Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Οι γερμανικοί όροι επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση Τσίπρα

Του Γιώργου Δελαστίκ*

Λωτοφάγοι δεν είναι οι Ελληνες - πόσω μάλλον οι αριστεροί. Ούτε ανόητοι είναι.
Γνωρίζουμε φυσικά ότι κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, αν ομολογήσει ότι πριν κλείσει ένας μήνας από την ανάληψη των καθηκόντων του υπέκυψε στους εκβιασμούς ξένων δυνάμεων -εν προκειμένω της Γερμανίας- και υποχρεούται πλέον να κάνει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.


Υπάρχει τεράστια απόσταση όμως από το σημείο αυτό, της ειλικρινούς ομολογίας της αλήθειας, ως αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός. Στο διάγγελμά του το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε πως... «η Ελλάδα χθες πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη»! Την πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις της καγκελαρίας του Βερολίνου την ονόμασε ο πρωθυπουργός... «σημαντική επιτυχία»! Πού την είδε την «επιτυχία» αυτή; 

Δέκα μέρες νωρίτερα, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει μεταξύ άλλων: «Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής. Ούτε και είναι δυνατόν να ζητείται σήμερα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στο όνομα τεχνικών δυσκολιών, η επέκταση ενός προγράμματος που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα, πριν από λίγες μέρες, από τον ελληνικό λαό». Ο πρωθυπουργός είχε πει δηλαδή όχι στην παράταση του Μνημονίου. Τι συνυπέγραψε όμως στην απόφαση της Ευρωομάδας δέκα μέρες αργότερα; «Η Ευρωομάδα, σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας (σ.σ. δηλαδή στο πλαίσιο του Μνημονίου Σαμαρά - Βενιζέλου!) το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μια παράταση της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοοικονομικής Βοήθειας (MFAA), η οποία υποστηρίζεται από μια σειρά δεσμεύσεις».


Η παράταση δηλαδή της δανειακής σύμβασης «υποστηρίζεται από μια σειρά δεσμεύσεις» υπογραμμίζει η απόφαση της Ευρωομάδας, του Eurogroup. Τι εννοεί αναφερόμενη σε σειρά δεσμεύσεων; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό μας τη δίνει το άρθρο 7 του Προοιμίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης - αυτής δηλαδή που ισχύει τώρα και την παράταση της οποίας ζήτησε η κυβέρνηση Τσίπρα. «Η διαθεσιμότητα και η παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης ...εξαρτώνται... από τη συμμόρφωση του δικαιούχου κράτους - μέλους με τα μέτρα που ορίζονται στο Μνημόνιο»! Ευθεία σύνδεση δηλαδή της δανειακής σύμβασης με το Μνημόνιο! 

Λεφτά δεν παίρνει η Ελλάδα, αν δεν υλοποιεί τα μέτρα του Μνημονίου, λέει χωρίς περιστροφές η δανειακή σύμβαση! Στο άρθρο 4, παράγραφος 3 της ισχύουσας δανειακής σύμβασης, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «... Η υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να παρέχει χρηματοδοτική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος - μέλος εντός του πλαισίου διευκόλυνσης, τελεί υπό τις εξής προϋποθέσεις: ... οι εγγυητές να έχουν ομόφωνα ικανοποιηθεί ως προς τη συμμόρφωση του δικαιούχου κράτους - μέλους προς τους όρους του Μνημονίου, έχοντας λάβει υπόψη τους την τελευταία περιοδική αξιολόγηση από την Επιτροπή».

Πάλι αναγράφει η δανειακή σύμβαση, την παράταση της οποίας εισηγήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα, ότι λεφτά δεν δίνονται αν δεν υπάρχει συμμόρφωση προς τους όρους του Μνημονίου! Παράταση της δανειακής σύμβασης δηλαδή σημαίνει αυτομάτως την παράταση του Μνημονίου και πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης Τσίπρα προς τους όρους του! Παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς παράταση του Μνημονίου δεν υπάρχει! Τελεία και παύλα. 

Την άρρηκτη σχέση δανειακής σύμβασης και Μνημονίου τη γνώριζε άριστα ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.
Γι' αυτό και τότε είχε τη γραμμή «Ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης» (βλέπε και ομότιτλο άρθρο στην «Αυγή» της 19ης Οκτωβρίου 2013) γραμμή που πρωτοείχε παρουσιάσει εκείνο τον Οκτώβριο ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη. 

Από τη στιγμή όμως που η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» αντικαταστάθηκε σήμερα από τη λέξη «παράταση» της δανειακής σύμβασης, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί η ακύρωση του Μνημονίου, τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεούται να... τηρήσει το Μνημόνιο ευλαβικά, βάσει της απόφασης της Ευρωομάδας! «Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία» -δηλαδή στο τρέχον Μνημόνιο- αναφέρει ρητά η απόφαση της Ευρωομάδας! Η αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης Τσίπρα στη μνημονιακή γραμμή των Σαμαρά - Βενιζέλου είναι εξόφθαλμη. Αυτή και μόνο αυτή υπέγραψε να υλοποιήσει τουλάχιστον για το επόμενο τετράμηνο - και μετά βλέπουμε..

Δημοσιεύθηκε στο "Εθνος", 24/2/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια :