Του Γιώργου Δελαστικ*
Σφυρίζουν αδιάφορα η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και εν γένει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για την ωμή παραβίαση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», το οποίο διεξάγει έρευνες για την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στα... νότια (!) του νησιού, στη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.
«Ουδέν σχόλιον» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σοκάροντας τους πολιτικά αφελείς Ελληνες και κυρίως Κύπριους που είχαν την αυταπάτη ότι η ΕΕ προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία από την τουρκική επιθετικότητα.
Θα θέσουμε το ερώτημα ωμά: Η ΕΕ αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ, ναι ή όχι; Αν την αναγνωρίζει, γιατί δεν αντιδρά ούτε καν φραστικά, αφού αυτή παραβιάζεται ασύστολα από την υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ κυβέρνηση της Τουρκίας; Είναι αδιάφορη η Κομισιόν για ένα τέτοιο γεγονός εναντίον κράτους-μέλους της; Θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο, με τον εκπρόσωπό της να λέει «ουδέν σχόλιον», αν η Τουρκία παραβίαζε την ΑΟΖ π.χ. της Ιταλίας ή της Γαλλίας στη Μεσόγειο; Μας είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι θα ανέχονταν οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί μια τέτοια στάση της Κομισιόν, χωρίς να την καταγγείλουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Αν πάλι υποθέσουμε ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έλεγε δημοσίως κάτι υπέρ της Γαλλίας ή της Ιταλίας και καταδίκαζε τη χώρα που παραβίασε την ΑΟΖ τους, προκαλούνται πολύ σοβαρότερα ερωτήματα και εγείρονται θεμελιώδη ζητήματα: Η Κομισιόν αναγνωρίζει ή όχι στο κράτος της Κύπρου τα ίδια δικαιώματα που αναγνωρίζει στο γαλλικό, ιταλικό, ισπανικό κράτος; Δεν είναι μόνο η στάση της ΕΕ απαράδεκτη από κάθε άποψη.
Είναι και η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Κασουλίδης, αποκάλυψε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε θέσει από τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους το θέμα ενδεχόμενης τουρκικής πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάντα κατά τα λεγόμενα του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, η στάση των Αμερικανών ήταν σαφέστατη: απαίτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση να μην αντιδράσει σε περίπτωση τουρκικής πρόκλησης! Αυτό λέει ο Γ. Κασουλίδης.
Ακόμη πιο βρώμικη είναι η στάση των Αγγλων, οι οποίοι λίγο ακόμη και θα καταγγείλουν την... κυπριακή πλευρά ως υπεύθυνη της κρίσης! «Λυπούμαστε που η ανακοίνωση της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει εντάσεις και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν εμπρηστικές ενέργειες ή δηλώσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις. Πρόκειται ομολογουμένως για πραγματικά κατάπτυστη ανακοίνωση. Εμφανίζει τους Τούρκους να κάνουν έρευνες όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στην... «Ανατολική Μεσόγειο»! Με προκλητικό τρόπο το Λονδίνο υποδηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ. Επιπροσθέτως, όχι μόνο δεν καταδικάζει την τουρκική πράξη, αλλά καλεί «όλες τις πλευρές» να αποφύγουν «εμπρηστικές δηλώσεις» -δηλαδή ουσιαστικά την Κύπρο που μόνο δηλώσεις μπορεί να κάνει, ενώ η Τουρκία έχει τη δύναμη να κάνει πρωτίστως πράξεις, οι οποίες όμως, όπως συνάγεται από την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ουδόλως ανησυχούν την κυβέρνηση Κάμερον!
Μάλιστα οι Εγγλέζοι, μαζί με τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς, μπλοκάρισαν ευθύς εξαρχής την κυπριακή πρόταση να γίνει ένα ευρωπαϊκό διάβημα της ΕΕ προς τον ΟΗΕ. Είναι απίστευτη η βρετανική υποκριτική δικαιολογία που πρόβαλαν -ο κίνδυνος... «να διαταραχθεί η διαδικασία συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού»!!! Αυτή την ψευδέστατη αιτία πρόβαλε το Φόρεϊν Οφις σε δήλωσή του -δεν θέλουν υποτίθεται να καταδικάσουν την τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ για να λυθεί το Κυπριακό!
Προφανές είναι ότι μέσα σε αυτό το εξαιρετικά εχθρικό για τη Λευκωσία κλίμα, η Αγκυρα επιχειρεί να επιβάλει τους όρους της. Με δηλώσεις που έκανε προχθές ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, έθεσε επί της ουσίας ένα εκβιαστικό δίλημμα προς την κυπριακή κυβέρνηση: ή συνεκμετάλλευση Λευκωσίας-Αγκυρας στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της κυπριακής ΑΟΖ ή διχοτόμηση! Μεταξύ άλλων, ο Νταβούτογλου είπε επί λέξει: «Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν όσα δικαιώματα και οι Ελληνοκύπριοι...
Αν αυτό δεν γίνεται αποδεκτό και λέγεται ότι ''μας ανήκει το δικαίωμα ερευνών στον Νότο επειδή αυτός ο Νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο Βορράς'', τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών»! 'Η σας παίρνουμε το φυσικό αέριο ή σας παίρνουμε το μισό νησί!
Υπέροχη η τουρκική θέση! Η Κομισιόν όμως έκανε το κορόιδο. Αφησε το Ευρωκοινοβούλιο, ένα θεσμικό όργανο της πλάκας που κανένας δεν παίρνει υπόψη του, να βγάλει ίσως κάποια ασήμαντη ανακοίνωση για να παρηγορηθούν οι Κύπριοι, παρόλο που κανένας δεν θα πληροφορηθεί καν την ύπαρξή της εκτός Ελλάδας και Κύπρου...
Δημοσιεύθηκε στο "Εθνος", 24/10/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου