Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

«Μπάχαλο» το ΠΑΣΟΚ με «συνωμοσίες» και «πέμπτες φάλαγγες»!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Τι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και παραμύθια! Μόνο... μπουνιές δεν έπαιξαν προχθές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. 

Φρίττει κυριολεκτικά όποιος ακούει τι λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι ειπώθηκε μεταξύ τους, όταν έκλεισαν οι πόρτες και έμειναν μόνοι τους για να συζητήσουν, υποτίθεται, τα περί της παροχής «διπλής ψήφου εμπιστοσύνης» από τους πράσινους κοινοβουλευτικούς άνδρες και γυναίκες: τόσο στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και στην κυβέρνηση γενικότερα. 


Δεν αναφερόμαστε στην ουσία της νέας πολιτικής σύγκρουσης Βενιζέλου - Χρυσοχοΐδη, με τον τελευταίο να εκτιμά ότι είναι αυτή την εποχή η κατάλληλη ευκαιρία να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας τον νυν πρόεδρο του κόμματος πολιτικά τελειωμένο. Αναφερόμαστε στις βαριές πολιτικές κατηγορίες που «κόσμησαν» αυτή τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε λόγο για «τακτικές συνωμοσίας», όπως μας πληροφορούν οι συντάκτες του ΠΑΣΟΚ. Μίλησε όμως και για «καμιά πενηνταριά τσογλάνια από αυτούς που τριγυρνούσαν στη Σύμη»! Αναφερόταν προφανώς στον Γιώργο Παπανδρέου και το περιβάλλον του, χωρίς πάντως να αναφέρει καθόλου το όνομά του. Μάλιστα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετέδιδαν τα «καμιά πενηνταριά τσογλάνια της Σύμης» με άλλη ορολογία, η οποία δεν γράφεται. Εν πάση περιπτώσει, τα... «τσογλάνια της Σύμης», είπε ο Ευ. Βενιζέλος, ισχυρίζονταν ότι το όνομά του είναι... Τούρκογλου!

Ο Θάνος Μωραΐτης, της παπανδρεϊκής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, έκανε ευθεία επίθεση κατά του Ευ. Βενιζέλου, λέγοντάς του ότι συνωμοσιολογίες είναι «η «πέμπτη φάλαγγα» και οι καλικάντζαροι που εσύ, πρόεδρε, έχεις αναφέρει κατά καιρούς»! Ο γνωστός βουλευτής Μιχάλης Κασσής φέρεται να είπε ότι «το κόμμα έχει διαλυθεί» και έκανε ρελάνς απαιτώντας την... παραίτηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη! Τώρα που έγινε ευρωβουλευτής και βρίσκεται συχνά στις Βρυξέλλες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του γραμματέα, ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας του. Δηκτικότατος εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν και ο βουλευτής Ευβοίας του κόμματος Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην άθλια εσωκομματική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Τι ακριβώς πάμε να κάνουμε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης; Θα εκλεγεί ηγέτης; Θα είμαστε συνιστώσα;».

Ειρωνεύτηκε επίσης την πολιτική συμμαχιών του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Μόσιαλος έφυγε. Ο Λοβέρδος επέστρεψε. Συμπράττουμε δηλαδή με δύο - τρεις κινήσεις που δεν γεμίζουν ούτε... ταξί;»! Εξω φρενών ήταν και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Προσήλθε πολύ καθυστερημένος, πήρε τον λόγο και σκυλόβρισε τους πάντες και τα πάντα για την εικόνα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ με τις κραυγές του να ακούγονται στους διαδρόμους της Βουλής και μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του έφυγε φουρκισμένος! «Ασχετο διακοσμητικό στοιχείο» -που έγραφε στις γελοιογραφίες του παλιότερα ο ΚΥΡ- μέσα στο όλο κλίμα «αλληλοσφαγής» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ζήτησε να μπει «τέλος στην εσωστρέφεια» για να μην καταντήσει και το ΠΑΣΟΚ σαν τη ΔΗΜΑΡ του 1%.

Πάντως το πιο διασκεδαστικό αστείο εκείνης της ημέρας το είπε «ανώτατη πηγή» του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνοντας τους δημοσιογράφους πως... «όλα απαντήθηκαν και είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά»!!! Δεν έγινε βέβαια σαφές εναντίον τίνος στρέφεται αυτή η γροθιά, αλλά αυτές είναι προφανώς ασήμαντες λεπτομέρειες...

Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι ένα άθροισμα ασήμαντων από πλευράς μελών φραξιονιστικών ομάδων, οι οποίες διεκδικούν την εξουσία του κόμματος, η εκλογική απήχηση του οποίου όλο και συρρικνώνεται. Πραγματικά, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στην Ελλάδα που να πιστεύει ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναπιάσει το ντροπιαστικό για το παρελθόν του ποσοστό του 12,28% που είχε πάρει τον Ιούνιο του 2012. Ισως ακόμη και το 8,02% των φετινών ευρωεκλογών να θεωρείται πλέον άπιαστο όνειρο! 

Παρ' όλα αυτά, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ίσως πολλοί άλλοι επιδιώκουν να γίνουν ο καθένας από αυτούς πρόεδρος του αενάως συρρικνούμενου κόμματος. Αν, μάλιστα, κατορθώσει το Ποτάμι να αποδείξει μέσω του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών ότι πήρε κεφάλι έναντι του ΠΑΣΟΚ, το φλερτ του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης ίσως αποδειχθεί μοιραίο στις μεθεπόμενες εκλογές.

Δημοσιεύθηκε στο "Εθνος", 10/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :