Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Συγκρούσεις, τραυματισμοί και συλλήψεις στην πορεία ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού

Άγριες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, τραυματισμένοι διαδηλωτές και πολλές συλλήψεις και προσαγωγές στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία που πραγματοποιούν από το πρωί οι επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική και παρά την αντίθετη γνώμη του Αστυνομικού Διευθυντή.

 Εντυπωσιακή υπήρξε η συγκέντρωση των κατοίκων, οι οποίοι κάνουν λόγο για δολοφονική επίθεση των δυνάμεων της Αστυνομίας


19:58 Η αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής έχει αποκλείσει με οδοφράγματα το τετράγωνο όπου στεγάζεται στον Πολύγυρο! (Πηγή: halkidikimesaapoeikones.blogspot.gr )

19:45 Οι διαδηλωτές μετακινούνται προς τον Πολύγυρο για συμπαράσταση στους προσαχθέντες και να ζητήσουν να αφεθούν ελεύθεροι. (Πηγή: alterthess.gr)

19:08 Υπάρχει καταγγελία πως αστυνομικός των ΜΑΤ έσπασε με το γκλοπ του, παμπριζ από αυτοκίνητο και έριξε εντός καπνογόνο. Άγνωστος είναι πλέον ο αριθμός των προσαγωγών.

19:01 Τα ματ κυνήγησαν τον κόσμο και πάνω στον δρόμο για τη μεγάλη Παναγία πετώντας δακρυγόνα στα αυτοκίνητα. Έσπασε παρμπρίζ οχήματος που μετέφερε κόσμο από δακρυγόνο κ βγήκε απ' το δρόμο. Χτυπούσαν αυτοκίνητα στο μποτιλιάρισμα με γκλομπ. Υπάρχει άγνωστος αριθμός προσαγωγών και τεταμένη κατάσταση σε μποτιλιάρισμα του δρόμου για τη μεγάλη Παναγιά. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

18:53 Έχουν προσαχθεί 7 γυναίκες και ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη, Κώστας Ευθυμίου.

18:43 Χημικά κ στο Χονδρό Δένδρο, οι κάτοικοι προσπαθούν να διαφύγουν, πληροφορία για μία προσαγωγή γυναίκας απ´τους διαδηλωτές. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

18:41 Αυτοκίνητα ανεβοκατεβαίνουν στο βουνό προκειμένου να φέρουν πίσω τους διαδηλωτές (7χλμ) (Πηγή: twitter.com/antigoldgreece)

18:30 ΜΑΤ στο Χονδρό Δέντρο, όπου ήδη έχουν κατέβει κάτοικοι από την πορεία
(Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

18:00 Κυνηγητό έχουν εξαπολύσει τα ΜΑΤ στις Σκουριές ενώ έχουν προσαχθεί έξι γυναίκες. Οι διαδηλωτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την περιοχή.


17:50 Οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν εν μέσω χημικών ενώ τα ματ ακολουθούν.
(Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

17:46 Χρήση χημικών τώρα στις Σκουριές:"ρίχνουν πολλά, καήκαμε". (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)
Οπισθοχωρούν οι διαδηλωτές.

17:34 Υπάρχει ενημέρωση για εστία φωτιάς στο σημείο. Ενίσχυση ματ και παρουσία πυροσβεστικής. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

17:12 Οι γυναίκες τραγουδούν και χτυπάνε παλαμάκια..

17:10 Μόνο γυναίκες μπροστά από τα ΜΑΤ που εμποδίζουν την πορεία να συνεχίσει προς μεγάλη Παναγία. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

16:47 Διμοιρία των ΜΑΤ έχει παραταχθεί και έχει κλείσει τον δρόμο πριν την είσοδο του εργοταξίου. Παράλληλα και νέες διμοιρίες προσπαθούν να περικυκλώσουν τον κόσμο. Αυτή την στιγμή αντιπροσωπεία πολιτών μαζί με την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη ζητούν να τους αφήσουν να συνεχίσουν ήρεμα την πορεία τους.

16:40 Αυτή την ώρα η πορεία πλησιάζει στο εργοτάξιο και το όρυγμα, στο οποίο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.Από το Παλαιοχώρι έχει ξεκινήσει πορεία των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποίηση κατόπιν εντολής της εταιρίας με απειλή μη καταβολής των δεδουλευμένων ή ακόμη και απόλυση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται κανονικά εργασίες στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Νωρίτερα...
Στο Χοντρό Δέντρο υπάρχει κλούβα και διμοιρία των ΜΑΤ. Παράλληλα, υπάρχουν άλλες τέσσερις κλούβες στις Σκουριές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκέντρωση στην Ιερισσό ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη και τα αυτοκίνητα που ξεκίνησαν από την Ιερισσό σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.

Πλήθος κόσμου στις προσυγκεντρώσεις σε Μεγάλη Παναγιά και Ιερισσό.

Η αστυνομία έκανε και τρίτη προσαγωγή. Οι τρεις (τελικά) προσαχθέντες μεταφέρονται στο Α.Τ. Πολυγύρου.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο διαδηλωτών που επέβαιναν σε λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ από την Κομοτηνή με κατεύθυνση προς την Ιερισσό επειδή είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι προσαγωγές πραγματοποίηθηκαν, μετά από έλεγχο στην περιοχή Στρατώνι και σύμφωνα με πληροφορίες οι προσαχθέντες μεταφέρονται στο Α.Τ Ιερισσού.

Με βάση το δημοσίευμα του antigoldgreece με επιστολή του προς τη “Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Μεταλλευτική Δραστηριότητα της Βορείου Χαλκιδικής”, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Παπουτσής, νουθετεί/προειδοποιεί/απειλεί (;) όσους θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της Κυριακής στις Σκουριές, κάνοντας λόγο για “ποινικά κολάσιμα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος”. Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο, τέτοια αδικήματα έχουν διαπραχθεί στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και ήδη “σχηματίζεται η προβλεπόμενη δικογραφία”. Ενάντια σε ποιους και με ποιες κατηγορίες δε μας λέει ο κ. Ταξίαρχος – ίσως η “συμμετοχή σε διαδήλωση” να έχει πλέον προαχθεί σε κακούργημα…

Απάντηση των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής στην ΕΛ.ΑΣ.

«Αναφορικά με το 3017/1/135-ρμδ έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, για το οποίο πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο, επισημαίνουμε τα εξής:

Η κακή εμπειρία του παρελθόντος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας, που παράνομα εμποδίζει την πρόσβαση ειρηνικών διαδηλωτών σε δημόσιο χώρο.
Θέμα νομιμότητας τίθεται για την Ελληνική Αστυνομία και μόνο – τόσο για τις μεθόδους αντιμετώπισης διαδηλωτών (απαγορευμένα χημικά, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, εμπρησμοί, τρομοκράτηση, αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές) όσο και γι’ αυτή καθαυτή την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή με σκοπό τη διασφάλιση συμφερόντων ιδιωτικής εταιρείας (δείτε το εξώδικο των αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αρ. πρωτ. 104/2012)

Το έγγραφο ισχυρίζεται ότι άτομα που δε διαμένουν στη Χαλκιδική διαπράττουν ποινικά κολάσιμα αδικήματα κατά τις κινητοποιήσεις. Οι μέχρι τώρα όμως συλλήψεις και προσαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν αποκλειστικά κατοίκους της Χαλκιδικής. Στις κινητοποιήσεις μας δεν υπάρχουν ξένοι και ντόπιοι, μόνο άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου.

Η σωματική ακεραιότητα ατόμων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις είναι θεωρητικά ευθύνη και της αστυνομίας. Οι μέχρι τώρα τραυματισμοί αφορούν κυρίως διαδηλωτές και προκλήθηκαν από επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην καταστροφή του τόπου μας και να διεκδικήσουμε την ελεύθερη πρόσβασή μας σε δημόσιους χώρους.»

Πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια :