Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Παράθυρο στη Χρυσή Αυγή από στελέχη της Ν.Δ.

Του Τάσου Τσακίρογλου*
Το ναζιστικό κόμμα φαντασιώνεται κυβέρνηση και διεκδικεί ρόλο «Θείας Δίκης»

Το «νόμος και τάξη» του Δένδια, το «βεβαίως» του Πολύδωρα και το «μια σοβαρότερη Χ.Α.» του Παπαδημητρίου αποτελούν τις «γέφυρες» με το κόμμα του Μιχαλολιάκου

Αφού οι μνημονιακές πολιτικές και τα κόμματα που τις εισηγήθηκαν και τις στήριξαν φούσκωσαν τα πανιά της Χρυσής Αυγής, τώρα τα επιτελεία τους προβληματίζονται για τον τρόπο που θα ανακόψουν την εκλογική επιρροή της. Το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου, σύμφωνα με τις δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις (Public Issue και Pulse), κινείται μεταξύ 13% και 15%, παραμένοντας σταθερά στην τρίτη θέση, ενώ δείχνει αξιοσημείωτη ενίσχυση με ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος.

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται με διάφορους τρόπους και αφορμές τα σενάρια «ανοίγματος», αλλά και συνεργασίας, της Ν.Δ. με το ναζιστικό κόμμα. Εδώ και καιρό στελέχη και πολιτικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά εισηγούνται να «πέσουν» γέφυρες προς την πλευρά της Χρυσής Αυγής, με το σκεπτικό ότι οι ψηφοφόροι της είναι δυσαρεστημένοι νεοδημοκράτες. Όχημα για την προσέγγιση αυτών των ψηφοφόρων ήταν αφ’ ενός το δόγμα «νόμος και τάξη», αλλά και το αντιμεταναστευτικό κυνήγι μαγισσών, αμφότερα υπό τον Νίκο Δένδια. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, το φιλοσαμαρικό antinews.gr, μέσω του οποίου επανειλημμένως ο Φαήλος Κρανιδιώτης έχει ζητήσει προσέγγιση με τη Χρυσή Αυγή, ελεεινολογούσε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το ναζιστικό κόμμμα «ως το υποτιθέμενο νέο φάντασμα του ναζισμού, χρησιμοποιώντας μια ξεπερασμένη ρητορική για να μαζέψει τους χαμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που αποτελούν το 90% των ψηφοφόρων της Χ.Α.». 

Μόλις τον Ιούλιο ο πρώην υπουργός, Βύρων Πολύδωρας, απάντησε «βεβαίως» στην ερώτηση «εάν θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τη Χ.Α.», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις άλλων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Το θέμα επανήλθε χθες, όταν ο γνωστός δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, έθεσε ως αντίστιξη στην πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ το ερώτημα: «Αλλά τότε, γιατί μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να μην τη δεχτούμε να υποστηρίξει, όπως συνέβη στη Νορβηγία, μια συντηρητική συμμαχία;».

Διαψεύδουν οι χρυσαυγίτες


Τελευταία, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς, αντιλαμβανόμενος ότι η όλη φιλολογία περί προσέγγισης με τη Χ.Α. και η υλοποίηση μιας ακροδεξιάς πολιτικής και κοινωνικής ατζέντας απλώς ενισχύουν το κόμμα Μιχαλολιάκου, ως τον πιο γνήσιο εκφραστή αυτών των απόψεων και πρακτικών, άρχισε, με αφετηρία το συνέδριο της Ν.Δ., να ψελλίζει φράσεις περί νεοναζισμού.

Από την πλευρά τους οι χρυσαυγίτες απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τα περί συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., τα οποία χαρακτηρίζουν «αθλιότητες» και «γελοία σενάρια». «Η Χρυσή Αυγή θα συγκυβερνήσει μόνο με τη Χρυσή Αυγή. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις προδοσίες της Ν.Δ. που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή», σχολίασε ο Ηλίας Κασιδιάρης, προσθέτοντας ότι «διαθέτουμε τη βούληση να καθαρίσουμε τη χώρα από τους κλέφτες και τους προδότες που λυμαίνονται τη δημόσια ζωή για δεκαετίες».

Παράλληλα, επιχειρώντας να απαντήσουν στις αιτιάσεις ότι βρίσκονται εκτός «συνταγματικού τόξου» και θέλοντας να παρουσιάσουν την αμφισβήτηση της δημοκρατικής τάξης ως πράξη αντίστασης στο κατεστημένο, υποστηρίζουν στον ιστότοπό τους ότι «οι αντίπαλες ιδεολογικές και πολιτικές παρατάξεις στην Ελλάδα είναι δύο: Η πρώτη περιλαμβάνει όλα τα κόμματα του “συνταγματικού τόξου”, τους απατεώνες δηλαδή που πλούτισαν στο όνομα της μεταπολιτευτικής ψευτοδημοκρατίας. Η δεύτερη είναι το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα, η Χρυσή Αυγή, που έρχεται χάριν Θείας Δίκης, να θέσει ένα οριστικό τέρμα στον εξευτελισμό του λαού μας».

Μάλιστα, κατά τη γνωστή τακτική τους, διαστρέφουν την πραγματικότητα και ισχυρίζονται ότι επίκειται συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. (!), σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την έλευση της Χ.Α. «Στον συνεταιρισμό για χάρη της μεταπολιτευτικής κονόμας των Σαμαρά-Βενιζέλου, νομοτελειακά θα εισχωρήσει και ο Mr. Alexis με τους συμμορίτες του, διότι η Χ.Α. απειλεί να τινάξει τη μεταπολιτευτική απάτη στον αέρα».

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος συνδέει σήμερα την Ακροδεξιά (ακόμα και στη λεπενική της μορφή) με τη Δεξιά, δηλώνει ότι «δεν πρέπει να τοποθετούμε δεξιά τη Χρυσή Αυγή. Είναι ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα και είναι ένα ζήτημα αν ο εθνικοσοσιαλισμός ανήκει στη Δεξιά». «Ξεχνάει» φυσικά ότι το πρώην κόμμα του, ο ΛΑΟΣ, άνοιξε τον δρόμο στους ναζιστές του Ν. Μιχαλολιάκου.

*Δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την Παρασκευή 13/9//2013


Δεν υπάρχουν σχόλια :