Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

«Νεκρανάσταση» των ναζί στην Ουκρανία!

ΑΡΤΕΜΗΣ ΨΑΡΟΜΗΛΙΓΚΟΣ

Θρασύτατη επανεμφάνιση των ναζί στην Ουκρανία και μια ατελής καταγγελία του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου


Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC), ο διεθνής οργανισμός που εκπροσωπείται σε 100 χώρες, απηύθυνε στις 2 Οκτωβρίου 2014, επιστολή προς την Εκκλησία της Ουκρανίας εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για τη συμμετοχή της σε νεοναζιστικές τελετές στην Ουκρανία.

Η επιστολή του WJC προς τον Πατριάρχη Κιέβου και Πάσης Ρως Ουκρανίας, Φιλάρετο, καταδικάζει έντονα την πρόσφατη τελετή κοντά στο Λβοφ με αφορμή την 70η επέτειο από την ίδρυση της τμήματος Γαλικίας των Waffen SS, στο οποίο Ουκρανοί πολέμησαν στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας.

Αριστερά: Ο βουλευτής του κόμματος Svoboda, Oleg Pankevich, ήταν παρών και στην τελετή του 2013. Δεξιά: Η τελετή… μετακομιδής των οστών 40 Ουκρανών φιλοναζιστών, στις 19 Μαϊου 2014, έγινε με όλες τις τιμές.

Φέτος στα τέλη Ιουλίου, Ουκρανοί νοσταλγοί του Χίτλερ και υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου, φορώντας στολές SS φωτογραφήθηκαν σε πορεία μέσα σε χαρακώματα και κρατώντας τουφέκια σε μια αναπαράσταση μιας κρίσιμης μάχης εναντίον των Σοβιετικών κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας ορθόδοξος ιερέας ηγήθηκε της τελετής υπέρ των πεσόντων στρατιωτών της φιλοναζιστικής μονάδας, και έδωσε την ευλογία του παρουσία αρκετών ανδρών που φορούσαν σβάστικες και έβαλαν ένα φέρετρο στον τάφο, αναπαριστώντας τελετουργικά μιαν επαναταφή.


Χτυπάει το …σαμάρι



Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του WJC Ronald S. Lauder, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πατριάρχης Φιλάρετος θα χρησιμοποιήσει «το ηθικό κύρος του για να αποτρέψει κάθε περαιτέρω αποκατάσταση του ναζισμού ή των SS, και ότι θα καλέσει τους κληρικούς της Εκκλησίας σας να μην συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε μελλοντικές τελετές που ηρωοποιούν ή νομιμοποιούν μια στολή που αποτελεί την επιτομή του κακού της γενοκτονίας».


Παρόμοια επιστολή είχε στείλει ο Lauder φέτος τον Μάιο μετά από μια τελετή «μετακομιδής» οστών 40 φιλοχιτλερικών Ουκρανών που σκοτώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό.

Ο κ. Lauder ανέφερε επίσης ότι Oleg Pankevich, βουλευτής του ακροδεξιού – κυβερνητικού – κόμματος Svoboda, πήρε μέρος (και) στην μακάβρια νεοναζιστική τελετή του Ιουλίου 2014.

«Όπως γνωρίζετε, οι ηγέτες του Svoboda, όπως και οι ομοϊδεάτες τους του Jobbik στην Ουγγαρία και της ΄΄Χρυσής Αυγής΄΄ στην Ελλάδα, συχνά εμπλέκονται σε αντισημιτική ρητορική που έχει θλιβερές συνέπειες», γράφει ο Lauder στον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας.


Αριστερά: Ο κυβερνητικός βουλευτής του κόμματος Svoboda, Oleg Pankevich, σε… αρχαιοελληνικό χαιρετισμό. Δεξιά: Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Ronald S. Lauder

Δεν διαφεύγει της προσοχής πως η επιστολή του κ. Lauder είναι μάλλον ήπια και χαμηλών τόνων και κυρίως έχει – επιλεκτικά – μόνον έναν αποδέκτη: Τον «σχισματικό» (κατηγορία η οποία με αφήνει παντελώς αδιάφορο) Φιλάρετο, ο οποίος έτσι και αλλιώς έχει ταυτιστεί με τη φιλοναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου εναντίον του «Ρώσου εχθρού», όπως λέει ο ίδιος.


Ποιούς «κρύβει»


Απουσιάζει όμως από τη λίστα αποδεκτών της επιστολής πρώτα – πρώτα ο πραξικοπηματίας πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. Ο «μεταβατικός πρόεδρος» Ολεξάντρ Τουρτσίνωφ, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Απουσιάζει ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ, Πρόεδρος της Κομισιόν που τόσο σθεναρά υποστηρίζει την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ευρώπη. Απουσιάζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανία Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ που ξαναζεσταίνει την ιδέα του «Ζωτικού Χώρου» προς Ανατολάς.
Αριστερά: Οι Ολεξάντρ Τουρτσίνωφ, Τζον Κέρι και Αρσένι Γιατσενιούκ σε… οικογενειακή φωτογραφία. Δεξια: Μια νεαρή Ουκρανή, διαμελισμένη στα τέσσερα, θύμα των Γερμανών ναζί και των Ουκρανών συνεργατών τους, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Απουσιάζει , τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζων Κέρι που δεν χάνει την ευκαιρία να ανταλλάσσει χειραψίες με υποκείμενα όπως ο Τουρτσίνωφ.

Η επιστολή του Προέδρου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνέδριου είναι αναμφίβολα θετική. Αν όμως περιλάμβανε στους αποδέκτες της διαμαρτυρίας του και τους προαναφερθέντες θα έδειχνε μεγαλύτερο σεβασμό προς τη μνήμη των προγόνων του που σφαγιάστηκαν από τα ουκρανικά Waffen SS.

Δεν υπάρχουν σχόλια :