Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Γιατί ο αποκεφαλισμός του Τζέιμς Φόλεϊ είναι η εικόνα της απόλυτης φρίκης

Του Παναγιώτη Φραντζή

Ο αποκεφαλισμός του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους εξτρεμιστές του Κράτους του Ισλάμ σε Συρία και Ιράκ (ISIS) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί με τις αγριότητες των δυτικών δυνάμεων και του κράτους των ΗΠΑ.


Το συγκεκριμένο γεγονός βρίσκεται πιο ψηλά στην κλίμακα του αποτροπιασμού και της φρίκης από τους βομβαρδισμούς αμάχων – ακόμα και από τη βάρβαρη επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα.

Γιατί η εκτέλεση ενός ομήρου, με τηλεοπτική σκηνοθεσία, με τέτοιο άγριο τρόπο που θυμίζει σφαγή ζώου, με επιδίωξη αναμετάδοσης της εικόνας στον παγκόσμιο ιστό και στους δέκτες των τηλεοράσεων, γίνεται ένα μέσο διάδοσης της φρίκης

και γιατί η διάδοση της φρίκης σε μια πολεμική συνθήκη – με τέτοιο τρόπο – κάνοντας τον νεαρό ρεπόρτερ να μεταδίδει τον ίδιο το θάνατό του και κάνοντας όλο τον κόσμο αποδέκτη αυτού του ρεπορτάζ – δύο αποτελέσματα έχει: καθιερώνει νέα επίπεδα ανοχής της φρίκης και προσφέρει νομιμοποίηση των όποιων πολεμικών σχεδιασμών των δυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Είναι η εικόνα του απόλυτου κακού.

Ήδη οι Αμερικανοί αξιοποιούν το γεγονός για τις ανάγκες της προπαγάνδας τους και είναι φοβερά δύσκολο να αχρηστευτεί αυτή η προπαγάνδα θυμίζοντας τις αγριότητες που διέπραξαν, για παράδειγμα, οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

Ακόμα και η σημειολογία του πορτοκαλί ρούχου που φόρεσαν στον Φόλεϊ οι Ισιτζήδες κάνοντας μία έμμεση νύξη για το Γκουαντάναμο δημιουργεί έντονη δυσφορία.

Γιατί το κράτος των ΗΠΑ δεν προβάλλει αυτά που συμβαίνουν στο Γκουαντάναμο.

Γιατί οι Αμερικανοί έκρυβαν πάντα ή προσπαθούσαν να κρύψουν από τα μάτια του δυτικού κόσμου το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου. Και αυτό έχει τεράστια σημασία για τα μάτια και τη σκέψη του δυτικού ανθρώπου που καταναλώνει τον πόλεμο σαν εικόνα.

Πηγή:Kommon

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Emmy Androulaki στο fb: "Το συγκεκριμένο γεγονός βρίσκεται πιο ψηλά στην κλίμακα του αποτροπιασμού και της φρίκης από τους βομβαρδισμούς αμάχων – ακόμα και από τη βάρβαρη επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα."
Είστε σίγουροι; Αυτό είναι άποψη τώρα; Οκ, να ψαχνόμαστε τί να κάνουμε share για την επισκεψιμότητα της σελίδας, αλλά, εντάξει, όχι κείμενα που ξεκινάνε έτσι, ασχέτως με το πως κλείνουν... Δεν είναι έκθεση ιδεών το θέμα. Ρισπεκτφουλι...

Unknown είπε...

Δεν καταλαβαίνουμε το σχόλιο σου Emmy Androulaki. Το συγκεκριμένο άρθρο του Παναγιώτη Φρατζή, στο οποίο αναφέρεσαι , καταθέτει έναν σοβαρό προβληματισμό για τη δράση του ISIS ξεκαθαρίζοντας ευθύς εξ αρχής ότι "Ο αποκεφαλισμός του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους εξτρεμιστές του Κράτους του Ισλάμ σε Συρία και Ιράκ (ISIS) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί με τις αγριότητες των δυτικών δυνάμεων και του κράτους των ΗΠΑ". Το συγκεκριμένο σημείο του άρθρου στο οποίο αναφέρεσαι και αναρωτιέσαι ειρωνικά αν αυτή είναι (σωστή) άποψη, έχει να κάνει με το διαφορετικό επίπεδο αξιών τού γράφοντος και των αναγνωστών που το σχολιάζουν αρνητικά. Δεν είναι λοιπόν έκθεση ιδεών του αρθρογράφου αλλά, κατά τη γνώμη μας, κατάθεση ψυχής και αγωνίας για όλους εμάς που κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην φρίκη, αξιολογώντας την επιλεκτικά. Οφείλουμε, εξ όσων γνωρίζουμε, να σε διαβεβαιώσουμε, ότι ο αρθρογράφος Παναγιώτης Φρατζής δεν κάνει επιλεκτική αξιολόγηση στη φρίκη, ούτε βέβαια συμψηφισμούς, στο συγκεκριμένο άρθρο του άλλωστε το ξεκαθαρίζει αυτό. Όσον αφορά την κρίση για την ανάρτηση του άρθρου με στόχο την επισκεψιμότητα της σελίδας, πράγμα που μειώνει την αξία του άρθρου,ί οφείλουμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν είναι στη δική μας πρακτική κάτι τέτοιο και ότι η "αριστερή αντεπιθεση" ήταν, είναι και θα παραμείνει "Χώρος προβολής απόψεων, διαλόγου και κριτικής για την αριστερή αντεπίθεση ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα". Λοιπόν..".Ρισπεκτφουλι ... "