Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ο ασφαλιστικός κουμπαράς και άλλα παραμύθια

Ποιος δεν έχει ακούσει τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Στρατούλη να ισχυρίζεται πως όχι μόνο δε θα πειραχτούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι συντάξεις, αλλά αντίθετα υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού κουμπαρά προκειμένου να ενισχυθεί χρηματοδοτικά η κοινωνική ασφάλιση.  
Για τη δημιουργία αυτού του κουμπαρά θα απαιτήσουν στις διαπραγματεύσεις με τους λεγόμενους θεσμούς, ένα σημαντικό μέρος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνει σ’ αυτόν τον κουμπαρά. Ο Στρατούλης έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου και νομίζει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους που δεν μπορούν να αντιληφθούν τα συνεχή ψέματα που λέει για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις.
Αυτό που ο Στρατούλης παρουσιάζει ως νέο ασφαλιστικό κουμπαρά δεν είναι παρά το περιβόητο ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), δηλαδή κάτι που ήδη υπάρχει. Αν πρέπει να τονιστεί κάτι εισαγωγικά είναι πως με κοινή τροπολογία των υπουργών Στρατούλη, Σκουρλέτη, Βαρουφάκη, Βούτση και Κατρούγκαλου, που ενσωματώθηκε στο νόμο 4335/2015 για τον «εκδημοκρατισμό της Διοίκησης» (τον εισηγήθηκε ο Κατρούγκαλος) διαιωνίζεται το καθεστώς της αφαίμαξης των αποθεματικών του ΑΚΑΓΕ, που επιβλήθηκε απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Λέει ο Δ. Στρατούλης, ότι θα απαιτήσουν από τους τροϊκανούς ένα μέρος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνει σ’ αυτόν τον περιβόητο ασφαλιστικό κουμπαρά. Πόσο θα είναι το ποσοστό δεν το ανέφερε. Με την πρόταση αυτή επιδιώκει και κάτι ακόμη: να ωραιοποιήσει την κωλοτούμπα που έκανε η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου σε σχέση με τις προεκλογικές της θέσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αποδεχόμαστε τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δε θα πηγαίνουν όλα τα έσοδα από αυτές για την αποπληρωμή του χρέους, αυτό λέει ο πονηρός Στρατούλης.

Στο άρθρο 149 του ιδρυτικού νόμου για το ΑΚΑΓΕ (3655/2008, ΦΕΚ 58Α, 3.4.2008) προβλέπεται:
«1. Ιδρύεται Κεφάλαιο με την επωνυμία “Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών’’ (ΑΚΑΓΕ), το οποίο εποπτεύεται από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. 
2. Σκοπός του ΑΚΑΓΕ είναι η δημιουργία αποθεματικών, για την χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) από 1.1.2009 και μετά, για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών. 
3. Πόροι του ΑΚΑΓΕ από 1.1.2009 είναι:α) Ποσοστό 10% επί των ετησίων συνολικών εσόδων από αποκρατικοποίηση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμώνβ) Ποσοστό 4% επί των ετησίων συνολικών εσόδων από το ΦΠΑγ) Ποσοστό 10% επί του συνόλου των ετησίως εισπραττομένων ποσών από κοινωνικούς πόρους από τους Φορείς, Κλάδους ή Λογαριασμούς Κοινωνικής Ασφάλισης στο άρθρο 150 του παρόντος νόμου».
Η ίδρυση του ΑΚΑΓΕ ήταν μια επινόηση της κυβέρνησης Καραμανλή, που είχε βάλει στο στόχαστρο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Με το νόμο 3655/2008 εισήγαγαν αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και έβαλαν ως στόχο τη συρρίκνωση των εναπομεινάντων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο μόνος πόρος με τον οποίο θα δημιουργούνταν αποθεματικό για τον ΑΚΑΓΕ είναι το 4% επί του ετήσιου συνολικού ΦΠΑ. Οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν μετά την 1η Γενάρη του 2009 ήταν ελάχιστες, ενώ οι λεγόμενοι κοινωνικοί πόροι των ασφαλιστικών ταμείων έχουν καταργηθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Ο πόρος του 4% του ΦΠΑ (ενός φόρου που πλέον δεν εισπράττεται όλος, λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και λόγω έλλειψης ουσιαστικού ελέγχου) δεν αρκεί για να δημιουργηθεί ένα σεβαστό ποσό ως αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων.

Με τον ιδρυτικό νόμο προβλεπόταν ότι μέχρι το τέλος του 2018 δε θα έμπαινε χέρι στα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ. Αυτό, όπως θα δούμε στη συνέχεια, δεν τηρήθηκε. Επειδή οι πόροι από τις ιδιωτικοποιήσεις και τους κοινωνικούς πόρους των ασφαλιστικών ταμείων ήταν από ελάχιστοι έως μηδενικοί, η κυβέρνηση Παπανδρέου προχώρησε στη φορολόγηση των κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ, από την 1η Αυγούστου του 2010, και των επικουρικών συντάξεων πάνω από 300 ευρώ, από την 1η Σεπτέμβρη του 2011, για να αυξηθεί υποτίθεται το αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ. Αυτή η φορολόγηση επιβλήθηκε με τους νόμους 3863/2010 (είναι ο νόμος Λοβέρδου με τον οποίο έγινε μεγάλη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος) και 3986/2011.

Λέμε «υποτίθεται ότι θα αυξανόταν το αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ», γιατί οι πόροι αυτοί δεν εντάσσονταν στον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ και δεν σφραγίζονταν μέχρι τις 31.12.2018. Με διατάξεις των δύο προαναφερθέντων νόμων δινόταν η δυνατότητα να καλύπτονται ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2014. Μετά την 1η Γενάρη του 2015 τα λεφτά που θα απέμεναν θα σφραγίζονταν στο αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ.

Σύμφωνα με τον λαλίστατο Δ. Στρατούλη, τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 3.052 εκατ. ευρώ και το αποθεματικό από τη φορολόγηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε 562 εκατ. ευρώ. Πόσο θα ήταν το αποθεματικό εάν δεν έμπαινε χέρι από τις μνημονιακές κυβερνήσεις;

α) Από τον πόρο του 4% επί του ΦΠΑ για την περίοδο από 1.1.2009 μέχρι 31.12.2014 θα ανερχόταν σε 3.820 εκατ. ευρώ.

β) Από τη φορολόγηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων το αποθεματικό μέχρι 31.12.2014 θα ανερχόταν σε 2.600 εκατ. ευρώ. Ετσι, θα σχηματιζόταν ένα αποθεματικό ύψους 6.420 εκατ. ευρώ. Τελικά, όμως, το αποθεματικό είναι μόνο 3.052 εκατ. ευρώ, γιατί τα 562 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2015-2018) θα πάνε να καλύψουν τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται στα ασφαλιστικά ταμεία από την επί χρόνια ασκούμενη αντιασφαλιστική πολιτική προς όφελος των καπιταλιστών εργοδοτών και των ελλειμμάτων του αστικού κράτους. Οπως καταλαβαίνετε, τα 3,1 δισ. ευρώ υπολείπονται κατά πολύ του κοψίματος των αποθεματικών που κινήθηκε μεταξύ 14 και 20 δισ. ευρώ. Οι αστικές κυβερνήσεις και οι καπιταλιστές, διαχρονικά από το 1950, κάνουν αφαίμαξη στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα έχουν κάνει βαρέλια χωρίς πάτο.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πρώτο ότι ο Δ. Στρατούλης και η συγκυβέρνηση δεν εργάζονται προς την κατεύθυνση δημιουργίας ασφαλιστικού μαξιλαριού και της αποτροπής νέων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που θα συρρικνώσουν κι άλλο τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Δεύτερο, με την τροπολογία των πέντε υπουργών της συγκυβέρνησης στο νόμο Κατρούγκαλου διαιωνίζεται το καθεστώς αρπαγής των πόρων. Οι πόροι που μαζεύονται από τη φορολογία των συντάξεων θα πηγαίνουν μέχρι τις 31.12.2018 για την κάλυψη των ελλειμμάτων που δημιουργούνται στα ασφαλιστικά ταμεία από την ασκούμενη αντιασφαλιστική πολιτική. Με τη νέα ρύθμιση, οι πέντε υπουργοί της «για πρώτη φορά Αριστεράς» τροποποιούν τους νόμους 3863/2010 και 3986/2011 που προέβλεπαν ότι οι πόροι από τη φορολόγηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1.1.2015 θα ενσωματωθούν και θα σφραγιστούν στον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ μέχρι τις 31.12.2018. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, αυτή η ενσωμάτωση θα γίνει την 1.1.2019. Στην ουσία δεν θα ενσωματωθούν ποτέ , γιατί από την 1.1.2019 θα αποδεσμευτεί το πενιχρό αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ για να καλύπτει ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Το ασφαλιστικό μαξιλάρι του Στρατούλη είναι η μπαγιάτικη και ξινισμένη σούπα του ΑΚΑΓΕ. Η εργατική τάξη παράγει τον πλούτο και δεν πρέπει να παραιτηθεί από το αίτημα για πλήρη ασφάλιση με χρηματοδότηση από τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος.

ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 16 ΜΑΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :