Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η σχέση Χρυσής Αυγής – ΕΛΑΣ στη Guardian στα ελληνικά!

Ένα ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για τη σχέση της Χρυσής Αυγής με την ΕΛ.ΑΣ. φιλοξενεί η διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Στο ντοκιμαντέρ, που έχει αναρτηθεί σε δύο ξεχωριστές σελίδες: μία στα ελληνικά και μία στα αγγλικά, ανώτατος αξιωματικός δηλώνει ανοιχτά πως η Χρυσή Αυγή έχει παρεισφρύσει στην Eλληνική Aστυνομία.

Ο ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, που μιλά υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, υποστηρίζει ότι το κράτος ήταν απόλυτα ενήμερο και γνώριζε εδώ και χρόνια για τις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής.



Η ΕΥΠ και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας τους παρακολουθούσαν στενά, δηλώνει και κατηγορεί τους επικεφαλής της Αστυνομίας πως είχαν την ευκαιρία να απομονώσουν και να απομακρύνουν τους «φύλακες του φασισμού» από το Σώμα, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν.





Η βρετανική εφημερίδα ζήτησε σχόλιο από τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, Χρήστο Μανούρα, ο οποίος αρνήθηκε την ύπαρξη «φυλάκων του φασισμού» στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, λέγοντας πως «καμία παράνομη συμπεριφορά δε θα γινόταν ανεκτή».




Στο ντοκιμαντέρ γίνεται αναφορά στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και στα πρόσφατα περιστατικά, όπως την επίθεση στη Λιάνα Κανέλη από τον Ηλία Κασιδιάρη.

«Φόβος στην Αθήνα: Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς»

Σε ένα δεύτερο άρθρο της Μαρίας Μαργαρώνη, η Guardian αναφέρεται στην άνοδο της Χρυσής Αυγής -κυρίως ανάμεσα σε στρώματα του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την κρίση και αισθάνονται ότι το κράτος δεν τους συμπαραστέκεται αρκετά- και τη συστηματική προσπάθεια της να υποκαταστήσει το κράτος.

«Στη χτυπημένη από τη λιτότητα Ελλάδα, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε άνοδο. Οι βουλευτές της χαιρετούν φασιστικά, ενώ στους δρόμους τάγματα εφόδου ξυλοκοπούν μετανάστες. Και κάποιοι από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές τους ανήκουν στην αστυνομία», αναφέρει η εφημερίδα στο άρθρο υπό τον τίτλο «Φόβος και παράνοια στην Αθήνα: Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς».

Η Χρυσή Αυγή είναι «ένα κόμμα, ένα κίνημα, μια υποκουλτούρα, τάγματα εφόδου· και ένα δίκτυο μέσα στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα», το οποίο «συνειδητά και αναπόφευκτα» γεμίζει τα κενά «που άφησε η παράλυτη πολιτεία», τονίζει η συντάκτρια, η οποία είχε υπογράψει και το πρόσφατο άρθρο του Guardian σχετικά με τις καταγγελίες βασανιστηρίων από την ΕΛΑΣ.

Μετά από αρκετά χρόνια περιθωριακής παρουσίας, το Μακεδονικό και το κύμα αντιμεταναστευτικών αισθημάτων στις αρχές της δεκαετίες του '90 έδωσαν την πρώτη ώθηση στο κόμμα. Σταδιακά προς το τέλος της περασμένης δεκαετίας, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής «άρχιζαν να ‘καθαρίζουν’ τις πλατείες με γροθιές, ρόπαλα και μαχαίρια, να κάνουν έφοδο σε τζαμιά, να πουλάνε προστασία και να συνοδεύουν τις γριούλες στο σουπερμάρκετ».

Εστιάζοντας στο άνοιγμα ενός νέου παραρτήματος του κόμματος στα Μέγαρα (όπου τα εκλογικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής ήταν διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο, όπως σημειώνεται) και σε όσους επισκέπτονται τα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα, η συντάκτρια βλέπει καθημερινούς ανθρώπους -«που ποτέ δεν νόμιζα ότι θα έπεφταν θύματα της φασιστικής ρητορικής», όπως αναφέρει.

Πολλοί ψήφισαν Χρυσή Αυγή για να τιμωρήσουν τα κόμματα που έφεραν την χώρα στην κατάσταση που την έφεραν, διαπιστώνει η συντάκτρια. «Μόνο τα παιδιά με τα μαύρα πουκάμισα δεν φοβάμαι», δηλώνει μια γυναίκα και η μητέρα της συμπληρώνει (αρκετά μεγάλη για να θυμάται την απριλιανή χούντα) «δεν ξέρω άλλους που να μοιράζουν φαγητό».

Η στρατηγική του κόμματος -«ένα κόμμα νομιμοποιημένο από τη δημοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης»- είναι μείγμα σαγήνης και εκβιασμού, «η εκμετάλλευση της ανάγκης που υποστηρίζεται από την απειλή της βίας». Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται φαγητό, αίμα και δουλειές μόνο για Έλληνες, έχει γυμναστήρια που δεν δέχονται ξένους, αλλά «η μεγαλύτερη επιτυχία της είναι η παροχή ‘ασφάλειας’ με τη συμπαιγνία των Αρχών».

«Είναι γνωστό σε όλους ότι αν έχεις καταληψίες στο διαμέρισμά σου, μπορείς να φωνάξεις την Χρυσή Αυγή να τους διώξει, όχι την αστυνομία που στην καλύτερη περίπτωση θα σου δώσει διακριτικά ένα τηλεφωνικό αριθμό της Χρυσής Αυγής»,σημειώνει το δημοσίευμα.

«Μέσα από ένα φονικό κοκτέιλ πρόθεσης, ανικανότητας και αδράνειας, η πολιτεία άφησε μία βίαιη, αντιδημοκρατική δύναμη να ελέγξει την επιβολή του νόμου», τονίζεται από τον Guardian.

Και ενώ «είναι δύσκολο να μετρήσει κανένας πόσο βαθιά είναι η διείσδυση στην αστυνομία» καταγράφονται πολλές καταγγελίες «συνεργασίας» Χρυσαυγιτών με αστυνομικούς και φιλοξενούνται δηλώσεις της δικηγόρου Ιωάννας Κούρτοβικ που μιλά ανοιχτά για κάλυψη από τις Αρχές.

Βουλευτές που μιλούν στον Guardian εκφράζουν τουλάχιστον τον προβληματισμό τους για την κατάσταση. «Με τη χούντα ήξερες τον εχθρό», δηλώνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Βασίλης Μαστρογιάννης και συμπληρώνει «αυτοί οι άνθρωποι δρουν μέσα στην κοινωνία και υπονομεύουν το σύστημα από μέσα. Η κατάσταση μπορεί να κρατήσει 15-20 χρόνια».

Πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια :