Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αριστερή Συσπείρωση: Διακήρυξη της νέας οργάνωσης


Αριστερή Συσπείρωση

Διακήρυξη 

Η Αριστερή Συσπείρωση αποτελεί μία νέα πολιτική οργάνωση του χώρου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Συγκροτήθηκε μετά τη μαζική αποχώρηση της πλειοψηφίας μελών της ΑΡΑΣ και προέρχεται από το ρεύμα και την πολιτικοποίηση των κοινωνικών κινημάτων των τελευταίων 15 ετών με προσδιορισμό στο Συσπειρωσιακό αντισυνδιαχειριστικό μοντέλο και τη συγκρότηση αριστερών συσπειρωσιακών κοινωνικο-πολιτικών σχημάτων στους κοινωνικούς χώρους.

Συγκροτείται στη βάση των αρχών του επαναστατικού μαρξισμού, στις θεωρητικές επεξεργασίες των Μαρξ και Ένγκελς, στις λενινιστικές αρχές. Στη συμβολή των κομμουνιστικών ρευμάτων του 2ου μισού του εικοστού αιώνα, για το ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματος, τη συγκρότηση και ηγεμονία των παραγωγικών σχέσεων πάνω στις παραγωγικές δυνάμεις, τον ειδικό ρόλο του πολιτικού επιπέδου και το ρόλο της ιδεολογίας. Στην κριτική απέναντι στο ρεφορμισμό, τις στρεβλώσεις και την τελική ήττα του ιστορικού κομμουνιστικού κινήματος, στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού.

Αναφέρεται στην κληρονομιά των μεγάλων σοσιαλιστικών επαναστάσεων στη Ρωσία και την Κίνα, στα αντιιμπεριαλιστικά - απελευθερωτικά κινήματα και επαναστάσεις μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα και τους αγώνες της εργατικής τάξης στα χρόνια της οικοδόμησης του καπιταλισμού στην Ελλάδα, στις ιστορικές παρακαταθήκες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και των οργανώσεων τους, στον αγώνα για την εξουσία του ΔΣΕ. Τέλος, στους εργατικούς αγώνες τις δεκαετίες του ‘50 και ‘60, στην αντιδικτατορική πάλη, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στα κοινωνικά κινήματα που ακολούθησαν, στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Γιουγκοσλαβίας.

Η Αριστερή Συσπείρωση είναι μία πολιτική οργάνωση που ορίζεται ως μεταβατική με στόχο την αναζήτηση και συμβολή στη συγκρότηση μίας επαναστατικής στρατηγικής για την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων και μέσω του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού στη μετάβαση στον κομμουνισμό. Υπό αυτή την έννοια βασικό στοιχείο της πολιτικής στρατηγικής της οργάνωσης είναι η συμβολή στην οικοδόμηση και ενσωμάτωση τελικά στον επαναστατικό φορέα της εργατικής τάξης.

Στο δρόμο αυτό απορρίπτουμε κάθε στρατηγική κυβερνητισμού και συνδιαχείρισης. Διαχωριζόμαστε από τις στρατηγικές συγκρότησης συμμαχιών του κεφαλαίου και της εργατικής τάξης. Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της υλοποίησης του στόχου για τη συγκρότηση μίας ταξικής συμμαχίας υπό την ηγεμονία της εργατικής τάξης με στόχο την επαναστατική κατάληψη της πολιτικής εξουσίας και τη συντριβή των κοινωνικών σχέσεων που συγκροτούνται στη βάση του καπιταλιστικού καταμερισμού εργασίας.

Εμμένουμε στην ανάγκη σύνδεσης, αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης του στρατηγικού στόχου με την τακτική μας, χωρίς να στρατεύουμε το δυναμικό μας σε τακτισμούς, όπου κάθε τακτικός ελιγμός θα αποκλείει συντρόφους από την πολιτική της οργάνωσης, αλλά και μετατρέπει το πολιτικό υποκείμενο έρμαιο των τακτισμών σε βάρος του στρατηγικού στόχου.

Επιδιώκουμε την παρέμβαση στην κατεύθυνση όξυνσης των αντιφάσεων της καπιταλιστικής συγκρότησης και των διαμεσολαβήσεων των κρατικών μηχανισμών, στην οικοδόμηση και πολιτικοποίηση κοινωνικών μετώπων ως σημείων συμπύκνωσης των αντιθέσεων της καπιταλιστικής στρατηγικής. 

Η Αριστερή Συσπείρωση παρεμβαίνει στα κοινωνικά μέτωπα στην προσπάθεια οικοδόμησης μίας μαζικής γραμμής, με στόχο τη νικηφόρα έκβαση. Συμμετέχουμε και πρωτοστατούμε στην ίδρυση σχημάτων και συσπειρώσεων σε σωματεία και χώρους εργασίας, σε σχήματα γειτονιών , σε σχήματα συσπείρωσης και κοινής δράσης στο χώρο της νεολαίας. Επιδιώκουμε και συμμετέχουμε στον αγωνιστικό συντονισμό αυτών των σχημάτων με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, τη σύνθεση και την κοινή δράση. 

Η Αριστερή Συσπείρωση εκτιμά ότι έχει ιδιαίτερη αξία για την αυτοτελή συγκρότηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς η λειτουργία συσπειρωσιακών σχημάτων, την οποία επιδιώκουμε να διευρύνουμε συναντώντας αγωνιστές και συντρόφους που έχουν συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Η παρέμβαση στους κοινωνικούς χώρους και τις κοινωνικές συγκρούσεις, η παραγωγή μαζικής πολιτικής γραμμής αποτελεί το στοιχείο εφαρμογής της θεωρίας, δοκιμασίας της γραμμής της οργάνωσης και των μελών και αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη συγκρότηση της οργάνωσης και συμβολής στη σύνθεση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς των αγώνων σε αντιπαράθεση με την αριστερά των σαλονιών, του παραγοντισμού και της ήττας.

Ιδιαίτερα στην εποχή της έντασης της καπιταλιστικής κρίσης και της μνημονιακής σάρωσης, η διαμόρφωση ενός ευρέος αριστερού κοινωνικού μετώπου για την ανατροπή αποτελεί αναγκαίο μονόδρομο για τον κόσμο της εργασίας και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος. Ενός μετώπου που θα συγκροτείται στη βάση της αποδέσμευσης από τις αυταπάτες της συνδιαχείρισης και της βελτίωσης των όρων υπαγωγής στις επιλογές της αστικής τάξης, της εξόδου από τη ζώνη του € και την Ε.Ε, της πλήρους διαγραφής του χρέους χωρίς υποσημειώσεις, της εθνικοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και κομβικών επιχειρήσεων, των μέτρων διασφάλισης του λαϊκού εισοδήματος.

Η Αριστερή Συσπείρωση στοχεύει στην οικοδόμηση ενός αυτοτελούς πολιτικού μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Η δυνατότητα συγκρότησης του μετώπου καθορίζεται από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και τη στρατηγική των συνιστωσών της επαναστατικής αριστεράς. Επιβεβαιώνεται μέσα από τις παρεμβάσεις των οργανώσεων στις συσπειρώσεις κοινωνικών και εργασιακών χώρων. Κυρίως όμως, συγκροτείται και θα συγκροτηθεί στη βάση των αντιστάσεων και αγώνων των λαϊκών στρωμάτων στην επίθεση της αστικής τάξης την εποχή του μνημονίου.

Για αυτό το λόγο συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε και να επιχειρούμε στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Συμμετέχουμε στo ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως μετωπικό σχήμα οργανώσεων και αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, επιδιώκοντας τη διεύρυνση του μετώπου, το βάθεμα του πολιτικού διαλόγου και την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του, την εμπλοκή του με τα κοινωνικά κινήματα και τους αγώνες, την ενίσχυση του μέσα από τις ανακατατάξεις, ρήξεις και αποδεσμεύσεις κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς.

Τέλος η συγκρότηση της Αριστερής Συσπείρωσης γίνεται στη βάση της δημοκρατικής λειτουργίας, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα της διαφωνίας για τα μέλη της, κόντρα σε λογικές ηγεμονισμού και γραφειοκρατικών συμβουλίων, με υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων.

Αριστερή Συσπείρωση
Αθήνα 25 Οκτώβρη 2012

1 σχόλιο :

ΕΟΣ είπε...

Από τις πλατείες στην πραγματική δημοκρατία και την αριστερή ριζοσπαστική πολιτική
http://enosy.blogspot.gr/2012/10/blog-post_29.html