Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ο «πόλεμος» εξαπλώνεται εντός της Τουρκίας

Ο Ερντογάν «χαιδεύει» το Ισλαμικό Κράτος και βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή της κουρδικής μειονότητας των 20 εκατομμυρίων



Η κυβέρνηση Ερντογάν έκανε την τελική της επιλογή και η Τουρκία παραμένει αμέτοχη να παρατηρεί τη σφαγή των Κούρδων από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην Πόλη Κομπάνι και σε άλλες περιοχές της Συρίας. Αυτή η «απάθεια» αποκαλύπτει ότι βασικός στόχος της Αγκυρας είναι η αποτροπή του ελέγχου εδαφών της Συρίας από τους Κούρδους έτσι ώστε να αποτραπεί η ενδυνάμωση του Κουρδικού κράτους που μέχρι τώρα αποτελεί «συνιστώσα» του defacto διχοτομημένου Ιράκ.

Αυτή η επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης, ωστόσο, φαίνεται να δημιουργεί τεράστια εσωτερικά προβλήματα στον Ερντογάν, καθώς η πολυπληθής κουρδική μειονότητα που ζει στην Τουρκία ξεσηκώνεται ζητώντας από την Αγκυρα να πολεμήσει κατά του ισλαμικού Κράτους

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων Κούρδων με την τουρκική αστυνομία αλλά και τουρκικές ισλαμιστικές ομάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αιτία της κουρδικής έκρηξης οργής, η απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να αναλάβει αποφασιστικά δράση κατά των τζιχαντιστών του ISIS και να συνδράμει στην αποφασιστική αντίσταση των κουρδικών πολιτοφυλακών στην πόλη Κομπανί των τουρκοσυριακών συνόρων. «ISIS, δολοφόνοι», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ κατηγόρησαν τις τουρκικές αρχές για συνεργασία με τους τζιχαντιστές.


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, τουλάχιστον 10 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με φανατικούς ισλαμιστές, κυρίως της οργάνωσης Χιζμπουλά, που είχε ανάμειξη στο βασανισμό και τη δολοφονία Κούρδων αγωνιστών τη δεκαετία του 1990. Η Χιζμπολά φέρεται να στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος.

Οι περισσότεροι νεκροί καταγράφηκαν στην νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιανμπακίρ, με μεγάλο κουρδικό πληθυσμό, όπου φερόμενα μέλη της Χιζμπουλά επιτέθηκαν σε μια ομάδα διαδηλωτών. Ένα κτήριο που ανήκει στην ισλαμιστική οργάνωση δέχτηκε επίθεση από τους διαδηλωτές, ενώ μεταξύ των νεκρών φέρεται να υπήρχαν και υπερασπιστές της Χιζμπουλά.


Άλλοι διαδηλωτές πάντως σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής. Ο Χακάν Μπουκούρ, 25 χρονών, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα στην Ντιγιανμπακίρ, ενώ όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν.
Στη συνοικία Γκαζί της Κωνσταντινούπολης η αστυνομίας χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει διαδηλώσεις εκατοντάδων Κούρδων, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Σε άλλο σημείο στην Κωνσταντινούπολη, ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από κοντινή απόσταση.

Βίαιες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και στην Άγκυρα.

Α


Δεν υπάρχουν σχόλια :