Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ίσον... κέρδη μόνο για τις ΗΠΑ!

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Ωμά τίθεται το ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση να ξεσπάσει ευρύτερος πόλεμος στην Ευρώπη με την ανάμειξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ λόγω της στρατιωτικής παρέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία; Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Αποκλείεται! 


Η εξήγηση σαφέστατη: Κανένα ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας δεν διακυβεύεται στην Ουκρανία! Φυσικά και όλες αυτές οι χώρες θα ήθελαν - η καθεμιά για τον εαυτό της, εννοείται - να ασκεί καθοριστική πολιτική επιρροή στην Ουκρανία, αλλά κανένας δεν κάνει πόλεμο για τέτοιο ζήτημα. Βεβαίως και η Μόσχα είναι έξαλλη με το γεγονός ότι οι Αμερικανοί εγκατέστησαν πραξικοπηματικά έναν πράκτορά τους ως πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

Σίγουρα η Ουάσιγκτον δεν ήθελε να προσαρτήσουν οι Ρώσοι την Κριμαία στη Ρωσία με στρατιωτικά μέσα, αλλά φυσικά και δεν πρόκειται οι Αμερικανοί να κάνουν πόλεμο αν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν τον στρατό τους για να ανεξαρτητοποιήσουν τη μισή Ουκρανία όπου ο πληθυσμός είναι ρωσικός ή ρωσόφιλος σε βαθμό που προτιμάει να ανήκει στη Ρωσία παρά στην Ουκρανία. Κίνδυνος πολέμου Ρωσίας - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν υπάρχει σε καμία απολύτως περίπτωση. Αλλο είναι το «μεγάλο κόλπο» που επιχειρούν να στήσουν οι Αμερικανοί - οι οικονομικές κυρώσεις! Οικονομικές κυρώσεις με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων κρατών (ΗΠΑ, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Κίνας, Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας) και ταυτόχρονα αρπαγή όλων των καταθέσεων που έχουν οι Ρώσοι στις δυτικές τράπεζες!

Το δέλεαρ που προσφέρουν οι Αμερικανοί στους άλλους είναι η ληστεία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ των Ρώσων. Αν υποθέσουμε ότι γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο, το πλήγμα κατά της Ρωσίας θα ήταν ισχυρότατο. Η οικονομία της σίγουρα θα κατέρρεε για μερικά χρόνια. Η Μόσχα θα ήταν σίγουρα υποχρεωμένη να απαντήσει. Τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικοπολιτικά. Στον οικονομικό τομέα, πρώτα πρώτα θα άρπαζε και το Κρεμλίνο όλη την περιουσία δυτικών εταιρειών σε ρωσικό έδαφος και θα διέκοπτε κάθε σχέση με τις χώρες της Δύσης που θα συμμετείχαν στο υποτιθέμενο εμπάργκο. Ως απάντηση θα διέκοπτε φυσικά την παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου στις χώρες αυτές, προκαλώντας τρομερά προβλήματα σε κάποιες από αυτές. Πώς θα κάλυπτε π.χ. η Γερμανία τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, όταν τώρα εισάγει το 37% των ποσοτήτων που καταναλώνει από τη Ρωσία; Βραχυπρόθεσμα, είναι αδύνατον. Η οικονομία της Ευρώπης εν γένει θα βρισκόταν ξαφνικά σε τραγική κατάσταση. Βιαιότατο θα ήταν το χτύπημα και για τις οικονομίες της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο θα έκανε τις ΗΠΑ... πανευτυχείς! Η αμερικανική οικονομία δεν εξαρτάται καθόλου από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο! Το εμπάργκο κατά της Ρωσίας δηλαδή που προτείνουν οι Αμερικανοί έχει ως στόχο να ενισχύσει την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ εις βάρος των μεγάλων ανταγωνιστών τους! Να οδηγήσει τις οικονομίες τους στο χείλος της καταστροφής μέσω της αδυναμίας να καλυφθούν οι ενεργειακές τους ανάγκες, πληρώνοντας ταυτόχρονα πολύ ακριβότερα το ανεπαρκές πετρέλαιο και φυσικό αέριο που θα κατορθώνουν με χίλιες δυσκολίες να βρίσκουν! Πρέπει να είναι όντως πολιτικά ηλίθιες ή υποτελείς στην Ουάσιγκτον οι ηγεσίες της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας κλπ. για να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε εμπάργκο, σε κυρώσεις της Ρωσίας για να... καταστραφούν οικονομικά οι δικές τους χώρες και να γίνουν ακόμη πιο ισχυρές οι ΗΠΑ!

Δεν νομίζουμε ότι θα δεχτούν να παίξουν τέτοιο ρόλο. Η Κίνα άλλωστε τάχθηκε ήδη δημοσίως με διακριτικό τρόπο υπέρ της Ρωσίας, ενώ η Μέρκελ δεν δείχνει καθόλου πρόθυμη για κυρώσεις. Οι προτεινόμενες από τον Ομπάμα κυρώσεις είναι αυτές που δυνητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν όχι μόνο τρομακτική οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και περιορισμένες αρχικά στρατιωτικές συγκρούσεις, με άγνωστες και απρόβλεπτες πιθανότητες επέκτασης. Αν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι κλέψουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια καταθέσεις Ρώσων, υπάρχει περίπτωση π.χ. να μην εισβάλει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία; Οχι μόνο για να προσαρτήσει τις περιοχές με ισχυρό ρωσικό πληθυσμό, αλλά και να φτάσει μέχρι το Κίεβο για να αποκαταστήσει τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας Γιανουκόβιτς στη θέση του, εξοντώνοντας στην πορεία και όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους; Δεν θα είναι καθόλου απίθανο να ξεσπάσουν νέοι πόλεμοι στη Βοσνία και πάει λέγοντας...

*Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ  5 /3/2014

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Ε, όχι αγαπτοί αντάρτες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πίσω από τους γερμανολάγνους ναζήδες της Ουκρανίας δεν κρύβονται οι ..Αμερικάνοι. Ω, ναι! Γιατί δεν το βάνει ο νους σας ότι φταίει η Γερμαν€υρωπαϊκή Ένωση, για την αποσταθεροποίηση ΚΑΙ της Ουκρανίας..?