Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κλείνουν τον ΟΕΚ - Κατεδαφίζουν την κοινωνική κατοικία

Κλείνουν τον ΟΕΚ - Κατεδαφίζουν την κοινωνική κατοικία

Του Μάριου Κρητικού*
 Αναδημοσίευση  από την Εποχή 

Μέρες τώρα, το κλίμα είναι βαρύ για τους εργαζόμενους της χώρας Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ σφαγιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και συμφωνεί στην άμεση απόλυση 15.000 Δημοσίων Υπαλλήλων.
Παρ’ όλα αυτά όταν την Τετάρτη το μεσημέρι μαθεύτηκε ότι τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε την πληροφορία για το κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας πολλοί το θεώρησαν αστείο. Εκείνη την ώρα στις υπηρεσίες του (ΟΕΚ) υπογράφονταν εγκρίσεις επιδότησης ενοικίου, σε συμπολίτες μας που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, και διακηρύξεις διαγωνισμών για την κατασκευή Εργατικών Κατοικιών.
Οι πληροφορίες από την μεριά των διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Εργασίας, στους οποίους προσέφυγε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, ήταν ότι πρόκειται για ανυπόστατες φήμες. Μετά από αυτά ξεκίνησε η προσπάθεια καθησυχασμού...
Την Πέμπτη το πρωί, όμως, επιβεβαιώθηκε ότι στο νέο μνημόνιο προβλεπόταν η κατάργηση των δύο Οργανισμών. Ο ξεσηκωμός των εργαζομένων υπήρξε άμεσος και με την πίεση που άσκησε παρέσυρε το Σωματείο σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΟΕΚ, του υπουργείου Εργασίας και σε δυναμικές ενέργειες πρωτόγνωρες για την μέχρι τότε πορεία και δράση του Σωματείου, που ελέγχεται απόλυτα από την ΠΑΣΚΕ.

Τι έκανε ο ΟΕΚ

Για την επιτυχία του αγώνα που έχει ξεκινήσει είναι απαραίτητο να αναδειχθεί το έργο του ΟΕΚ και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους της χώρας από την τυχόν κατάργησή του.
Ο ΟΕΚ ιδρύθηκε το 1954 χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων (1%) και εργοδοτών (0,75%) και έχει αναπτύξει πλήθος δραστηριοτήτων, υπέρ των εργαζομένων, ώστε να θεωρείται η τράπεζά τους και ο εργολάβος τους. Από το 1954 έχει κατασκευάσει πάνω από 50.000 χιλιάδες κατοικίες σε όλη την Ελλάδα καλύπτοντας τις στεγαστικές ανάγκες των εργαζομένων στις Πρωτεύουσες των Νομών αλλά και σε περιοχές με συγκέντρωση εργατικού δυναμικού(Μεταλλεία Χαλκιδικής κ.α.). Δίκαια οι Τεχνικές Υπηρεσίες του θεωρούνται πρωτοπόρες, αν όχι μοναδικές, στον τομέα της οργανωμένης δόμησης σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα σε κάθε σεισμό χρηματοδοτεί τις επισκευές σεισμόπληκτων κατοικιών.
Σήμερα ο ΟΕΚ χρηματοδοτεί την κατασκευή 1.300 κατοικιών ενώ έχει στην κατοχή του έκταση, για μελλοντικές ανεγέρσεις οικισμών, 230 οικόπεδα με συνολική επιφάνεια 5.500 στρέμματα.
Χορηγούσε κάθε χρόνο, από δικά του κεφάλαια, περίπου 10.000 δάνεια για επισκευή κατοικιών, την τελευταία δεκαετία έχει επιδοτήσει περίπου 80.000 στεγαστικά δάνεια εργαζομένων και μόνο για την επιδότηση ενοικίου, των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, την ίδια περίοδο έχει καταβάλλει το ποσό του 1,13 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά αποκλειστικά από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων χωρίς καμία επιχορήγηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
Τυχόν κατάργησή του ΟΕΚ θα είχε τρομακτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους:
- που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, και οι τράπεζες θα τους απαιτούσαν άμεσα το ποσό της επιδότησης που σήμερα καταβάλλει ο ΟΕΚ
- που έχουν στην κατοχή τους κατοικία και δεν έχουν τον τίτλο ιδιοκτησίας (περίπου 16.000 οικογένειες) αφού δεν την έχουν αποπληρώσει ακόμη
- θα σταματούσε η κατασκευή των εν εξελίξει κατοικιών.
Η προσπάθεια και οι αγώνες των εργαζομένων θα είναι συνεχείς μέχρι την ανατροπή της απόφασης κατάργησης των δύο Οργανισμών και παλεύουν με όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Σ’ αυτή την κινητοποίηση δυστυχώς είναι απούσα (!) η διοίκηση της ΓΣΕΕ η οποία όφειλε να εκφράσει δυναμικά την αντίδρασή της αφού η περιουσία των Οργανισμών είναι κυρίως περιουσία των εργαζομένων που εκπροσωπεί. Να τονίσουμε ότι όλα τα κτίρια που στεγάζονται τα Εργατικά Κέντρα είναι περιουσία της Εργατικής Εστίας.
Θέλουμε να εμποδίσουμε τη μεταφορά της περιουσίας του ΟΕΚ στις τράπεζες και στο ιδιωτικό κεφάλαιο, να συνεχίσει την κατασκευή των  κατοικιών προς όφελος των εργαζομένων, η περιουσία του να παραμείνει στην κατοχή των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό καλούν όλα τα Εργατικά Κέντρα των νομών να συμβάλουν στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών τη ΓΣΕΕ να σταματήσει να κρύβεται και για τον υπουργό Εργασίας (;) μόνο τούτο.
Α, τι ωφελεί, χωμένος
μέχρι το λαιμό στη λάσπη, να κρατάς
τα νύχια των χεριών σου καθαρά;

* Ο Μάριος Κρητικός είναι μέλος του Δ.Σ. Εργαζομένων ΟΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :