Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Πότε αντιγράφηκε τελικά το στικάκι;

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/ FosPhotos
Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με νέα στοιχεία να βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Κώστας Βαξεβάνης, ο δημοσιογράφος που δημοσιοποίησε στο περιοδικό του Hot Doc τα ονόματα της λίστας, προσήλθε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προσκομίζοντας το τεύχος του περιοδικού, στο οποίο αναφέρεται ότι βάσει εργαστηριακής εξέτασης, το USB που έχει στην κατοχή του, το οποίο υποστηρίζει πως προήλθε απευθείας από το πρωτότυπο CD, φέρει ημερομηνία δημιουργίας 4 και 5 Αυγούστου 2010. Πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι το USB που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς έχει ημερομηνία δημιουργίας τον Ιούλιο 2011.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ ότι η λίστα έφτασε σε CD στην Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου του 2010 και πως στη συνέχεια εκείνος την αντέγραψε σε USB.

Σύμφωνα με το Hot Doc, ο Κώστας Βαξεβάνης παρέδωσε το στικάκι που ο ίδιος είχε στο πιστοποιημένο εργαστήριο ηλεκτρονικής έρευνας, την «Εγκληματολογική Εταιρεία Πραγματογνωμόνων και Τεχνικών Συμβούλων επί θεμάτων εγγράφων και γραφής ψηφιακών πειστηρίων Forencic Associates» για επεξεργασία.Όπως ανέφερε ο ίδιος, όπως προέκυψε από τον εργαστηριακό έλεγχο, τα αρχεία που είναι γνωστά ως Λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή τα 2.062 excel (2.059 στην περίπτωση του στικ - Βαξεβάνη) δημιουργήθηκαν στις 15 Απριλίου του 2009.

Το σύνολο των αρχείων αυτών φαίνεται να τυπώνεται στις 13 Οκτωβρίου του 2009, πριν δηλαδή οι ελληνικές αρχές το παραλάβουν, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όχι από CD αλλά από άλλο εγγράψιμο μέσο, δηλαδή από κάποιον σκληρό δίσκο κομπιούτερ ή κάποιο USB.

Αυτός είναι και ο λόγος που αφήνεται ίχνος εκτύπωσης. Αν είχαν εκτυπωθεί από κάποιο CD, τότε δεν θα είχαν αποτυπωθεί, εφόσον το CD δεν αφήνει ίχνη.

Ο χρόνος εκτύπωσης είναι ίδιος για όλα τα αρχεία, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εκτύπωση έγινε σε επαγγελματικό χώρο. Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι, ότι κάποιοι, ίσως οι Γάλλοι, εκτύπωσαν τα αρχεία, όχι όμως από κάποιο CD, έξι μήνες μετά την δημιουργία του αρχείου «ελληνική λίστα Λαγκάρντ».

Ένα σημαντικό εύρημα στο USB που παραδόθηκε για ανάλυση, είναι πως αφού το αρχείο αυτό έγινε CD, προφανώς για να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές, αυτό αντιγράφτηκε και αποθηκεύτηκε σε μέσο USB, με την ημερομηνία αυτής της αντιγραφής.

Αυτή την αντιγραφή παραδέχεται πως έχει κάνει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Άρα, η ημερομηνία αντιγραφής του CD που φαίνεται στο USB είναι η ημερομηνία αντιγραφής του CD που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο USB που παρέδωσε στο ΣΔΟΕ. Επομένως, αυτή η ημερομηνία πρέπει θεωρητικά να είναι γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, όπως έχει καταθέσει στην Επιτροπή Διαφάνειας ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όμως, όπως έδειξε η έρευνα, η μετατροπή του CD σε USB έγινε στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010, περίοδο κατά την οποία όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση, διαβεβαιώνουν πως δεν είχαν καν τη λίστα.

Αυτό, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Hot Doc, μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα: Ή είναι ψέματα όσα λέγονται για την ημερομηνία παραλαβής της λίστας ή πρόκειται για λίστα από δύο διαφορετικές παραδόσεις, δηλαδή πριν από την επίσημη παραλαβή, ο Παπακωνσταντίνου ή κάποιος άλλος, πιθανόν να παρέλαβε ένα άλλο CD, το οποίο τελικώς αντέγραψε σε USB και παρέδωσε στο ΣΔΟΕ αντ' αυτού που έφτασε επίσημα στην Ελλάδα.

Την πιθανή ύπαρξη δύο λιστών ενισχύει ακόμη ένα εύρημα, τα αρχεία της λίστας που είχε στην κατοχή του ο δημοσιογράφος, έχουν ονομασία που αποτελείται από το λατινικό γράμμα Β και 10 αριθμούς. Όπως προκύπτει όμως από τη λίστα που διαβιβάστηκε για δεύτερη φορά στον εισαγγελέα Πεπόνη, τα αρχεία αυτά έχουν ονομασία που αποτελείται από τα λατινικά γράμματα BUP, μία τελεία και 10 αριθμούς.

Κάθε αρχείο του στικ «Βαξεβάνη» αντιστοιχεί στο ίδιο αρχείο στη λίστα Πεπόνη, μόνο που έχει διαφορετική ονομασία. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, να υπάρχει η ίδια λίστα από δυο διαφορετικές πηγές. Δεν αλλάζει το αρχείο, αλλά η λεπτομέρεια στη διαφορετική ονομασία αποκαλύπτει την πηγή του αρχείου. Αυτό άλλωστε αποτελεί συνήθη πρακτική των μυστικών υπηρεσιών, για να διαπιστώσουν, εάν κάποια έγγραφα εμπιστευτικά, παραδίδονται κατόπιν διαρροής.

Δεν αποκλείεται επιπλέον, ένας αντιγραφέας που είχε παρέμβει στη λίστα να άλλαξε την ονομασία των αρχείων, για να είναι σίγουρος για το ποια είναι η πρωτότυπη λίστα και το ποια είχε δεχθεί παρέμβαση.

Πώς όμως έγινε η μοναδική αντιγραφή του CD σε USB στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010; Στις 4 Αυγούστου, από το CD που φέρεται ως CD Παπακωνσταντίνου αντιγράφονται 1.962 αρχεία.
Η αντιγραφή αυτή, σύμφωνα με την εργαστηριακή έρευνα διήρκεσε 7 ώρες, 20 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. Τα 1.962 αρχεία αντιγράφηκαν από το μέσο αποθήκευσής τους σε αποθηκευτικό μέσο - πιθανώς USB - όχι με τη διαδικασία COPY, αλλά με τη διαδικασία OPEN - SAVE AS.

Με τον ίδιον τρόπο, την επόμενη μέρα, αντιγράφονται τα υπόλοιπα 97 αρχεία, τα οποία δεν είναι σε σειρά με τα προηγούμενα. Η συμπληρωματική αντιγραφή διαρκεί 21 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Στις 4 Αυγούστου, αυτός που αντέγραψε τα αρχεία, διέκοψε τη διαδικασία για 2 ώρες και 16 λεπτά.

Αυτό που συμπεραίνεται είναι, ότι αυτός που έκανε την αντιγραφή άνοιγε κάθε ένα από τα αρχεία, τα διατηρούσε ανοιχτά για περίπου 15 δευτερόλεπτα, χρόνο που δικαιολογεί επεξεργασία και στη συνέχεια το αποθήκευσε σε νέο αρχείο στο USB.

Είναι αδύνατον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να εντοπιστεί πόσα και ποια αρχεία έχουν πειραχθεί. Η μόνη βεβαιότητα είναι, ότι αποθηκεύτηκαν σε αφύσικο χρόνο, που δικαιολογεί πρόθεση επεξεργασίας.

Η αντιγραφή του επίμαχου CD σε USB με τον τρόπο που έγινε δεν αφήνει ίχνη διαγραφής. Δεν πήρε δηλαδή κάποιος συνολικά τα αρχεία να τα αντιγράψει και στη συνέχεια να σβήσει όσα ήθελε.

Έγινε αντιγραφή κάθε αρχείου ξεχωριστά, αφήνοντας έξω τα ανεπιθύμητα. Πρακτικά λοιπόν, δεν υπάρχει σβήσιμο, αλλά μη αντιγραφή των τριών συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου, οπότε δεν υπάρχει κανένα ίχνος.

Η πιθανότητα ο άνθρωπος που αντέγραψε το επίμαχο CD σε φλασάκι να χρησιμοποίησε άλλους χρόνους στο κομπιούτερ του, πράγμα που δεν είναι αδύνατον, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η αντιγραφή έγινε με ανορθόδοξο τρόπο που δηλώνει σκοπιμότητα, ούτε αλλάζει το γεγονός, ότι οι δύο λίστες, παρότι ίδιες με διαφορά τα τρία ονόματα, φέρουν διαφορετική ονομασία. Άρα, εάν δεν την δημιούργησε ο ίδιος ο αντιγραφέας, προέρχονται από διαφορετική πηγή.

Πότε ενημερώθηκαν οι συγγενείς του Παπακωνσταντίνου;
Σύγχυση έχει προκαλέσει επίσης δήλωση του συνηγόρου της Ελένης Παπακωνσταντίνου, Γιώργου Στεφανάκη σχετικά με την ημερομηνία που ενημερώθηκε η εντολέας του από τον εξάδελφό της ότι το όνομά της βρισκόταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Στεφανάκης δήλωσε ότι η κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών στις 28 Οκτωβρίου. Όπως είπε, ο Γ.Παπακωνσταντίνου την πήρε στο κινητό τηλέφωνο την ώρα που ήταν καθ' οδόν για εκδρομή το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Σε παρατήρηση ότι το ζήτημα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ αποκαλύφθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, ο κ. Στεφανάκης ανέφερε ότι δεν θυμάται καλά τις ημερομηνίες. Πάντως, η Ελένη Παπακωνσταντίνου δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι ενημερώθηκε σχετικά από τον εξάδελφό της στις 28 Δεκεμβρίου.

Ο Γ.Στεφανάκης σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση η εντολέας του ενημερώθηκε«όταν ξέσπασε ο σάλος». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Οκτωβρίου η υπόθεση είχε ήδη λάβει διαστάσεις, καθώς τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έδιναν εκείνη την περίοδο καταθέσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια :