Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πανεπιστήμιο "ανοιχτό" στους αγώνες του λαού – "κλειστό" στην αντι-εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μπροστά στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας συντελείται ένα έγκλημα εις βάρος του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η Αριστερή Συσπείρωση καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των μνημονιακών πρυτανικών αρχών του Ε.Κ.Π.Α. που έχουν διττό στόχο. Από τη μία επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τόσο τους αγωνιζόμενους φοιτητές, όσο και λοιπούς εργαζόμενους της πανεπιστημιακής κοινότητας περιορίζοντας τη δυνατότητα συνδικαλιστικών ελευθεριών των συλλόγων τους. Από την άλλη επιχειρούν να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο από ένα χώρο κοινωνικής δημόσιας εκπαίδευσης σε ένα πεδίο κερδοφορίας για τον κάθε λογής μεγαλοεργολάβο, κατεύθυνση που επιχειρείται να υλοποιηθεί ήδη στο πεδίο φύλαξης και καθαριότητας του Πανεπιστήμιου, αφού την απόλυση των εργαζομένων ακολούθησαν οι διαγωνισμοί κάλυψης αυτών των αναγκών από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Καταρχάς ας εξετάσουμε όμως το φαινόμενο εκλογής των συγκεκριμένων πρυτανικών αρχών και το κατά πόσο αυτές αποκρυσταλλώνουν την πραγματική διάθεση της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, ακόμα και των ίδιων των καθηγητών. Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα από την παρακάτω ανακοίνωση του Δ.Σ. του συλλόγου διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών στις 9/07/2014

«Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, πιστό στη γραμμή που ακολουθεί, επέλεξε τους τρεις υποψηφίους πρυτάνεις, αποκλείοντας και πάλι υποψηφίους με κριτήριο τα φρονήματά τους. Είχαμε, ως Σύλλογος, προτείνει στο ΣΙ, εάν επιθυμεί να ενεργήσει νομότυπα, αλλά ταυτόχρονα να μην αλλοιώσει την εκλογική διαδικασία, να θέσει υπόψη των μελών ΔΕΠ όλες τις υποψηφιότητες και να προκρίνει τις τρεις επικρατέστερες από αυτή τη διαδικασία. Βεβαίως, το ΣΙ, πειθήνιο στο ρόλο του Κυβερνητικού Επιτρόπου, σημασία δεν έδωσε. Με την στέρηση του δικαιώματος να θέσουν υποψηφιότητα διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές με εγνωσμένη μεγάλη διοικητική εμπειρία και συμμετοχή στα κοινά, αλλά και με σαφείς θέσεις κατά του Νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, ο οποίος είναι διάτρητος στη συνείδηση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, το ΣΙ απέδειξε για μια ακόμη φορά το ρόλο του τοποτηρητή και εγγυητή των ανατροπών που προετοιμάζονται στα Ελληνικά ΑΕΙ εις βάρος του Δημόσιου χαρακτήρα τους.»

Όπως διαφαίνεται λοιπόν από την αξιοποίηση του ρόλου των εχθρικών ως προς τις παραδόσεις του πανεπιστημίου Συμβουλίων Ιδρυμάτων (Σ.Ι.) εις βάρος του ακαδημαϊκού αυτοδιοίκητου η επιλογή του κ. Φορτσάκη, γνωστού ευνοούμενου της Νέας Δημοκρατίας κατά το παρελθόν (εμπλοκή του στη σύσταση της ΝΕΡΙΤ, διατελέσαντα σύμβουλου του τότε πρωθυπουργού Μητσοτάκη σε θέματα Διοικητικού Δικαίου (1990-1991), ήταν μια στρατηγική επιλογή της μνημονιακής κυβέρνησης ώστε να θέσει έναν άνθρωπο δικών της αντιλήψεων σε ένα νευραλγικό ρόλο για τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Άρα λοιπόν ο εν λόγω κρατικός υπάλληλος που σήμερα εμφανίζεται σε ρόλο «Κάιζερ» των Πανεπιστημίων δεν προέκυψε με διαδικασίες που εγγυούνταν μια ευρεία ακαδημαϊκή αποδοχή. Άλλωστε, παρόμοια είναι η εικόνα και στα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Με αυτό τον τρόπο, στις 13/10, οι εν λόγω κατάπτυστες πρυτανικές αρχές – που τολμούν κιόλας να μιλούν περί «ανωμαλιών» - με εντολή τους πρόταξαν τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν την είσοδο των φοιτητών που στόχευαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για τα φοιτητικά τους αιτήματα, υλοποιώντας τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων σε μια σειρά σχολών του Ε.Κ.Π.Α. στους χώρους της πρυτανείας, τους χώρους δηλαδή του πανεπιστημιακού ασύλου. Σαν να μην έφθανε αυτό ενδεικτική είναι και η στάση σχετικά με το τι επεφύλασσε η πρυτανική αρχή και στους εργαζόμενους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος και που αποτυπώνεται επίσης στο παρακάτω απόσπασμα από την ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Ε.Κ.Π.Α. για τα γεγονότα του lockout της πρυτανείας:

«Από το πρωί της Δευτέρας,οι εργαζόμενοι τέθηκαν υπό περιορισμό, χωρίς να μπορούν να βγουν από το κτήριοπαρά μόνο, αργά το μεσημέρι, μετά από «διαπραγματεύσεις» με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Πρύτανη. Υπηρεσιακά έγγραφα διακινούνταν από τα κάγκελα. Κι όλα αυτά, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί προκλητικά από το πρωί σε δύο σημεία στην οδό Ακαδημίας αριστερά και δεξιά από το κτήριο.»

Αυτές λοιπόν ήταν οι μεθοδεύσεις των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών επιλογών του Πρύτανη οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος για να λάβει την απάντηση που του αξίζει. Μια απάντηση που δόθηκε τόσο από τους φοιτητές που δυναμικά συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στη πόρτα της πρυτανείας στις 16/10/2014 όσο και εν συνεχεία με τα γεγονότα που ακολούθησαν στις 20/10/2014 όπου διοικητικοί και φοιτητές κατάφεραν το αυτονόητο, δηλαδή να παραβρεθούν εντός των χώρων της πρυτανείας όπου και παραμένουν εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες επιλογές που ακολουθούν ως τώρα σύσσωμες οι πρυτανικές αρχές. Το παζλ συμπληρώθηκε σήμερα με τις πρωινές δηλώσεις του πρύτανη, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «μπουλούκι» τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου οι οποίοι παλεύουν ενάντια στην επιβολή των αντιδραστικών κατευθύνσεων που η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές θέλουν να επιβάλλουν. Μάλιστα είναι συνειδητή η προσπάθεια του κ. Φορτσάκη να μετατρέψει την αντιπαράθεση από μια διαμάχη των προοδευτικών δυνάμεων του Πανεπιστημίου με τις αντιδραστικές αρχές σε μια δήθεν εκλογικού τύπου κοινοβουλευτικών προσανατολισμών αντιπαράθεση. Πρόκειται για μια προσφιλή τακτική της δεξιάς να εμφανίζεται με ένα δήθεν απολιτίκ προφίλ και να διατυμπανίζει ότι απλά θέλει να διασφαλίσει την τήρηση και την ομαλή διεξαγωγή των λειτουργιών, ενώ επί της ουσίας εφαρμόζει άρρητα την αστική πολιτική και στόχευση της, για την πλήρη αναδιάρθρωση των όρων ένταξης της νεολαίας στην αγορά εργασίας, όπως αυτή διαμορφώνεται στο φόντο της οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας του κεφαλαίου να την υπερβεί. Και να μην ξεχνιέται ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έρχεται να μειωθεί ακόμα περαιτέρω με τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών αλλά και το νομοσχέδιο για την έρευνα το οποίο επιφυλάσσει ακόμα περισσότερες περικοπές των πόρων για τα ιδρύματα. Υλοποιείται έτσι παράλληλα μια κατεύθυνση για σκλήρυνση των όρων φοίτησης και εισαγωγής διδάκτρων το επόμενο χρονικό διάστημα. Αντί λοιπόν ο κ.Φορτσάκης να παλέψει με τις υπόλοιπες μερίδες της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι σε όλα αυτά, επιλέγει συνειδητά να βρεθεί στην απέναντι πλευρά!

Την απάντησή του την πήρε από την κοινή ανακοίνωση και κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων και των εργαζομένων στην πρυτανεία τις τελευταίες δύο ημέρες και θα συνεχίσει να την παίρνει και τις επόμενες.

«Ήδη από την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς η Κυβέρνηση, ο Υπουργός αλλά και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ φρόντισαν να μας δείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αντιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για διαγραφή 180.000 φοιτητών στα τέλη του καλοκαιριού, ο νέος Πρύτανης του Ιδρύματος Φορτσάκης δεν άργησε να μας δείξει ότι εννοούσε ό,τι έλεγε στις συνεντεύξεις του στην «Καθημερινή» και το MEGA. Αποφάσισε να δράσει ως το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι θα εφαρμόσει τον ν.Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου στο σύνολό του περνώντας τον οργανισμό μέσω του οποίου θα επικυρωθούν οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού, οι διαγραφές φοιτητών και θα προωθηθεί περαιτέρω η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Παν/μιο. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν για τους μεγαλοεργολάβους που αναλαμβάνουν φύλαξη, καθαριότητα και σίτιση και το αποτέλεσμα είναι security, facecontrol, σχολές γεμάτες σκουπίδια αντί για εργαζομένους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και φοιτητικές παροχές.
Την τελευταία εβδομάδα είδαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σκηνικά που θυμίζουν τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων θέλησαν να προβούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία ώστε να συντονίσουν τη δράση τους και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και την εργασία με δικαιώματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες είχαν στρατοπεδεύσει γύρω από το κτίριο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Πέμπτη, με τους υπαλλήλους του Ιδρύματος να κρατούνται επί της ουσίας όμηροι στον ίδιο το χώρο εργασίας τους και τους φοιτητές να αντιμετωπίζουν την καταστολή με χημικά και ξύλο από πλευράς αστυνομίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, σε μέλη της Ομοσπονδίας Διοικ.Προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Σύγκλητο. Ταυτόχρονα, η καθηγητική αυθαιρεσία έχει οξυνθεί όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή σκηνικά βίας ενάντια σε μέλη του Φ.Σ Φιλοσοφικής από καθηγητές.
Από τα παραπάνω, είναι σαφής η εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι ανοιχτό για απολύσεις, εργολαβίες- επιχειρήσεις, διαγραφές και οργανισμούς και κλειστό για τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων. Ένα Παν/μιο στο οποίο οι συλλογικές διαδικασίες θα ποινικοποιούνται και θα ισχύει ο λόγος της Κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών (Φορτσάκης, Μήτκας, Κυριαζοπούλου κλπ).
Μπροστά στην όλη κατάσταση που δημιουργείται φαίνεται επιτακτικό να εμφανιστεί το αντίπαλο δέος στα σχέδια της Κυβέρνησης και της Ε.Ε για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Ήδη, την Παρασκευή, δόθηκε μια πρώτη απάντηση από μαθητές κατειλημμένων σχολείων που αγωνίζονταν κατά του Νέου Λυκείου αλλά και φοιτητικών συλλόγων σε μαζική και μαχητική συγκέντρωσή τους στο Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα, ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Πρυτανεία ώστε να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση αυταρχισμού στα συλλογικά όργανα και τις αγωνιστικές αποφάσεις τους. Στο χώρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, οι οποίοι υλοποιώντας τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, συγκεντρώθηκαν και προχώρησαν σε συντονισμό με τους εργαζομένους.
Σήμερα ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο! Θα μείνουμε ενωμένοι και στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΠΑ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ:
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/10 ΣΤΑ ΧΑΥΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/10 ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 18:00
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/11 ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ, Φ.Σ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ"»

Ο αγώνας συνεχίζεται για ένα δημόσιο, δωρεάν και ελεύθερο πανεπιστήμιο. Δεν τρομοκρατείται, ούτε καταστέλεται από την σημερινή μήνυση του Φορτσάκη για την παρέμβαση εισαγγελέα στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Σαν Αριστερή Συσπείρωση στηρίζουμε τον αγώνα φοιτητών και εργαζομένων του Πανεπιστημίου και καταγγέλλουμε στην ελληνική κοινωνία τις απαράδεκτες και απολυταρχικές μεθοδεύσεις των επικίνδυνων Πρυτανικών Αρχών, οι οποίες πρέπει να παραιτηθούν σύσσωμες!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ – ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αριστερή Συσπείρωση
Τομέας Νεολαίας
21/10/14

Δεν υπάρχουν σχόλια :