Του Γιώργου Δελαστίκ*
Εχουν χάσει τον ύπνο τους αυτές τις μέρες οι Ελληνες τραπεζίτες, όπως άλλωστε και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους - τουλάχιστον εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης.
Ο λόγος είναι κοινός: μεθαύριο, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει στο ανώτατο επίπεδο και απολύτως εχέμυθα τους διοικητές των τραπεζών αυτών για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε. Οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης θα έχουν στη διάθεσή τους 48 όλες κι όλες ώρες για την προβολή αντιρρήσεων αναφορικά με την τράπεζά τους. Οι αντιρρήσεις αυτές θα γίνουν δεκτές ή θα απορριφθούν από την ΕΚΤ μέσα σε αυτό το κολασμένο σαρανταοκτάωρο, καθώς την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει δημόσια τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για όλες τις «συστημικές» τράπεζες της Ευρωζώνης - και τις 130.
Ο λόγος που τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ημέρα Κυριακή που οι τράπεζες είναι κλειστές σε όλη την Ευρώπη, είναι αυτός που φαντάζεται ο καθένας - να μην υπάρξει δηλαδή μαζική επιδρομή πανικόβλητων πολιτών να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τράπεζες που τα τεστ αντοχής θα κρίνουν ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες! Να προλάβουν δηλαδή τα τραπεζικά συστήματα να λάβουν μέτρα πριν ανοίξουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, αλλά και να μην είναι ανοιχτά τα χρηματιστήρια και καταρρεύσουν σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης οι μετοχές εκείνων των τραπεζών που δεν θα περάσουν τα τεστ αντοχής, αν φυσικά υπάρξουν τέτοιες. Την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, αμέσως μόλις κάνει τις ανακοινώσεις της η ΕΚΤ, θα ετοιμάσουν όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης και μεταξύ αυτών φυσικά και οι ελληνικές τις ανακοινώσεις τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες τους που απαιτούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής. Εν συνεχεία, πάντα τη νύχτα της Κυριακής, θα εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος τις ανακοινώσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας, πριν φυσικά ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Απολύτως κανένας δεν γνωρίζει -αναφερόμαστε στους Ελληνες και τους Ευρωπαίους τραπεζίτες- ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δοκιμασίας αντοχής για την τράπεζά του. Ως εκ τούτου οι δήθεν «εμπιστευτικές» ενημερώσεις που κάνουν οι Ελληνες τραπεζίτες πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» με τις ελληνικές τράπεζες, είναι συνειδητά... ψέματα! Το κάνουν για να καθησυχάσουν τους πελάτες τους και να μην πάρουν τις καταθέσεις τους! Δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι και δεν θα ξέρουν μέχρι την Πέμπτη, μεθαύριο, όταν θα ενημερωθούν από την ΕΚΤ. Ούτε φυσικά μπορεί να αποκλειστεί να ανακοινωθούν τόσο χαρμόσυνα νέα και για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη στιγμή όμως κανένας δεν ξέρει υπεύθυνα τι θα ανακοινώσει στους διοικητές των τραπεζών μεθαύριο η ΕΚΤ.
Κατά τους ισχυρισμούς στελεχών των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), αν το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους ανακοινωθεί από την ΕΚΤ ότι κυμαίνεται από 5 έως 7 δισ. ευρώ και για τις τέσσερις τράπεζες μαζί, έχουν ήδη προετοιμαστεί και είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Από τα 7 δισ. και πάνω τα προβλήματα γίνονται δυσεπίλυτα, αν ξεφύγουν δε πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, τότε η κατάσταση γίνεται κρίσιμη.
Κατά τους ισχυρισμούς στελεχών των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), αν το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους ανακοινωθεί από την ΕΚΤ ότι κυμαίνεται από 5 έως 7 δισ. ευρώ και για τις τέσσερις τράπεζες μαζί, έχουν ήδη προετοιμαστεί και είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Από τα 7 δισ. και πάνω τα προβλήματα γίνονται δυσεπίλυτα, αν ξεφύγουν δε πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, τότε η κατάσταση γίνεται κρίσιμη.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και για κάθε τράπεζα χωριστά αν έχει στη διάθεσή της 6 ή 9 μήνες κατά περίπτωση να βρει τα λεφτά που της λείπουν. Εννοείται πως αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, στο επόμενο διάστημα θα στραγγίσουν ακόμη περισσότερο από ρευστότητα οι επιχειρήσεις, αφού οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας θα δίνουν μάχη επιβίωσης για να βρουν τα λεφτά που απαιτεί η ΕΚΤ. Σε μια τέτοια περίπτωση δραματικές στιγμές θα ζήσει πιθανότατα και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού σχεδόν το 90% των ημερήσιων συναλλαγών του πραγματοποιείται από... 6 (!!!) μετοχές, εκ των οποίων οι 4 είναι αυτές των συστημικών τραπεζών.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν πάνε καθόλου καλά στο ΧΑΑ. Στις αρχές Ιουνίου, μετά τις επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου, το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς άξιζε στο ΧΑΑ 10,98 δισ. ευρώ, της Εθνικής 9,72 δισ., όσα και της Alpha Bank (9,7 δισ. ευρώ), ενώ της τελευταίας Eurobank άξιζαν 6,3 δισ. ευρώ - σύνολο 36,7 δισ. ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, η αξία όλων των μετοχών της Πειραιώς είχε καταβαραθρωθεί από τα 10,98 στα 6,35 δισ. (πτώση 42%). Την ίδια μέρα η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής είχε πέσει από τα 9,72 δισ. ευρώ στα 6,61 (μείωση 32%) και της Alpha Bank από τα 9,7 δισ. στα 6,85 δισ. ευρώ, χάνοντας 29,4%. Οσο για την κεφαλαιοποίηση της Eurobank, αυτή είχε πέσει από τα 6,3 δισ. ευρώ στα 3,6 δισ.- απώλεια 43% της κεφαλαιοποίησής της! Καθόλου ρόδινα δεν είναι, λοιπόν, τα πράγματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού από τον Ιούνιο ως τις 16 Οκτωβρίου η κεφαλαιοποίηση στο ΧΑΑ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών είχε πέσει από τα 36,7 δισ. ευρώ στα 23,41 δισ., χάνοντας 13,3 δισ. ή το 36,2%!
Δημοσιεύθηκε στο "Εθνος", 21/10/2014
Δημοσιεύθηκε στο "Εθνος", 21/10/2014
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου