Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Γιατί δεν μιλάει καθαρά ο Α. Τσίπρας;

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Σε πρωινή εκπομπή στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε άλλη μια φορά όρκο (τρις) ότι δεν τίθεται θέμα ευρώ με την έννοια ότι αν βγει η Ελλάδα, τότε θα διαλυθεί η ευρωζώνη. Και επίσης επανέλαβε ότι δεν αποτελεί στόχο και επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε μία αποστροφή του λόγου του, παρουσίασε την γνώμη του Σόιμπλε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι καταστροφή για την Ε.Ε. Το ΑΠΕ αναπαρήγαγε λάθος αυτήν την δήλωση ότι αποτελεί θέση του Α. Τσίπρα και ότι θα καταστραφεί η Ελλάδα και αυτήν την διεστρεβλωμένη θέση αναπαρήγαγαν διάφοροι.

Για άλλη μία φορά, γύρω από το κεντρικό θέμα της ευρωζώνης, παρατηρούμε πολιτικό χειρισμό, συνδικαλισμό, επικοινωνιακή διαχείριση και μεγάλες σιωπές. 
Ας ακολουθήσουμε άλλη μία φορά τη λογική του Α. Τσίπρα.


Ο Α. Τσίπρας είναι βέβαιος ότι δεν θα μας διώξουν από την ευρωζώνη. Κρύβει ότι η συζήτηση δεν αφορά την θεσμική εκδίωξη αλλά για το αν μπορεί η Ε.Ε. (και η Τρόικα) να πάρει μέτρα εξόντωσης και στραγγαλισμού της Ελλάδας, με βασικό το πάγωμα των δόσεων, πάγωμα πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων (ΕΣΠΑ, κονδύλια και κυρίως το «κόψιμο ευρώ» από τον μηχανισμό ELA). Για να το πούμε καθαρά πρόκειται και για την τυπική χρεοκοπία (αδυναμία δανεισμού και πληρωμών των υποχρεώσεων του κράτους). Και εξακολουθεί να μην λέει τι θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση. Η θέση για μονομερείς ενέργειες έχει πάει πίσω και ακόμα και το ζήτημα της παύσης πληρωμών στο χρέος είναι προϊόν από κοινού συμφωνίας με τους δανειστές (μορατόριουμ). Στο κομβικό ζήτημα της χρεοκοπίας που αποτελεί μεγάλο σοκ για κάθε χώρα, για κάθε κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα υπάρξει, ότι όλα θα γίνουν ήρεμα και απλά. Δεν φαίνεται καν να τον πολυαπασχολεί αν μια ενδεχόμενη τυπική χρεοκοπία είναι με πρωτοβουλία μιας ελληνικής αριστερής κυβέρνησης ή αν είναι με πρωτοβουλία των δανειστών, σαν αποτέλεσμα της κατάργησης του μνημονίου και της αθέτησης των «υποχρεώσεων» απέναντι στους δανειστές.
Το θέμα δεν είναι αν μπορεί να μας διώξει η Μέρκελ από την ευρωζώνη. Είναι αν μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να κάνει αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, εντός ευρωζώνης και ΕΕ. Διαχείριση της αναπόφευκτης και ήδη παρούσας χρεοκοπίας με όχι καταστροφικό τρόπο για τα λαϊκά στρώματα. Φορολόγηση του πλούτου. Εθνικοποιήσεις τραπεζών αλλά και στρατηγικών επιχειρήσεων. Ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας με δημόσιες επενδύσεις από έναν κρατικό προϋπολογισμό που να είναι στον έλεγχο του ελληνικού κράτους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα δεν είναι αν μας βγάλει ή όχι από την ευρωζώνη. Είναι ότι λόγω της εμμονής του ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου και ότι δεν είναι στόχος του, οι όποιες ριζοσπαστικές θέσεις ενάντια στην φτώχεια και την υποτέλεια, αναιρούνται. Η κατάργηση της δανειακής σύμβασης έγινε επαναδιαπραγμάτευσή της σε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη, η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους έγινε αναγνώρισή του και μορατόριουμ -κατόπιν κοινής συμφωνίας με τους δανειστές- στην αποπληρωμή των τόκων, οι εθνικοποιήσεις στρατηγικών επιχειρήσεων στην ομιλία στην ΔΕΘ εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκε μια γενική επίκληση στην επιχειρηματικότητα, η εθνικοποίηση των τραπεζών συρρικνώθηκε στις μετοχές του δημοσίου, το δεν θέλουμε τρόικα, επιτήρηση, μνημόνια και τις δόσεις τους, έγινε φέρτε την δόση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόσφατα, από την πιο συστημική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να αμφισβητείται και η κατάργηση του μνημονίου και άρχισε η φιλολογία για πιο ήρεμη δημοσιονομική εξυγίανση και πιο χαλαρό μνημόνιο... Επί της ουσίας η παλιά θέση του ΣΥΡΙΖΑ για καμία θυσία για το ευρώ, θυσιάζεται ακριβώς γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ορκίζεται καθημερινά ότι δεν έχει επιδίωξη την έξοδο από την ευρωζώνη. Ενώ γνωρίζει καλά η Μέρκελ, αλλά και ο Ραχόι και ο Μόντι και ο Σουλτς ζητάνε θυσίες από τον ελληνικό λαό για την παραμονή στο ευρώ. Πιο καθαρά δεν μπορούν να μας το πουν...

Ο Α. Τσίπρας επιμένει ότι μια αριστερή κυβέρνηση έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλαγής, διαφορετικής ευρωπαϊκής ρύθμισης και για το χρέος αλλά και για να «σώσουμε την Ευρώπη» από την λιτότητα. Ο κ. Τσίπρας θα πείσει-αναγκάσει-περικυκλώσει την κ. Μέρκελ; Ασχολίαστο. Υποθέτουμε ότι αυτή είναι μία συνειδητή πολιτική πρόταση και επιλογή για μετασχηματισμό-επανίδρυση της Ε.Ε. και διαμέσου αυτής της επανίδρυσης θα βρει και η Ελλάδα τον δρόμο για την ανασυγκρότησή της... Φανταζόμαστε ότι αυτή η κλασική θέση του αριστερού ευρωπαϊσμού και του ΚΕΑ έχει στον αντίποδά της την πρόταση για έξοδο από την ευρωζώνη-ΕΕ, τον αγώνα για οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία στον χώρο της Ευρώπης κοκ. Αν είναι έτσι, γιατί ενίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ για την όντως διεστρέβλωση στα λόγια του Α. Τσίπρα; Γιατί αρνείται ότι αποτελεί θέση του ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι καταστροφή; Το πιστεύει ή όχι; Αν όχι γιατί δεν είναι θέση του, έστω σαν μια εκδοχή ενός εναλλακτικού σχεδίου στον στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι δεν είναι καταστροφή η έξοδος από την ευρωζώνη για την Ελλάδα γιατί δεν λέει καθαρά, ότι αν δεν μπορέσει να πετύχει αυτά που πιστεύει στην Ευρώπη, ότι υπάρχει και αυτή η περίπτωση της και την εξετάζει; Ότι έχει ένα Σχέδιο Β;

Όλα τα κράτη, όλες οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν το ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας - εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι βεβαιότητες του Α. Τσίπρα ότι θα επιβάλλει το δίκιο του στην Ευρώπη από που προκύπτουν; Από ιδεολογική ευρωπαϊστική τύφλωση που δυστυχώς θα οδηγήσει σε αστική αναδίπλωση; Ή από τις ανάγκες για τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τον Σαμαρά για το ποιος θα καταγγείλει τον άλλο για λόμπι της δραχμής και της χρεοκοπίας;

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και όχι δημοσιογραφικός οργανισμός που κάνει τις εκτιμήσεις του και τις μαντεψιές του. (Που είναι και πέρα για πέρα λαθεμένες). Τα επικοινωνιακά κόλπα δεν θα ήταν πρόβλημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4%-5%. Και αν δεν καραδοκούσε η Χρυσή Αυγή.

Πηγή: antapo/crisis

Δεν υπάρχουν σχόλια :