Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Kάλεσμα σε ημέρα οργής και αντίστασης από το ΙΡΑΝ

Κάλεσμα σε ημέρα οργής και αντίστασης απηύθυνε το Ιράν, με αφορμή τη λήξη του ραμαζανιού. Περισσότερες από 700 διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό


Οι παραδοσιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ιράν την τελευταία Παρασκευή του ραμαζανιού ήταν ιδιαίτερα μαζικές φέτος, τη στιγμή που περισσότεροι από 800 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των 18 ημερών της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η «ημέρα της Κουντς (Ιερουσαλήμ)» διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις ιρανικές αρχές την τελευταία Παρασκευή του ραμαζανιού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Διαδηλώσεις σε 700 πόλεις

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν φέτος σε περισσότερες από 700 πόλεις του Ιράν. Στην Τεχεράνη πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική» κατευθύνθηκαν προς το πανεπιστήμιο της πόλης στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας.

«Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει ενωμένος να ανακηρύξει την ημέρα αυτή ημέρα οργής, μίσους, ενότητας και αντίστασης απέναντι στο Ισραήλ», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί που πήρε μέρος στην πορεία, όπως και άλλοι ιρανοί ηγέτες.

Ο Ροχανί πρόσθεσε ότι «ο κόσμος απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας, το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα και τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον της Γάζας ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν κανονικά». Ο ίδιος κατήγγειλε όσους «παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος».

Την Τετάρτη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε ζητήσει από τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν την ένοπλη πάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :