Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Παίζοντας με τους αριθμούς

Του Γιώργου Δελαστίκ

Είδαν κι απόειδαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης ότι με την πολιτική της λιτότητας που ακολουθούν δεν έρχεται με τίποτα η πολυπόθητη «ανάπτυξη» κι έτσι αποφάσισαν όχι βέβαια να αλλάξουν πολιτική –αφού μέσω της λιτότητας εκπληρώνουν τη θεμελιώδη αποστολή τους που συνίσταται στην ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσίων– αλλά να αλλάξουν τους… αριθμούς! 


Έδωσαν λοιπόν εντολή στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, την Eurostat, να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ, ώστε αυτό να… αυξηθεί στο παρελθόν! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να διασφαλίζονται με την αναθεώρηση υπολογισμού του ΑΕΠ πρωτίστως τα συμφέροντα της Γερμανίας. Τα αποτελέσματα που πέτυχε η Eurostat ήταν εκπληκτικά.

Ω του θαύματος, η στασιμότητα μετατράπηκε αμέσως σε… εκρηκτική ανάπτυξη για το 2013! Αύξηση του ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωζώνης 3,1% κατά μέσο όρο επιπλέον, εκεί που σερνόταν γύρω στο μηδέν! Πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% στη Γερμανία, κατά 2,6% στη Γαλλία, κατά 3,8% στην Ιταλία, κατά 2,6% στην Ισπανία. Για να μην πούμε για το… 6,7% της πρόσθετης αύξησης στα χαρτιά του ΑΕΠ της Ολλανδίας, για το 6,5% της Ιρλανδίας, για το 4,1% της Φινλανδίας. Ως και η τελευταία των τελευταίων Πορτογαλία εμφανίστηκε να αυξάνει το ΑΕΠ της κατά 3,4% το 2013! Μόνο η «ραγδαία αναπτυσσόμενη» Ελλάδα του Σαμαρά και του Βενιζέλου αποδείχθηκε… «αναίσθητη» ακόμη και σε αυτή τη… «στατιστική ντόπα»: το ΑΕΠ της πέρυσι αυξήθηκε μόλις 0,2% παραπάνω! 

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την πολιτική σκοπιμότητα των αλλαγών που έκανε η Eurostat. Όσο αμφίβολη κι αν είναι η επιστημονικότητα του νέου τρόπου υπολογισμού, η ουσία είναι ότι διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, για την οποία οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι, ανεξαρτήτως αν και πόσο ορθή τη θεωρούμε επιστημονικά. Ας δούμε λοιπόν τους αριθμούς που προσδιορίζουν τη νέα στατιστική πραγματικότητα της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισε με τον νέο τρόπο το ΑΕΠ τα τελευταία 20 χρόνια, από το 1985, προκειμένου τα στοιχεία να είναι τουλάχιστον συγκρίσιμα.

Το ΑΕΠ του 2013 λοιπόν για την Ελλάδα δεν είναι 182,05 δισ. ευρώ, όπως μας έλεγε η ΕΛΣΤΑΤ μέχρι τώρα, αλλά 182,44 δισ. ευρώ με το νέο τρόπο υπολογισμού – αυξημένο δηλαδή κατά 384 εκατομμύρια για όποιον επιζητεί μεγαλύτερη ακρίβεια. Ασήμαντη η διαφορά. Καθόλου ασήμαντη όμως δεν είναι η διαφορά αυτή για προηγούμενα χρόνια. Η ΕΛΣΤΑΤ μας έλεγε ότι την τελευταία χρόνια πριν από την κρίση, το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας με τον παλιό τρόπο υπολογισμού ανερχόταν σε 233,2 δισ. ευρώ. Με το νέο τρόπο υπολογισμού όμως το ελληνικό ΑΕΠ το 2008 ήταν… 10 δισ. ευρώ μεγαλύτερο – ανερχόταν δηλαδή σε 242,1 δισ. ευρώ! Με άλλα λόγια, το «κέρδος» της κυβέρνησης των 0,4 δισ. ευρώ για το 2013 είναι… 25 (!) φορές μικρότερο από τη «ζημιά» των 9,9 δισεκατομμυρίων του 2008, αν πρόκειται να συγκρίνει κανείς πόσο μειώθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης ανάμεσα δηλαδή στο 2008 και το 2013! Για να είμαστε ακριβέστεροι στους αριθμούς, ενώ με το παλιό σύστημα υπολογισμού θεωρούσαμε ότι το ΑΕΠ της χώρας μας είχε μειωθεί ανάμεσα στα έτη 2008 και 2013 λόγω της κρίσης κατά 51,14 δισεκατομμύρια ευρώ, τώρα η ΕΛΣΤΑΤ μας πληροφορεί ότι μειώθηκε κατά 59,66 δισ. ευρώ. Δεν χάσαμε δηλαδή 51 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά 60 δισεκατομμύρια! Γίναμε πολύ φτωχότεροι δηλαδή αυτή τη φρικτή πενταετία της μνημονιακής πολιτικής από όσο νομίζαμε μέχρι τώρα. Ευνόητο είναι βέβαια πως, αφού αλλάζει το ΑΕΠ της Ελλάδας, θα αλλάζουν τόσο το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όντως, έτσι είναι.

Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν και πολιτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το 2008, λοιπόν, όταν κυβερνά ο Κώστας Καραμανλής, το δημόσιο χρέος είναι 108,8% του ΑΕΠ και το έλλειμμα 9,5%. Όταν παραδίδει την εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε οδηγήσει συνειδητά τη χώρα σε καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας, το έλλειμμα είναι ίδιο (9,6%), αλλά το δημόσιο χρέος λόγω Μνημονίου έχει απογειωθεί στη… στρατόσφαιρα, αφού βρίσκεται πλέον στο… 170,9% του ΑΕΠ! Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου παραλαμβάνει αυτή τη χαοτική κατάσταση και την κάνει χειρότερη! Καταληστεύει ανενδοίαστα τους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων, βουλιάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και όλα τα δημόσια ιδρύματα, και τι καταφέρνει στο τέλος του 2013; Το μεν δημόσιο χρέος είναι ακόμη χειρότερο από αυτό που παρέλαβε, αφού έχει αυξηθεί οριακά παρά τις κατά συρροή ληστείες στο 174,7% του ΑΕΠ, το δε έλλειμμα έχει εκτοξευθεί στο 12,7% του ΑΕΠ!

Κι έπειτα από όλα αυτά, μας λέει πως έρχεται ανάπτυξη! Μας λέει και τα παραμύθια με τα κατά φαντασίαν «πρωτογενή πλεονάσματα». Είναι δυνατό μια χώρα να έχει έλλειμμα 12,7% και να παρουσιάζει «πρωτογενές πλεόνασμα»; Αδύνατο! Μόνο με στατιστικές πλάτες μπορεί να γίνει αυτό – και αυτό κάνει η κυβέρνηση. Φεσώνει ανελέητα όποιον συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Δεν βγάζει στη σύνταξη όσους κάνουν αίτηση παρά με καθυστέρηση… δύο χρόνων (!), γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει τις συντάξεις. Γδέρνει φορολογικά τον πληθυσμό. Συμφωνεί με την ΕΕ η τρόικα να μη μετρήσει σαν δημόσιο χρέος τα λεφτά που δανείζονται ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος εξ ονόματος του ελληνικού λαού και τα δίνουν στις τράπεζες και με παρόμοιους τρόπους βγάζει «πρωτογενές πλεόνασμα» της πλάκας, για να κοροϊδεύει τον κοσμάκη.

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι αδίστακτη. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η επανεκλογή της είναι αδύνατη όταν γίνουν βουλευτικές εκλογές, αφενός θα μετέλθει όλα τα μέσα για να παραμείνει όσο το δυνατό περισσότερο στην εξουσία και αφετέρου θα ρημάξει τα πάντα για να αποτύχει όποια κυβέρνηση τη διαδεχθεί!

Πηγή:ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :