Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Υπόθεση Κουτσουμπού: Διεκόπη η Δίκη του "ΔΕΛΤΑ" «Δεν οδηγούσα εγώ και δεν είδα τίποτα . Ένιωσα όμως, πως περάσαμε πάνω απο κάτι» κατέθεσε!

Της Ειρήνης Προμπονά

Διεκόπη, για τις 22 Οκτωβρίου η δίκη για τον βαρύτατο τραυματισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού τον Δεκέμβριο του 2009, έπειτα απο την δολοφονική επίθεση ομάδας ΔΕΛΤΑ στο μπλοκ του ΕΕΚ, σε διαδήλωση στο Σύνταγμα για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου


Έχουν περάσει πέντε χρόνια σχεδόν απο εκείνη τη μέρα που η ομάδα ΔΕΛΤΑ διεμβόλισε μπλοκ διαδηλωτών στο Σύνταγμα. Πέντε χρόνια και η υπόθεση του τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού, μέλους του ΕΕΚ και αγωνίστριας του αντιδικτατορικού αγώνα δεν έχει ακόμα κλείσει. Η εκδίκαση της υπόθεσης «φλερτάρει» με την παραγραφή, καθώς η μια αναβολή έχει διαδεχτεί την άλλη, όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, για να καταλήξει να εκδικαστεί τελικά ως ενα απλό τροχαίο ατύχημα με τον κατηγορούμενο αστυνομικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ, Θεμιστοκλή Ποιμενίδη να αντιμετωπίζει την κατηγορία της «απλής σωματικής βλάβης εξ αμελείας».

Ο βαρύτατος τραυματισμός της Αγγελικής Κουτσουμπού έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του. Μερική απώλεια μνήμης, μερική κώφωση, ίλιγγοι και αστάθεια είναι κάποια απο αυτά, αφού οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη κατά τον τραυματισμό της απο τον διεμβολισμό του μπλοκ του ΕΕΚ, απο τους εποχούμενους αστυνομικούς δεν ήταν κάτι αμελητέο. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι θαύμα που ζει.

Σήμερα στην αίθουσα του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στην Ευελπίδων ο κόσμος ήταν πολύς. Οι μάρτυρες κατηγορίας 24, πολλοί απ’ αυτούς αυτόπτες, είδαν με τα ίδια τους τα μάτια να περνά η μηχανή των ΔΕΛΤΑδων πάνω απο την Αγγελική και να την αφήνει αιμόφυρτη στο πεζοδρόμιο έχοντας χάσει τις αισθήσεις της.

Η Νάντια Βαλαβάνη, ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Κατερίνα Μάτσα και ο Σάββας Μιχαήλ, ο Διονύσης Τσακνής, ο Μάριος Λώλος και πλήθος άλλων βρισκόταν εκεί για να καταθέσουν.

Κάθε προσπάθεια που έκανε η Αγγελική Κουτσουμπού, να καταθέσει μήνυση για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη» εναντίον των αστυνομικών, απορρίφθηκε απο τις δικαστικές αρχές όπως ενημέρωσε το δικαστήριο ο κος Φυτράκης απο την πολιτική αγωγή.Η υπόθεση εκδικάζεται, μέχρι στιγμής, ως τροχαίο ατύχημα.

Καθόλου παράξενο, καθώς ο μάρτυρας κατηγορίας Δημήτρης Γεωργίου, γιατρός στο επάγγελμα, θα καταθέσει μεταξύ άλλων, πως για τον ξυλοδαρμό που υπέστη απο την ίδια ομάδα αστυνομικών που χτύπησε την Αγγελική στην προσπάθειά του να δώσει τις πρώτες βοήθειες στην τραυματία που αιμορραγούσε, χτυπήθηκε τόσο βάναυσα στο κεφάλι και στο σώμα, που το ένα του χέρι έχει μείνει παράλυτο και δεν μπορεί να εργαστεί πλέον. Η μήνυση που υπέβαλλε χάθηκε στον λαβύρινθο κάποιας «επιλεκτικής» γραφειοκρατείας και δεν είχε νέα της ποτέ.


Το ιστορικό της επίθεσης


Ήταν περίπου τρείς μετά το μεσημέρι όταν το πλήθος 40.000 περίπου διαδηλωτών παρέμενε στην πλατεία Συντάγματος. Το μπλοκ του ΕΕΚ βρισκόταν στην Φιλελλήνων στη συμβολή με την Καραγεώργη Σερβίας όταν τα μαρσαρίσματα και το «πάνω-κάτω» στο δρόμο απο τη νεοσύστατη τότε ομάδα καταστολής ΔΕΛΤΑ, έβαλαν στόχο του διαδηλωτές, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες σήμερα.

Διεμβόλισαν μπλοκ διαδηλωτών στην Όθωνος και απο το πλάι χτύπησαν το μπλοκ του ΕΕΚ. Η Αγγελική Κουτσουμπου βρισκόταν περίπου στο κέντρο του μπλοκ ανάμεσα σε 400 περίπου συντρόφους της. Το επόμενο πράγμα που θυμάται είναι να συνέρχεται απο το κώμα στο νοσοκομείο όπου διεκομίσθη.

Ο σύζυγός της Αγγελικής, Θοδωρής Κουτσουμπός που ήταν παρόν στη διαδήλωση, φωτογράφιζε πιο μπροστά και δεν αντελήφθη τον τραυματισμό της συζύγου του.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ένας φοιτητής δεχόμενος την επίθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενώ κρατούσε πανό , βρέθηκε με σπασμένο χέρι. Αμέσως μετά την επίθεση οι άντρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ πέφτοντας με τις μηχανές, σηκώθηκαν κι άρχισαν να ξυλοκοπούν τους πάντες, τραυματίες και μη.

Ο Ιωάννης Ζαφειράκης συνοδηγός στο παπί της ΔΕΛΤΑ που τραυμάτισε την Αγγελική Κουτσουμπού κατέθεσε πως είχαν εντολή απο τον επικεφαλής τους να παρέμβουν σε επεισόδια που γινόντουσαν πολύ μακρύτερα απο το σημείο τραυματισμού του μέλους του ΕΕΚ. Οδηγώντας ο Ποιμενίδης (πρώην ειδικός φρουρός) το μηχανάκι μέσα στο διάσπαρτο πλήθος- όπως ισχυρίζεται στην κατάθεσή του ο μάρτυς- έπεσε πάνω στην Αγγελική Κουτσουμπου, χωρίς να θέλει να την τραυματίσει. Μάλιστα σε ερώτηση που δέχτηκε, είπε πως δεν είδε την πρόσκρουση.

«Δεν οδηγούσα εγώ και δεν είδα τίποτα. Ένιωσα όμως πως περάσαμε πάνω απο κάτι» συμπληρώνει.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η βιασύνη και η έντονη αντίδραση της έδρας στην εκδίκαση της υπόθεσης. Έχει λίγο την αίσθηση του «να τελειώνουμε επιτέλους με αυτή την ιστορία.»

Η πολιτική αγωγή υπέβαλλε στην έδρα το αίτημα να μετατραπεί η κατηγορία σε «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με ενδεχόμενο δόλο» και ν’ ασκηθεί ποινική δίωξη και στους ηθικούς αυτουργούς που έδωσαν την εντολή της δολοφονικής επίθεσης.

Η πολιτική αγωγή τόνισε πως θεωρεί υπεύθυνο και τον αστυνομικό, γιατί υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Ακόμα κι αν έχει εντολή να σκοτώσει, αυτό δεν σημαίνει πως έπρεπε να το κάνει.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εξετάσει το αίτημα, αφού πρώτα εξεταστούν οι αυτόπτες μάρτυρες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, μετά τη διακοπή της, λόγω παρέλευσης του ωραρίου και της στάσης εργασίας των γραμματέων, θα συνεχιστεί στις 22 Οκτωβρίου.

Πηγή:stokokkino

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.