Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Κατασκευάζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό

Γράφει ο kokkiniotis
Στους καθηγητές είναι αφιερωμένος ο κύριος τίτλος του πρωτοσέλιδου της χυδαίας φυλλάδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Όχι βέβαια στις κινητοποιήσεις τους για την περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας.
Όχι στην αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη, τις δεκάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάθηκαν φέτος λόγω έλλειψης καθηγητών ή τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που επέρχονται. Ούτε στην επιστράτευση ενός ακόμα κλάδου εργαζομένων, μετά τους απεργούς του μετρό και τουςναυτεργάτες. 

(Όλο και λιγοστεύουν οι κλάδοι που ‘τελούν νομίμως εκτός στρατεύματος’, για να θυμηθούμε και την στρατιωτική ορολογία, τόσο επίκαιρη στις μέρες μας. Μια πρακτική λύση θα ήταν να επιστρατευθούν και οι μαθητές ώστε οι εξετάσεις να γίνουν σε στρατόπεδα για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή τους…)



ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ, ασέλγεια σε παιδιά, παιδεραστία, ναρκωτικά, κλοπές, υποκλοπή θεμάτων Πανελλαδικών, διακίνηση πορνογραφικού υλικού!
Όλοι αυτοί οι ‘επιθετικοί προσδιορισμοί’ συνοδεύουν πρωτοσέλιδα τη λέξη ‘καθηγητές’!

Ανατριχιάζει και αναρωτιέται ο ‘πολίτης’… Πότε προλαβαίνουν και κάνουν μάθημα; Και θέλουν και να πληρώνονται από πάνω;

«Πώς τα πειθαρχικά συμβούλια με τους συνδικαλιστές καλύπτουν βαριά αδικήματα «συναδέλφων».

Ίσως είναι μια ευκαιρία, τώρα που επιστρατεύθηκαν, άνδρες και γυναίκες(!), να περάσουν κατευθείαν στρατοδικείο…

Είναι άραγε σύμπτωση που η προσωποποίηση της χυδαιότητας προβάλλει σήμερα όλη αυτή τη λάσπη πρωτοσέλιδα;

Ας θυμηθούμε τι διαβάζαμε στα ΜΜΕ στην αιχμή της απεργίας των εργαζομένων του μετρό από την αντίστοιχη έκθεση Ρακιντζή:

Τα ευρήματα της εκθεσης Ρακιντζή για τον τρόπο προσλήψεων και για τα πρόσωπα που εισήλθαν στην επιχείρηση είναι εντυπωσιακά. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι:
  • Εντοπίστηκε πρόσληψη οδηγού συρμών ο οποίος εμφανίζεται ότι είναι μουσικός.  
  • Βρέθηκε υπεύθυνος σταθμών ο οποίος πριν προσληφθεί εργαζόταν σε τοποθέτηση τεντών. 
  • Εγινε πρόσληψη οδηγού σε συρμό με μοναδική πρότερη εμπειρία του dealer σε καζίνο.
  • Τελειόφοιτος του ΤΕΙ Νοσηλευτικής επιλέχτηκε για να καλύψει το πόστο του τεχνίτη συντήρησης.
  • Απόφοιτος ΤΕΛ ο οποίος εργαζόταν ως οικοδόμος-πλακάς προσελήφθη για τη θέση του υπεύθυνου σταθμού

Τυχαίο; Αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε…

Για κάθε κλάδο που βρίσκεται σε κινητοποίηση ‘κόντρα’ στο ‘κοινωνικό σύνολο’ –το οποίο προσπαθούν με θράσος να μας πείσουν ότι απαρτίζεται από τον Καψή, τον Θέμο και τον Πρετεντέρη, από τους τραπεζίτες, τους ‘τοκογλύφους χωρίς σύνορα’ το κεφάλαιο και τους εργολάβους- θα ανασύρεται πάντοτε μια λίστα με απίθανες ‘επιδόσεις’ από την εκάστοτε έκθεση Ρακιντζή.

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της αυθαίρετης γενίκευσης αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Έτσι σήμερα οι επίστρατοι καθηγητές, στην πιο κρίσιμη καμπή ενός αγώνα για όλη την κοινωνία, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να εξηγήσουν ότι όχι, δεν είναι για τις δύο ώρες που αγωνίζονται αλλά για το δημόσιο σχολείο που διαλύεται, για τις απολύσεις των συναδέλφων τους και για να βρουν δουλειά αύριο οι σημερινοί πανελλαδικώς εξεταζόμενοι, καλούνται να απολογηθούν στην κοινωνία για το αν είναι ή όχι παιδεραστές!

Ωστόσο δε μας λέει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, σε ποιο κόμμα ανήκει ο γυμναστής που ‘παρενοχλούσε’ παιδιά; Τι θέση έχουν για την απεργία όλοι αυτοί οι ανθοί;
Τι απέγινε, μια και τόφερε η κουβέντα, ο προκάτοχος της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας Ανθόπουλος; Ο αγροτοφάγοςΤσουκάτος;

«Διακίνηση πορνογραφικού υλικού»! Οι καθηγητές, Θέμο; Μήπως διακινούσαν και μαύρες σακούλες στα ελβετικά σύνορα; Έχεις δει τις εκπομπές σου;

Η ανάπτυξη του ‘κοινωνικού αυτοματισμού’ είναι τεχνητή και διογκωμένη. Η κοινωνική ακροδεξιά των νεοφιλελεύθερων Τζήμερων, της στρατευμένης μνημονιακής δημοσιογραφίας, της αναθεωρητικής ιστορίας και της δημαρίτικης διανόησης, έφτιαξε σελίδα απεργοσπαστικού εθελοντισμού στο facebook!
Δηλώνει ο καθένας εκεί την οργή του κατά των καθηγητών και αναφέρει πού τον βολεύει να επιτηρήσει. «Βόρεια προάστια» δηλώνει ο ένας, «Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη» ο άλλος κλπ.

Στο τουΐτερ διαβάζουμε οργισμένες προτροπές του είδους: «Σπάστε τα αυτοκίνητα των καθηγητών και μετά σπάστε τους και τα πόδια».

Όσο όμως κι αν ξεχειλίζει ο εσμός του ατομισμού και της με κάθε κόστος προσωπικής ανέλιξης, της επιζήτησης μιας καλύτερης θέσης σ’ ένα χειρότερο κόσμο, είναι καταδικασμένος στη γελοιοποίηση.

Και κάτι άλλο: Η λύση δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, η ύφεση του κινήματος και η αναμονή. Αντίθετα,στο δρόμο με μαχητικές διαδηλώσεις και περιφρούρηση –και ιδεολογική- των απεργιών, το εργατικό κίνημα είναι που δεν θα αφήσει χώρο για την εξάπλωση του ‘κοινωνικού αυτοματισμού’ που στρέφει τον ένα εργαζόμενο ενάντια στον άλλο.

Τα μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα των καθηγητών από τους μαθητές τους δεν τυγχάνουν βέβαια προβολής από φυλλάδες σαν του Θέμου.

Φυλλάδες στις οποίες η κοινωνική, συναντιέται αρμονικά με την πολιτική ακροδεξιά. Τα γνωστά αντίστοιχα πρωτοσέλιδα που φιλοτεχνούσαν το ‘κοινωνικό προφίλ’ της ναζιστικής συμμορίας, χάρισαν επάξια στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ τον τίτλο ‘γραφείο τύπου της Χρυσής Αυγής’.

Δεν υπάρχουν σχόλια :