Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΕΔΔΕ

Επιτροπή πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας 


Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια της κυβέρνησης και της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός να αντιμετωπίσουν το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής με στοχευμένες συλλήψεις αγωνιστών. 

Η εταιρία και η κυβέρνηση αξιοποιούν τα γεγονότα της Κυριακής, με τον εμπρησμό του εργοταξίου, για να ποινικοποιήσουν το φρόνημα και τη διάθεση για αγώνα ενάντια σε μια επένδυση καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Υπαγορεύουν στους υπαλλήλους που καταθέτουν για τα γεγονότα ονόματα αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στο κίνημα κατά των μεταλλείων και τους κατονομάζουν σαν ηθικούς αυτουργούς του εμπρησμού. Δηλαδή απειλούν να σύρουν στα δικαστήρια ανθρώπους με μόνη κατηγορία ότι συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία.


Όλα δείχνουν ότι θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει παρόμοια γεγονότα, για γενικευμένη επίθεση στο κίνημα, στις λαϊκές ελευθερίες και στα δημοκρατικά δικαιώματα. Το μήνυμα που στέλνουν τα στελέχη της κυβέρνησης προς τους πολίτες είναι ότι προκειμένου να προχωρήσουν στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου και στις ειδικές οικονομικές ζώνες είναι έτοιμοι να συλλάβουν όποιον σκεφτεί να κατέβει σε μία διαδήλωση διαμαρτυρίας ή όποιον γράψει την άποψή του σε ένα μπλογκ.

Η ποινικοποίηση της άποψης, η σύλληψη για ηθική αυτουργία κατά βούληση των αστυνομικών αρχών, η στοχοποίηση αγωνιστών μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη με σκοπό να επιβληθεί το αντιδημοκρατικό δόγμα «νόμος και τάξη».

Για ό,τι συμβαίνει στη Χαλκιδική αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση,
που επιβάλλει με τη βία των ΜΑΤ την καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων. Οι κάτοικοι της περιοχής, που δεν ρωτήθηκαν από κανέναν για τις επενδύσεις, έχουν κάθε δικαίωμα να αποφασίσουν να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική, να οργανώσουν τους αγώνες τους, με όποια μέσα πάλης οι ίδιοι κρίνουν κατάλληλα.


Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2013
Το γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια :