Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΣΜΤ: Συγκέντρωση και πορεία - Δευτέρα 11 Μάη, 6 μ.μ. Προπύλαια

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ 11η ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ,


Τρεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, επέβαλλε την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Οργανισμών του Δημοσίου, Δήμων και Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα για να φανεί «συνεπής η χώρα» στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Λίγες μέρες αργότερα, τα ασφαλιστικά ταμεία μπήκαν στο χορό της στήριξης της «εθνικής διαπραγμάτευσης», με πρωτοβουλία των νεοδιορισμένων – από την κυβέρνηση- διοικήσεων τους. Έτσι, το ένα μετά το άλλο, τα ΔΣ των ασφαλιστικών ταμείων, υλοποιώντας «εθελοντικά» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έσπευσαν άμεσα να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα για τους μηχανικούς, την προηγούμενη εβδομάδα τα ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ, εν κρυπτώ, αποφάσισαν ομόφωνα την μεταφορά 100 εκατ. € από τις εισφορές των μηχανικών, στην τράπεζα της Ελλάδος. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, πρόκειται να ακολουθήσει η αφαίμαξη άλλων 200 εκατ € από το ΤΣΜΕΔΕ (400 εκατ € είναι τα συνολικά του διαθέσιμα), για τη διάσωση της Τράπεζας Αττικής. Αντίστοιχη απόφαση πήρε και το ΔΣ του ΟΑΕΕ την ώρα που δεν έχει να πληρώσει συντάξεις. Παράλληλα ο ΟΑΕΔ, βρήκε ότι του περισσεύουν 215 εκ. €, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όταν το κράτος πρόκειται να βάλει χέρι σε παντός τύπου διαθέσιμα, εμφανίζεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό γρήγορο και ευέλικτο, σε αντίθεση με περιπτώσεις που αφορούν τα ζωτικά προβλήματα των μισθωτών και των ανέργων! Ωστόσο η σημασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της δέσμευσης των διαθέσιμων του δημοσίου και των ταμείων πολύ μεγαλύτερη από αυτό.

Οι πόροι που δεσμεύονται σε ειδικό λογαριασμό από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για κοινωνική πολιτική, για την ανακούφιση των άνεργων και ανασφάλιστων συναδέλφων, για την δημόσια υγεία και παιδεία παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Η κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ δεσμεύει τους πόρους αυτούς για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του κράτους, προς τους δανειστές. Στις 12 Μάη θέλει να πληρώσει μία ακόμα δόση στο ΔΝΤ ύψους 750 εκ €, ενώ οι θεσμοί δεν κρύβουν την «ικανοποίησή τους». Με άλλα λόγια, το κράτος δεσμεύει το σύνολο των ταμειακών διαθέσιμων για να πληρώνονται οι δόσεις του ληστρικού χρέους, εξυπηρετώντας την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες που επέβαλαν τα μνημόνια. Την στιγμή που οι «θεσμοί» απαιτούν την συνέχιση της κοινωνικής καταστροφής των προηγούμενων κυβερνήσεων και ένα μνημόνιο, η κυβέρνηση απαντά ότι οι δανειακές υποχρεώσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο και το διηνεκές(!) ενώ είναι σταθερά προσανατολισμένη στην υπογραφή μιας νέας αντιλαϊκής συμφωνίας.

Η λογική της χρήσης των αποθεματικών-διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τις ανάγκες των εργαζομένων δεν είναι νέα. Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ και το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χρησιμοποίησαν κατά κόρον τα αποθεματικά των ταμείων για την άμεση ή έμμεση στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το PSI όπου τα ομόλογα και οι καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών εξανεμίστηκαν, αλλά και οι διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις της τράπεζας Αττικής όπου το ΤΣΜΕΔΕ έχει χάσει περισσότερα από 400 εκατ. € από τα αποθεματικά του. Πρόκειται για την λογική που θέλει τα ταμεία αιμοδότες του τραπεζικού συστήματος, των επιχειρήσεων και τους χρέους.

Την ίδια στιγμή όμως, περισσότεροι από τους μισούς συναδέλφους αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, χρωστούν στο ταμείο, και πολλοί από αυτούς δεν έχουν υγειονομική κάλυψη. Οι άνεργοι δεν απαλλάσσονται καν από τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αποκλεισμένοι από τις στοιχειώδεις παροχές που θα έπρεπε να απολαμβάνουν. Η ρύθμιση των 100 δόσεων αποτελεί κοροϊδία. Απαιτεί την καταβολή τεράστιων ποσά εφ άπαξ, μαζί με τις αναδρομικές αυξήσεις των εισφορών (από 1/7/2011), ενώ για την παραμονή στη ρύθμιση απαιτείται η εξόφληση των τρέχουσων εισφορών. Μέχρι σήμερα το υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία, δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Αντίθετα έχει δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει το ΚΕΑΟ, ότι δεν θα προβεί σε διαγραφές χρεών για τους ανέργους, ότι δεν θα καταργήσει τον μνημονιακό νόμο για τις αυξήσεις των εισφορών, ότι οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση θα υποτάσσεται στην λογική της βιωσιμότητας των ταμείων και στο ευρύτερο πλαίσιο της επίτευξης «συμφωνίας» με τους δανειστές.

Η επιλογή της κυβέρνησης να εξυπηρετεί το χρέος και όχι τις λαϊκές ανάγκες, είναι πολύ συγκεκριμένη, έχει σαφή ταξική κατεύθυνση και δεν μπορεί είναι αποδεκτή από τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Με τα χρήματα που δεσμεύονται, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι θα μπορούσαν να πάρουν επίδομα ανεργίας, θα μπορούσαν να διαγραφούν χρέη, ή να γίνουν δραστικές μειώσεις στις εισφορές. Ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τους ίδιους και όχι για την εξυπηρέτηση του χρέους, των «θεσμών» και της κερδοφορίας των τραπεζών.

Κόντρα στην λογική των απαιτήσεων των δανειστών οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο τις απαιτήσεις των εργαζομένων για την εργασία, τον μισθό, την ασφάλιση, την εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία.

Καλούμε στη συγκέντρωση στα Προπύλαια την Δευτέρα 11 Μαΐου στις 18:00 και την πορεία, ημέρα που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης

● Κάτω τα χέρια από τα διαθέσιμα των ταμείων και των δημόσιων οργανισμών. Να λογοδοτήσουν οι διοικήσεις των ΤΣΜΕΔΕ- ΕΤΑΑ και των υπόλοιπων ταμείων που «έβαλαν χέρι» στις εισφορές των ασφαλισμένων
● Καμία δόση στους δανειστές- παύση πληρωμών – διαγραφή του χρέους
● Όχι στους εκβιασμούς ΕΚΤ- ΕΕ -ΔΝΤ. Κανένα παλιό και νέο μνημόνιο, όπως και αν ονομαστεί
● Καμία υποταγή, καμία αναμονή!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.

Δεν υπάρχουν σχόλια :