Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ο Γιώργος κρατάει κλειστό το στόμα του για το πως έπεσε

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Αναπάντητο άφησε το θεμελιώδες ερώτημα και η συνέντευξη που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός και εν ενεργεία πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ"και η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή: πώς ακριβώς υποχρεώθηκε να παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2011; 


Το συνολικό πολιτικό πλαίσιο το δίνει, αλλά αποφεύγει επιμελώς να δώσει τον ακριβή λόγο που τον ανάγκασε σε παραίτηση. Τον εκβίασαν κάποιοι ότι θα αποκαλύψουν κάτι; Φοβήθηκε ο ίδιος και το έβαλε στα πόδια παρατώντας την πρωθυπουργία; Απογοητεύθηκε και παρέδωσε την εξουσία αμαχητί; Συνέβη κάτι άλλο;

Σε αυτό το καίριο ερώτημα ο Γ. Παπανδρέου -ο οποίος βρέθηκε στη Βιέννη για να συμμετάσχει σε συνέδριο και προσήλθε στον χώρο της συνέντευξης συνοδευόμενος από δύο σωματοφύλακες, όπως σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα- δεν απαντά. Το μυστήριο παραμένει. Για όλα τα άλλα ο πρώην πρωθυπουργός λέει τη γνώμη του. "Ανακοινώσατε τη διενέργεια δημοψηφίσματος τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου. Τέσσερις μέρες αργότερα το ανακαλέσατε. Τι συνέβη εκείνες τις ημέρες;" τον ερωτά ο δημοσιογράφος. 

"Πολλοί πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης αντέδρασαν ανοιχτά με απορία μετά την ανακοίνωσή μου" απαντά ο Γ. Παπανδρέου και συνεχίζει: "Αυτό ενίσχυσε τους αντιπάλους μου στην Ελλάδα. Η αντιπολίτευση δεν ήθελε το δημοψήφισμα. Αν γινόταν ψηφοφορία, θα ήταν δύσκολο γι' αυτούς να ρίχνουν μόνο σε μένα το φταίξιμο για την κατάσταση. Υπήρχαν λοιπόν δυνάμεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα που δεν βοήθησαν. Αυτό με έβλαψε και μέσα στο κόμμα μου.

Καταρχήν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα ήταν αναγκαία απόφαση του Κοινοβουλίου. Ξαφνικά εμφανίστηκαν μερικοί βουλευτές που δήλωναν ότι δεν θα υποστηρίξουν την υπόθεση. Υπήρχε έτσι η πιθανότητα η κυβέρνηση να έχανε την πλειοψηφία της. Τότε θα είχαμε νέες εκλογές και θα χάνονταν τα πάντα". 

Εδώ τελειώνει η απάντηση. Τι εννοεί δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός; Οτι παραιτήθηκε μην τυχόν και χάσει η κυβέρνηση την πλειοψηφία της επειδή κάποιοι βουλευτές δήλωναν ότι διαφωνούσαν με την κυβέρνηση; Εδώ όλη η Ελλάδα έβραζε εναντίον του Γ. Παπανδρέου επειδή είχε υπογράψει τα μνημόνια και φυσικά οι πάντες γνώριζαν ότι, αν έμπαινε όντως σε δημοψήφισμα το ερώτημα "Δέχεστε τους όρους των μνημονίων;", το αποτέλεσμα θα ήταν... 90% "Οχι"! Δεν βρισκόμασταν πια στο 2010, όταν ευρέα στρώματα του πληθυσμού είχαν άγνοια για τις συνέπειες του μνημονίου και συγχύσεις για τις επιπτώσεις του στην προσωπική τους ζωή.

Τον Νοέμβριο του 2011 η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού ήταν κατά των μνημονίων και σίγουρα θα ψήφιζε "Οχι" δαγκωτό. Υποκρίνεται λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου όταν ισχυρίζεται ότι θα υπήρχε λαϊκή συναίνεση που θα μετρίαζε την προσωπική του ενοχή για τα μνημόνια. Ο δημοσιογράφος επιμένει: "Πώς εξασκήθηκε η πίεση; Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί σας κάλεσαν για να σας τα ψάλουν;". 
Η νέα απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι σαφώς... "μπουρδολογική" και είναι σαφές ότι κάτι θέλει να κρύψει. "Ηθελα εγώ ο ίδιος να πάω στις Κάνες για να πάρω τη συναίνεση των G20" λέει. 

Καλά, μέλος της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα. Ετσι κι αλλιώς πρωτίστως το μέλλον του ευρώ θα επηρέαζε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα ενός ελληνικού δημοψηφίσματος, αν γινόταν. Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι ο ισχυρισμός του Γ. Παπανδρέου ότι ήθελε να ταξιδέψει στις Κάνες για να αποσπάσει για το μέλλον του ευρώ τη συναίνεση των... Αμερικανών, των Κινέζων, των Γιαπωνέζων, μέχρι και των... Τούρκων που συμμετέχουν στους G20, δεν θα έκανε έξαλλους τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους;

Οση κατανόηση κι αν ήθελαν να δείξουν για τις μειωμένες πολιτικές ικανότητες του Γ. Παπανδρέου, είναι δυνατόν να μην κυριαρχούσε στη σκέψη τους ότι αυτός υπηρετεί ύποπτους στόχους - γνωστών μάλιστα των στενών δεσμών του με τους Αμερικανούς; 

Για θέμα που αφορά το ευρώ και την ΕΕ, να θέλει ο Γ. Παπανδρέου να ρωτήσει τους... G20, είναι κάτι που απολύτως κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί ως φυσιολογικό! Και αυτό το λέει ο γράφων, ο οποίος ευθύς εξαρχής υποστήριξε ως θετική πράξη τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ανεξαρτήτως των προθέσεων του τότε πρωθυπουργού, βέβαιος ων ότι το "Οχι" θα υπερείχε συντριπτικά στις κάλπες, αν φυσικά το ερώτημα ήταν όντως η έγκριση της μνημονιακής πολιτικής. Προσωπικά έχουμε την άποψη ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν παραιτήθηκε, αλλά εκβιάστηκε για να παραιτηθεί, χωρίς όμως να μπορούμε να το αποδείξουμε, όσο οι πρωταγωνιστές σιωπούν.

*Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ 11/3/2014


Δεν υπάρχουν σχόλια :