Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Πήραν μόνο τους δικούς τους αλλά…

Του Γιώργου Δελαστίκ

Ούτε έναν –κυριολεκτικά ούτε έναν!– βουλευτή πέρα από τους 155 που έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσαν να πάρουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή προς την κυβέρνησή τους! 

Ούτε καν όσους «σαλιαρίζουν» με τη ΝΔ και είναι προθυμότατοι να ψηφίσουν υπέρ του σαμαρικού υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας! Είναι τόσο αρνητικό το κλίμα για την κυβέρνηση που ούτε οι πιο ακραίοι καιροσκόποι βουλευτές δεν θέλησαν να εκτεθούν δημοσίως και επωνύμως αυτή τη φορά, αφήνοντας να υποστούν την ψυχρολουσία μια και καλή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης από αυτή τη σκοπιά.

Δύο όλοι κι όλοι βουλευτές, οι οποίοι ανήκαν στη ΔΗΜΑΡ και οι δύο και οι οποίοι προσπαθούν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους να τους… πάρει το Ποτάμι, τόλμησαν να δηλώσουν «παρών» και «παρούσα»: ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Κατερίνα Μάρκου. 
Δύο άλλοι, ένας πρώην χρυσαυγίτης κι ένας πρώην της ΑΝΕΛ, την κοπάνησαν και δεν παρουσιάστηκαν στη Βουλή. 
Αυτοί θα παρουσιαστούν μαζί με ένα τσούρμο άλλους μόνο για να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας και κατόπιν θα πάνε σπίτια τους για να περάσουν καλά γεράματα! 
Οκτώ χρυσαυγίτες βουλευτές παρέμειναν φυλακισμένοι και δεν τους επέτρεψε η εισαγγελέας να πάνε να ψηφίσουν. Ψήφισαν 288, υπέρ της κυβέρνησης τάχθηκαν 155, 131 βουλευτές τάχθηκαν κατά, 2 ψήφισαν «παρών». Η συσπείρωση της κυβέρνησης ήταν απόλυτη. Η περιχαράκωσή της το ίδιο, αλλά τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι έτσι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Το διασκεδαστικό είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του στενοχωρημένα, διότι είχαν την αφελή εντύπωση πως δυο-τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα είχαν διαφοροποιηθεί ανοιχτά και θα είχαν καταψηφίσει την κυβέρνηση! Προφανώς κάποιοι ΠΑΣΟΚοι βουλευτές τους είχαν αφήσει να καταλάβουν ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους και οι Συριζαίοι τους είχαν πιστέψει! Κύριος οίδεν αν δεν είχαν καν τέτοιας φύσης έμμεσες υποσχέσεις και απλώς έκαναν… βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις περί επικείμενων «διαρροών» πασόκων βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία!

Όσο για την κοινοβουλευτική διαδικασία αυτή καθαυτή, ήταν ένα απερίγραπτο πολιτικό τσίρκο όπου ο κάθε αρχηγός κόμματος έλεγε τον πόνο του σε συνάρτηση με τα προβλήματα του καθενός ξεχωριστά. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές σαν καρμανιόλα κι έχει απόλυτο δίκιο. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμά τους, το δικό του κεφάλι θα κοπεί και η πολιτική του καριέρα θα ξεψυχήσει ουσιαστικά τη νύχτα των εκλογών. «Όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας» δήλωσε σύννους τε και περίφροντις, κάνοντας όποιον τον άκουγε να πεθαίνει στα γέλια. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος θυμήθηκε ότι είναι συνταγματολόγος. Τώρα που φοβάται ότι σύντομα θα βρεθεί όχι μόνο χωρίς κυβερνητικό αξίωμα αλλά χωρίς καν πολιτική θέση ή βουλευτική έδρα, προέβη σε καθηγητική γνωμάτευση: Διαπίστωσε ότι ο Τσίπρας «εκβίασε τη Βουλή και τους θεσμούς» και ότι «ταπείνωσε τον ανώτατο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας»! 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπερτόνισε το οραματικό στοιχείο της μελλοντικής κυβέρνησής του. «Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία δεν έχει τη δική μας συναίνεση δεν θα γίνει αποδεκτή. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για την οποία σύντομα ο λαός μας θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του» διακήρυξε. 
Ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ, που βλέπει τους βουλευτές του να φυλλορροούν προς τη ΝΔ, κατηγόρησε όσους θα ψηφίσουν υπέρ του «σαμαροβενιζελικού» Προέδρου της Δημοκρατίας για «προδοσία και κοινή αποστασία», ελπίζοντας να συγκρατήσει κάποιους.
Ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος εκ νέου της… εξαϋλωμένης ΔΗΜΑΡ, που ως κόμμα αποκλείεται να ξαναμπεί στη Βουλή, ζήτησε φυσικά… απλή αναλογική, μήπως και η ΔΗΜΑΡ κατορθώσει να ξανατρυπώσει στο κοινοβούλιο – εννοείται, φυσικά, χωρίς το όριο του 3%! Όσο για το ΚΚΕ, για το οποίο χειρότερος εφιάλτης από το σχηματισμό κυβέρνησης δεν υπάρχει, διαπίστωσε εμβριθώς ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έχει προσλάβει «διαστάσεις εξαχρείωσης»! 

Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Έχουν εξαιρετικά διασκεδαστικά αποτελέσματα οι δηλώσεις των πολιτικών, οι οποίες αποκαλύπτουν την τρικυμία εν κρανίω που τους διακατέχει, καθώς οι περισσότεροι θα είναι σύντομα εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες. «Δεν υπάρχει συνοχή στην κυβέρνηση. Χρειάζεται ανασχηματισμός» δήλωσε π.χ. προχθές στο Μέγκα ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος. 
«Είναι τεράστιο λάθος να μπούμε στο νέο φρούτο που είναι η ανασχηματολογία. Διαλύει τη συνοχή της κυβέρνησης και τη σταθερότητα» δήλωσε αντιθέτως, σε πλήρη διάσταση με τον υπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου του… ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης! 
Ο απλώς πλέον βουλευτής της ΝΔ και βαθύτατα δυσαρεστημένος ως πολλάκις διατελέσας υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιας και δεν έχει καρέκλα να υπερασπιστεί, αποφάσισε να πει μια αλήθεια. «Αν δεν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να αλλάξει το κλίμα, τότε και εκλογές θα έχουμε και θα χαθούν οι εκλογές αυτές για την κυβέρνηση!» ομολόγησε μιλώντας στο Μέγκα. «Υπονομευτής της ασφάλειας της χώρας» κατά τα λεγόμενα του Σαμαρά και ο βουλευτής της ΝΔ!

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εξελίχθηκε όπως περίμενε όλη η Ελλάδα, χωρίς καμιά έκπληξη. Η κυβέρνηση είναι αυτή που βγήκε χαμένη από την ψηφοφορία. Όταν παίρνεις 155 ψήφους και σε λίγους μήνες πρέπει να πάρεις 180, άρα σου λείπουν 25, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Πηγή:ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :