιστροι, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ομάδων, υπουργοί, όλοι με ονόματα-καταλήξεις οι οποίοι όταν ήταν έξω έλυναν και έδεναν.

Και τώρα θέλουν να μας κάνουν και ρουφιάνους. Να ρουφιανεύουμε αυτόν που νομίζουμε ότι φοροδιαφεύγει, τον άλλον που πιστεύουμε ότι κλέβει στη βενζίνη, τον τρίτο που δεν μας έκοψε απόδειξη. Στο τέλος θα μας δώσουν και κανένα γκλομπ μαζί με χειροπέδες για να τους συλλαμβάνουμε κιόλας. Και οι αρμόδιοι να επιβλέπουν και να χαίρονται με την κατάντια μας.

Το σάπιο όσο παραμένει, βρωμά και ζέχνει. Μόνο αν το κόψουμε θα αναπνεύσουμε λίγο καθαρό αέρα, αφορολόγητο, προς το παρόν.

Πηγή:alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια :