Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Εκαναν «μπάχαλο» τη σύνοδο της ΕΕ οι μεγάλες χώρες

Του Γιώργου Δελαστικ*

Συγκρουσιακό ήταν το κλίμα που επικράτησε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 


Ο Ματέο Ρέντσι και Ντέιβιντ Κάμερον, πιεζόμενοι από τις λαϊκές αντιδράσεις στις χώρες τους, επιτέθηκαν ανοιχτά αυτή τη φορά κατά της γερμανόπνευστης πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η ΕΕ. 
Ο Ολάντ, ο οποίος ακολουθώντας πολιτική λιτότητας είδε το ποσοστό της δημοτικότητάς του να καταβαραθρώνεται στην πρωτοφανή για Γάλλο πρόεδρο άβυσσο του... 13% (!), προσπάθησε να αντεπιτεθεί τουλάχιστον φραστικά: «Τίποτα δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο μας, που είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», διακήρυξε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής.

Πολύ πιο θεατρίνος ο Ματέο Ρέντσι λόγω ταπεραμέντου, τα είχε ήδη κάνει μπάχαλο πριν καν προσέλθει στη σύνοδο κορυφής, δημοσιοποιώντας την αυστηρά διαβαθμισμένη ως εμπιστευτική επιστολή που είχε απευθύνει προς την Ιταλία η Κομισιόν, επικρίνοντας τη Ρώμη για την παραβίαση των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας. «Η εποχή των μυστικών επιστολών έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ρέντσι απαντώντας στις διαμαρτυρίες του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Προχώρησε δε απειλώντας ανοιχτά την Κομισιόν: «Νομίζω πως όχι μόνο θα δημοσιοποιούμε στοιχεία, αλλά θα αποκαλύπτουμε και πόσα ξοδεύουν εδώ στα παλάτια της ΕΕ! Θα διασκεδάσουμε αρκετά από εδώ και πέρα!». Είναι να μην αρχίσουν να μιλάνε οι Ιταλοί. Ετσι όμως και αρχίσουν, δεν τους σταματάει τίποτα! «Κατάλαβαν ότι δεν αστειευόμαστε!» δήλωσε υπερήφανα σε ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι, αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου.

«Η Ιταλία είναι μια χώρα που έχει δύναμη και κύρος και επομένως δεν έρχεται στις συνόδους για να πάρει μαθήματα ή επιπλήξεις» υπογράμμισε ασυγκράτητος. «Είμαστε μια κυβέρνηση που τους σέβεται όλους, αλλά δεν σταματάει μπροστά σε κανέναν!» τόνισε. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν μπορούσε να μην πει κάτι και ο σχεδόν αιωνόβιος πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο: «Η ΕΕ δεν είναι ένα τέρας που υπαγορεύει ανεφάρμοστους νόμους, αλλά είναι σωστό να ασχοληθεί υπέρ της απασχόλησης» είπε και συνέχισε: «Διάβασα το σχέδιο του ντοκουμέντου της συνόδου κορυφής και παρατήρησα ότι δεν εμφανίζεται αυτή τη φορά ο όρος ''λιτότητα''. Κάποιος δέχθηκε να μην τον αναφέρουν για να αποφευχθούν νέες πολεμικές, ίσως επειδή εκκινεί από κάποιο σύμπλεγμα ενοχής» επισήμανε αναφερόμενος στους Γερμανούς, χωρίς πάντως να τους ονομάσει. 

Η αλήθεια είναι πως οι Ιταλοί είχαν και έναν επιπρόσθετο λόγο να είναι έξαλλοι με τους Γερμανούς. 
Η Κομισιόν, επανεξετάζοντας τις εθνικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό του γραφειοκρατικού μηχανισμού της ΕΕ, κάλεσε τους Ιταλούς να καταβάλουν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, ζητώντας επιπροσθέτως 600 εκατ. περισσότερα από την Ολλανδία και... 2,1 δισ. ευρώ επιπλέον από την πιο αντι-ΕΕ χώρα, τη Βρετανία! 
Ο Κάμερον έγινε κυριολεκτικά... «τούρμπο» μόλις έμαθε την απαίτηση της Κομισιόν! Ηταν πραγματικά έξαλλος, εκτός εαυτού, στη συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες μόλις τελείωσε η σύνοδος κορυφής. «Δεν πληρώνω τον λογαριασμό την 1η Δεκεμβρίου! Αν κάποιος πιστεύει ότι θα το κάνω, είναι βαθιά νυχτωμένος!» δήλωσε ξερά.
Αυτό που τον είχε κάνει έξω φρενών, πέρα φυσικά από το υπέρογκο ποσό που του ζητούσε η Κομισιόν, ήταν ότι ταυτόχρονα η Κομισιόν ανακοίνωσε πως για τον προϋπολογισμό της ΕΕ η Γερμανία θα τύχει... έκπτωσης καταβάλλοντας 780 εκατ. λιγότερα και η Γαλλία θα δώσει επίσης στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό της 1 δισ. ευρώ... λιγότερα!!! 

Πρόκειται για σκανδαλώδη απόφαση. Την ώρα που δημοσκοπικά περνάει πρώτο στις προτιμήσεις των Βρετανών ψηφοφόρων και για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει κεντρικό σύνθημα «Εξω η Βρετανία από την ΕΕ!», η Κομισιόν ζητάει από τον Κάμερον να πληρώσει 2,1 δισ. ευρώ επιπλέον για τον γραφειοκρατικό μηχανισμό της ΕΕ! Θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία εκ μέρους του να τα πληρώσει αυτός αντί για τη Γερμανία και τη Γαλλία!

Την ίδια ώρα, αυτός ο μηχανισμός πρωτοστατεί στην επεξεργασία σχεδίων λιτότητας για εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. «Να τελειώνουμε με το γερμανικό μοντέλο» έγραφε η ημερήσια γαλλική εφημερίδα «Λα Τριμπίν» και πρόσθετε: «Η εμμονή στο μοντέλο των Γερμανών διαλύει το μέλλον της Ευρώπης. Οδηγεί στην οικονομική ύφεση και στην καταστροφή της δημοκρατίας στην Ευρώπη». Τα ίδια υποστήριζε και ο διευθυντής της γαλλικής έκδοσης του περιοδικού «Σλέιτ» Ερίκ Λε Μπουσέρ, φανατικός ευρωπαϊστής: «Η εξάντληση και η απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών οδηγούν στον εθνικισμό, στην εξαφάνιση της ιδέας της ευρωπαϊκής κοινότητας» έγραψε.

Δημοσιεύθηκε στο "Εθνος", 27/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :