Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ποιος έβαλε τη Χρυσή Αυγή στην Επιτροπή κατά των Διακρίσεων;

Του Παναγιώτη Δημητρά*
«Εμβρόντητη» η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε πριν δύο εβδομάδες πως η βουλευτής της Χρυσής Αυγής (ΧΑ)Ελένη Ζαρούλια (σύζυγος του «αρχηγού» της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου) έγινε μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Σχεδόν κανένα ΜΜΕ δεν ανέφερε πάντως πως ορίστηκε ως τακτικό μέλος της Επιτροπής με αναπληρωματικό μέλος την Έλενα Ράπτη της ΝΔ. Στην Επιτροπή αυτή μετέχει επίσης ως τακτικό μέλος η Μαρία Γιαννακάκη της ΔΗΜΑΡ με αναπληρώτρια τη Θεοδώρα Τζάκρη του ΠΑΣΟΚ.1
Ρωτήσαμε ένα παλαιό μέλος της PACE και μέλος της ίδια Επιτροπής (που είναι και παλαιός συνεργάτης μας) από άλλη χώρα για το πώς επιλέγονται τα μέλη των Επιτροπών από την αντιπροσωπεία των βουλευτών μιας χώρας.



Μας απάντησε πως, στη δική του χώρα, τα μέλη της αντιπροσωπείας διαπραγματεύονται τις Επιτροπές με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τη δύναμη του κάθε κόμματος στη βουλή της χώρας. Στη συνέχεια, ρωτήσαμε δημόσια μέσω Facebook τη βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη και τους βουλευτές τουΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Τατσόπουλο και Δημήτρη Παπαδημούλη που μετέχουν στην PACE. Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσαν να απαντήσουν παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας.2
Η βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ απάντησε: «δεν ρωτήθηκα ποτέ σε ποιά Επιτροπή επιθυμούσα να συμμετάσχω… μία ωραία πρωία, προ μηνός, ήρθε στο γραφείο μου στη Βουλή ένα έγγραφο που με ενημέρωνε ότι είμαι μέλος της εν θέματι Επιτροπής μαζί με τη χρυσαυγίτισσα».3
Μπορεί λοιπόν να υποτεθεί πως ούτε η Ελένη Ζαρούλια ρωτήθηκε για το σε ποια Επιτροπή ήθελε να μετέχει: και τις δύο τις έβαλαν αυτοί/ές που αποφάσισαν τις τοποθετήσεις, δηλαδή είτε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είτε η επικεφαλής της δεκατετραμελούς αντιπροσωπείας βουλευτών στη PACE Ντόρα Μπακογιάννη4 μόνη της ή σε συνεργασία με τους τρεις βουλευτές του άλλου μεγάλου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, Πέτρο Τατσόπουλο κα ιΔημήτρη Παπαδημούλη – ο τελευταίος με εμπειρία προηγούμενης θητείας στηνPACE. Ας σημειωθεί παρεμπιπτόντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τρεις βουλευτές που είναι όλοι άνδρες ενώ η ΝΔ έστειλε τρεις γυναίκες και έναν άνδρα (οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έστειλαν έναν άνδρα και το ΚΚΕ μια γυναίκα).

Με δεδομένο λοιπόν ότι η Ελένη Ζαρούλια τοποθετήθηκε στην Επιτροπής Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης χωρίς να ερωτηθεί, καλούνται ο Πρόεδρος της Βουλής, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο ΣΥΡΙΖΑ να τεκμηριώσουν πειστικά ποιος/ά/οί αποφάσισε/αν να τοποθετηθεί η βουλευτής της Χρυσής Αυγής σε αυτή και όχι σε κάποια άλλη Επιτροπή της PACE.

Παράλληλα, καλό θα είναι οι διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή της στην Επιτροπή, όπως αυτή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, 5 να στρέφονται όχι επιπόλαια και αναρμόδια στην Επιτροπή αλλά αρμοδιότερα στην ηγεσία της Βουλήςή της αντιπροσωπείας στην PACE ίσως και στο ΣΥΡΙΖΑ.
1 http://assembly.coe.int/ASP/AssemblyList/Annuaire_03W_Committees.asp?ComID=29

2 https://www.facebook.com/panayote/posts/268666729920227

3 https://www.facebook.com/panayote/posts/10151118570047968?comment_id=23721521&offset=0&total_comments=12

4 http://assembly.coe.int/ASP/AssemblyList/Annuaire_06W_Delegations.asp?CountryID=18

5 http://www.kis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=770:2012-10-11-11-15-58&catid=49:2009-05-11-09-28-23

*
Ο Παναγιώτης Δημητράς είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)

Πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια :