Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Οι ναζιστές ως τηλεαστέρες

Γράφει ο Ιός

Μια εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, το 1995, άνοιξε τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή


Δεν είναι ο Γιώργος Τράγκας ο πρώτος δημοσιογράφος που προσέφερε τόσο απλόχερα τον τηλεοπτικό του χώρο για την προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής, καλώντας τέσσερα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης στο στούντιο του ΣΚΑΪ. 

Τα πρωτεία στην πρόκληση ανήκουν στον Γιάννη Πρετεντέρη, τον ίδιο που φρόντισε από τη δική του στήλη στο «Βήμα» να εξισώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, μέσω της άθλιας ειρωνείας περί «Ζωής Κασιδιάρη». Ο κ. Πρετεντέρης είχε προλάβει πριν από 18 χρόνια να παρουσιάσει τον Μιχαλολιάκο και τους υποτακτικούς του σε μια επεισοδιακή εκπομπή που σφράγισε τη νεότευκτη τότε ιδιωτική τηλεόραση.


Ήταν Μάιος του 1995 και συμπληρώνονταν πενήντα χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Ο Γιάννης Πρετεντέρης επέλεξε να γιορτάσει την ιστορική επέτειο παρέα με τον Μιχαλολιάκο, τον Πλεύρη, και αρκετούς ομοϊδεάτες τους. Η εκπομπή «Τέλος Εποχής» του ΑΝΤ1, την οποία παρουσίαζε, είχε θέμα τον «φασισμό όχι ως ιστορία, τον φασισμό ως επικαιρότητα», ενώ προσκεκλημένοι ήταν και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Χρήστος Γιανναράς, και ο Έλληνας Εβραίος Σαμ Νεχαμά, ο οποίος επέζησε από τα στρατόπεδα του Αουσβιτς Μπίρκεναου και του Μπούχενβαλντ.


Αποχώρηση και γιουχαίσματα

Η εκπομπή έμεινε ιστορική για τον πρόωρο τερματισμό της, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε από το πλατό κάτω από τα γιουχαΐσματα των προσκεκλημένων Χρυσαυγιτών και τις διαβεβαιώσεις του Πλεύρη πως «όλος του ο όγκος αξίζει για σαπούνι και τίποτα παραπάνω».


Ο Γιάννης Πρετεντέρης υποδέχεται τον Μιχαλολιάκο
στο στούντιο του ΑΝΤ1τον Μάιο του 1995, υπό το βλέμμα του Πλεύρη.
Ηταν η αρχή.
Ο Πρετεντέρης παρουσίασε τον φίρερ της Χρυσής Αυγής με τη γνωστή γαλατική του ευγένεια: «Ο κ. Μιχαλολιάκος, γενικός γραμματέας της οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μία οργάνωσις για την οποία κ. Μιχαλολιάκο πρέπει να πούμε συχνά έχει αναφερθεί στον Τύπο ως μία οργάνωσις, η οποία πλησιάζει τις νεοφασιστικές ή τις ανάλογες ιδέες. Θα έχετε την ευχέρεια να μας εξηγήσετε τι είναι αυτά ακριβώς εις τα οποία πιστεύετε, για να μπορέσουνε και οι τηλεθεατές να διαμορφώσουνε τη γνώμη τους για όλα αυτά που λέγονται».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση («ανταλλαγή απόψεων γύρω από την ιστορική αναγκαιότητα της δημοκρατίας», θα τη χαρακτηρίσει κάποια στιγμή ο παρουσιαστής, που φρόντισε πάντως να διευκρινίσει πως ο ίδιος «δεν μετέχει στη συζήτηση» για το αν οι διανοούμενοι είναι «σαπιοκοιλιές» και αν «το ελληνικό έθνος μεγαλουργεί μόνο υπό μη δημοκρατικά καθεστώτα»).


Ο «Περίανδρος» Ανδρουτσόπουλος με κοστούμι τηλεόρασης,
λίγο πριν φορέσει τη στολή του φαλαγγάρχη.
Ανάμεσα στους αστέρες που διέπρεψαν σ’ αυτή την «ανταλλαγή απόψεων» διακρίναμε τον μετέπειτα πρωτεργάτη της δολοφονικής επίθεση στους δύο φοιτητές έξω από τα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων, Αντώνη («Περίανδρο«) Ανδρουτσόπουλο, που ανέλυσε τα «εγκλήματα της Δημοκρατίας» και τον Χρήστο Παππά, ιδρυτικό στέλεχος επίσης της Χρυσής Αυγής, που καλούσε πιεστικά τον Θεόδωρο Πάγκαλο να… αυτοκτονήσει επειδή «κατέρρευσε ο κομμουνισμός», ενώ υπερασπιζόταν με πάθος τους ηγέτες της χούντας, στους οποίους βέβαια συγκαταλέγεται και ο πατέρας του, επίσης υποψήφιος της Χρυσής Αυγής.

Ο Χρήστος Παππάς σε στιγμές φασιστικής λογοδιάρροιας,
αρκετά χρόνια προτού τον προδώσει η ακράτειά του
στην είσοδο του Mega.
Ο Παππάς είναι σήμερα βουλευτής Επικρατείας και η τελευταία του επαφή με τον Πρετεντέρη ήταν στις 25 Μαρτίου, όταν κατούρησε την είσοδο του καναλιού Mega, όπου εργάζεται ο δημοσιογράφος. Στην εκπομπή του 1995, πάντως, ο Γιάννης Πρετεντέρης θα περιοριστεί σε σποραδικές εκκλήσεις «να πέσει λίγο η ένταση και να συζητήσουμε πολιτισμένα, σαν πολιτισμένοι πολίτες πολιτισμένης χώρας». Κάποια στιγμή που η εκπομπή πλησίαζε στο τέλος της και είχε ήδη φανεί ότι το «κοινό» βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις των Μιχαλολιάκου-Πλεύρη, ο Πάγκαλος αισθάνθηκε υποχρεωμένος να αναρωτηθεί μεγαλόφωνα προς τον οικοδεσπότη της εκπομπής: «Κύριε Πρετεντέρη, η σύνθεση της αίθουσας είναι παράδοξη. Δεν ξέρω πώς προέκυψε».


Γενικόλογες συστάσεις από ΕΣΡ

Το ζήτημα έφτασε και στο ΕΣΡ, το οποίο προέβη σε μια γενικόλογη σύσταση να αποφεύγονται του λοιπού παρόμοιες εκπομπές που «προκαλούν το δημόσιο αίσθημα», διότι «διατυπώθηκαν ακραίες απόψεις εναντίον της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, τις οποίες συνδαύλισε ένα ακροατήριο, που παρουσίασε εικόνα φανατισμού».
Απαντώντας δυο μέρες αργότερα σε ερώτημα του Ιού, ο Θεόδωρος Πάγκαλος συνόψιζε την τραυματική εμπειρία του από την εκπομπή και έθετε ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λόγου των φασιστών από τη δημοκρατία: «Δεν μπορώ να είμαι αντίθετος με το να υπάρχουν, να δρουν ελεύθερα και να εκφράζονται ακόμα και οι εχθροί της δημοκρατίας, όπως είναι οι ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις. Αν όμως γίνεται έμμεση νομιμοποίηση των θέσεών τους και εν τέλει αναγνωρίζονται ως υπεύθυνοι πολιτικοί φορείς, τότε το πράγμα αλλάζει».

Το σημαντικότερο είναι ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατέληγε σε μια προφητική διαπίστωση: «Ηταν ωστόσο ένα μάθημα. Τους φασίστες δεν πρέπει να τους υποτιμούμε. Υπάρχουν δυστυχώς οι συνθήκες για να αποκτήσουν επιρροή. Μην ξεχνούμε τη διείσδυσή τους στο κόμμα της Δεξιάς και ώς ένα βαθμό στην Πολιτική Ανοιξη».

Οσο για τον Μιχαλολιάκο, αυτός ποτέ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του: «Οπως ήταν φυσικό ο απόηχος της εκπομπής αυτής ήταν τεράστιος. Παρ’ όλα τα όσα εμετικά και αισχρά έγραψαν οι εφημερίδες και είπαν διάφοροι μέντορες [sic] σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εγώ ξέρω ότι όπου και να πήγαινα σε Αθήνα και επαρχία έπαιρνα συγχαρητήρια και ούτε ένας απλός άνθρωπος δεν βρέθηκε να με κατηγορήσει. Τέτοια υψηλή θεαματικότητα ο κ. Πρετεντέρης δεν είχε ποτέ άλλοτε».

Πηγή:Εφημερίδα των Συντακτών

6 σχόλια :

Διαχειριστής είπε...

Παιδιά, όλα σωστά περί της Χ.Α. όπως και στην προηγούμενη ανάρτηση για τον Τράγκα. Όμως, με τον Πάγκαλο τι γίνεται; Εδώ ο Ιός τον παρουσιάζει ως εκπρόσωπο της Δημοκρατίας; Πού μάλιστα ήταν και προφητικός; Ποιός, αυτός που βρίζει τώρα ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ο εγγονός του δικτάτορα που μήνυσε το νεαρό που τον είπε γαϊδούρι, που υπηρέτησε επί δεκαετίες το κράτος του ρουσφετιού και των ημέτερων Λάτσηδων κ.α.; Και κάτι άλλο. Μια φορά η Εφημερίδα των Συντακτών είχε ολοσέλιδο άρθρο του Σημίτη, χωρίς σχολιασμό ή κάτι άλλο, κανονική αρθρογραφία του Σημίτη. Δηλαδή αυτή η εφημερίδα είναι του ΠΑΣΟΚ τελικά;

Ανώνυμος είπε...

Απορω με τον σχολιαστη Κερασια κλπ που καθεται τωρα και ασχολειται με τον Παγκαλο ! Αυτη ηταν μια εκπομπη του 95 και το βαρος πεφτει στο τι ειπαν πως παρουσιαστηκαν και πως τους ωφελησε στην Χ.Α. αυτη η εμφανιση και τι ρολο επαιξε ο Πρετεντ. ! Εκτος θεματος το σχολιο του Κερασια .Ειναι τοσο πορωμενος εναντιον Παγκαλου , που δεν γραφει μια λεξη για την ΟΥΣΙΑ του αρθρου και εναντιον της Χ.Α. ?

Ανώνυμος είπε...

Και για να συνεχισω το προηγουμενο σχολιο μου , η Χ.Α. ειναι το ΧΑΪΔΕΜΕΝΟ παιδι του συστηματος , την υποστηριζαν απο τοτε ανοιχτα σε στρατιωτικες σχολες και αστυνομια , ειχε εκπομπες φιλικες σε ολα τα μικρα καναλια και εχει ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ στα περισσοτερα blogs , στο facebook και σε σελιδες του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ δικτυου .Την θεωρια και το τυπικο τους δεν το υιοθετησαν αλλα πολιτικα κομματα αλλα φροντισαν να την εκφρασουν σε μεγαλο ποσοστο , παλιοτερα το ΛΑΟΣ και τωρα η ΝΔ , οχι μονο στη "δημοσια ταξη" αλλα και σε ολο το φασμα των δραστηριοτητων της. Το ΠΑΣΟΚ μειωνοντας και ευτελιζοντας το κυρος των μεγαλων κομματων εξουσιας με την ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΕΞΙΑ και αργοτερα με τα σκανδαλα και τις καταστροφικες πολιτικες Σημιτη και την δολιοτατη υπηρεσια Παπανδρεου σε σχεση με χρεη μνημονια κλπ , ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ στο πεδιο των "κοινοβουλευτικων κομματων" . Με τοση βοηθεια απο τοσους , ειναι αποτυχια τους που πηραν αυτο το ποσοστο κι οχι μεγαλυτερο .

Ανώνυμος είπε...

Επιορκοι δεν ειναι οσοι κρατανε οπλο , ασυνομικοι , στρατιωτικοι κλπ , πληρωνονται απο το ελληνικο κρατος και ταυτοχρονα δειχνουν περιτρανα σε σελιδες τυος ΕΠΩΝΥΜΕΣ στο facebook οτι μελη αυτης της ακροδεξιας τρομοκρατικης οργανωσης ?

Ανώνυμος είπε...

Διορθωση : Οτι ΕΙΝΑΙ μελη ...

Διαχειριστής είπε...

Ο Πάγκαλος και η παρέα του και οι όμοιοί του γιγάντωσαν τη ΧΑ με τις πολιτικές τους. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσατος. Φάουλ του Ιού να μας τον παρουσιάζει και ως προφήτη δήθεν της ανόδου των ναζί, την ώρα που αυτός υπονόμευε τη Δημοκρατία. Καμιά δικαιολογία για αυτά τα τομάρια. Όχι προφήτες δεν ήτανε, σχεδίασαν αυτή την πορεία της ελληνικής κοινωνίας. Αυτοί είναι οι κολλητοί των εφοπλιστών και των επιχειρηματιών που χρηματοδοτούν τη ΧΑ. Ίδια καθάρματα όλοι τους, ίδιοι φασίστες.