Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Γάζα: Προσωρινή σιγή των όπλων η 12ωρη εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις οκτώ το πρωί

Μικρή ανάσα για τους αμάχους αποτελεί η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε από Ισραήλ και Χαμάς και η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις οκτώ το πρωί. Αρνητική κατάληξη είχε, ωστόσο, η επταήμερη πρόταση για εκεχειρία από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο καθώς απορρίφθηκε από το Ισραήλ.


Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Χαμάς, σε συνεννόηση με όλες τις ένοπλες ομάδες στη Γάζα, συμφώνησαν για την 12ωρη προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την οποία, όπως είπε, διαμεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Τη νύχτα ωστόσο οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση στη βόρεια και τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνές. Πλέον ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 879 ενώ οι τραυματίες είναι 5.750.

Πυρετώδεις ήταν χθες οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο. ΗΠΑ και Αίγυπτος κατέθεσαν πρόταση για επταήμερη εκεχειρία, την οποία δεν δέχθηκε το Ισραήλ. Για απόρριψη της πρότασης για κατάπαυση του πυρός έκαναν λόγο τα ισραηλινά μέσα, για διαφωνίες στην «διατύπωση» κάνει λόγο ο Τζον Κέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :