Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Με απεργία στις 2 Νοεμβρίου κλιμακώνεται η μάχη για την Κυριακάτικη αργία

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΑΠΕΡΓΙΑ στον κλάδο του εμπορίου Κυριακή 2 Νοέμβρη 

Απεργιακή συγκέντρωση 11 π.μ. Ερμού & Κορνάρου


Μάχη για την επιτυχία της νέας απεργίας που έχει προκηρυχθεί στο χώρο του εμπορίου για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου δίνουν ταξικές δυνάμεις και συλλογικότητες σε χώρους δουλειάς και πολλές γειτονιές της Αθήνας. 

Το «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια» καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 π.μ., στη γωνία Ερμού & Κορνάρου.


Όπως σημειώνουν σωματεία και ταξικοί συνδικαλιστές, το μέτωπο κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας μπορεί να αποτελέσει κομβικό κρίκο των εργατικών μαχών του επόμενου διαστήματος, και μάλιστα σε ανεξαρτησία από την «ομπρέλα» του συμβιβασμού και της διαχείρισης που απλώνει σε άλλα μέτωπα ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ και των μεγάλων ομοσπονδιών. Η πρώτη μικρή επιτυχία αυτού του κινήματος είναι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να παγώσει προσωρινά το ζήτημα των 52 Κυριακών. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που πρωτοστατούν σε αυτή τη μάχη δεν έχουν αυταπάτες. Όπως δηλώνουν «δεν έχουμε χρόνο για αναμονή και εφησυχασμό. Οι επτά εργάσιμες Κυριακές το χρόνο είναι εδώ, οι Λευκές Νύχτες είναι εδώ, ενώ και η υπόθεση των 52 Κυριακών είναι ακόμα ανοιχτή. Και ήδη έχουμε αποδείξει ότι οι αγώνες μας, όταν είναι ταξικοί και αδιαπραγμάτευτοι, έχουν αποτελέσματα: για τις συνθήκες εργασίας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, για τα εργασιακά δικαιώματα που μας στερούν».

Ο αγώνας του εμπορικού κεφαλαίου μαζί με τις κυβερνήσεις του, χρόνια παλεύουν να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία και να «απελευθερώσουν» τα ωράρια της αγοράς. Με την όξυνση της επίθεσης όμως που συντελείται τα τελευταία χρόνια, κράτος, εργοδότες και κυβερνώντες σε αγαστή συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ, έχουν εξαπολύσει μια τεράστια επίθεση προπαγάνδας για να πείσουν την κοινωνία ότι είναι… κοινωνική ανάγκη τα μαγαζιά να λειτουργούν και τις Κυριακές! Όλοι οι ξύλινοι και δογματικοί μονόλογοι των «ειδικών» κλείνουν με τα γνωστά ψέματα: «θα τονωθεί η αγορά», «θα αυξηθεί ο τζίρος», «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ωστόσο η μόνη αλήθεια είναι, ότι, οι εργασιακές σχέσεις θα αλλάζουν προς το χειρότερο και ότι, εκτός από τις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις, την ανασφάλιστη εργασία, την απλήρωτη εργασία, τα σπαστά ωράρια, τα εξαήμερα, την ορθοστασία, την προσαύξηση της Κυριακής-αργίας που θα καταργηθεί (ήδη σε χιλιάδες εργαζόμενους δεν δίνεται καν), υπάρχουν εταιρείες που στέλνουν εργαζόμενους να δουλεύουν μόνο τις Κυριακές. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση βέβαια είναι πως δεν περίμενε ότι το πείραμα της λειτουργίας των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο που ξεκίνησε στην Ερμού τελικά, από ένα καταναλωτικό τσίρκο όπου η αχαλίνωτη αγορά θα κυριαρχεί πάνω στους ανθρώπους και τις ζωές τους, μεταμορφώνεται με κόπους, ιδρώτα, και αγώνα σε εργαστήρι αλληλεγγύης, αντίστασης και αγώνα

Πηγή:narnet

Δεν υπάρχουν σχόλια :