Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Independent: Η Χρυσή Αυγή εισβάλει στα σχολεία

«Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, επτά έφηβοι σε μια κεντρική πόλη της Ελλάδας, τη Λάρισα, αποφάσισαν να «διασκεδάσουν». Οπλισμένοι με πέτρες και ξύλινα ρόπαλα, η ομάδα των 15χρονων επιτέθηκε στο κατάστημα ενός Πακιστανού». Τα παραπάνω αποτελούν τον πρόλογο ενός ρεπορτάζ της Independet για τη Χρυσή Αυγή και την εισβολή της στα ελληνικά σχολεία με τίτλο «Πως η Χρυσή Αυγή δημιουργεί την επόμενη γενιά».

Οι επιθέσεις από παιδιά είναι σπάνιες ωστόσο εκφράζονται οι φόβοι πως η αντιμεταναστευτική ρητορική και η βία ριζώνει σταδιακά στο μυαλό των νέων, αναφέρει η Independent, και συνεχίζει: «η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια των νέων και να κερδίσει μελλοντικούς ψηφοφόρους». Η δημοσιογράφος της Independent Nathalie Savaricas σε έρευνά της διαπίστωσε ότι «το νεοφασιστικό κόμμα κερδίζει έδαφος στους νέους, διαδίδοντας επιθετικά τα ρατσιστικά της μηνύματα μέσω των κοινωνικών δικτύων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των χώρων που συγκεντρώνονται νέοι».

Περισσότεροι από πενήντα καθηγητές, γονείς και έφηβοι μαθητές από σχολεία της Αθήνας σε συνέντευξή τους στην Independent συμφωνούν πως το νεοναζιστικό κόμμα γίνεται μόδα σταδιακά, ενώ πριν από τρία χρόνια ήταν ελάχιστα γνωστό στους εν λόγω χώρους. «Σχετίζεται με το χαρακτηριστικό της ζωτικότητας», αναφέρει η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια του Πάντειο Πανεπιστήμιου, σημειώνοντας πως «η Χρυσή Αυγή απορρίπτει τη νεοναζιστική ετικέτα και αντ’ αυτού παίζει το χαρτί του εθνικισμού χρησιμοποιώντας την αρχαία ελληνική ιστορία για πέπλο, ώστε να κρύψει την πραγματική της ταυτότητα: Είναι οπαδοί του Χίτλερ». 

Ο δεκαεξάχρονος Σταύρος προέρχεται από μια οικογένεια Αριστερών, η μητέρα του υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο ίδιος συντάχθηκε με τη Χρυσή Αυγή, όπως αναφέρει η Independent τονίζοντας πως ο μαθητής παραδέχεται πως έχει πετάξει πέτρες σε σπίτια Πακιστανών. «Το έκανα για να μάθουν να σέβονται τη χώρα μας, γιατί αγαπώ την Ελλάδα. Τα παιδιά της Χρυσής Αυγής δεν είναι δολοφόνοι αλλά άνθρωποι που ανησυχούν πως δεν θα βρουν δουλειά εξαιτίας όλων αυτών των παράνομων μεταναστών», δήλωσε στην Independent.

«Οι Χρυσαυγίτες δεν είναι νεοναζί», αναφέρει η 16χρονη Ευδοξία και υποστηρίζει πως «όσοι επιμένουν στο αντίθετο τότε πολύ απλά δεν ξέρουν την αλήθεια». Η 16χρονη δηλώνει ανησυχία για το μέλλον της. «Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να δώσει λύσεις στις δύσκολες στιγμές σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα». Η Independent επισημαίνει το «ζορό στυλ» της Χρυσής Αυγής, όπως της το παρουσίασε και η 16χρονη μαθήτρια, το οποίο όπως είπε την γοητεύει ενώ ανέφερε επίσης πως κάποιοι μετανάστες έκλεψαν τον ξάδερφό της.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως τα γυμναστήρια, οι σχολές πολεμικών τεχνών και οι οπαδικοί σύνδεσμοι αποτελούν πρόσφορο έδαφος για στρατολόγηση από τη Χρυσή Αυγή. Ο Γιάννης Βουλδής, βουλευτής της Χρυσής Αυγής και επικεφαλής του κλάδου νεολαίας του κόμματος, συμφώνησε να δεχθεί τον Independent στα γραφεία τους, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές τους, λέγοντας μόνο ότι: «Προς το παρόν υπάρχει απόφαση να μην μιλάμε στον Τύπο». 

«Το πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς κ.α. είναι πως να αντιμετωπίσουν την άνοδο των ακροδεξιών. Ένα πολιτικό κόμμα που προσπαθεί να στρατολογήσει νέα μέλη δεν είναι παράνομο και η Χρυσή Αυγή δεν είναι πλέον ένα περιθωριακό κίνημα», σχολιάζει η Independent.

Η ρατσιστική και νεοναζιστική νοοτροπία εξαπλώνεται και στους τοίχους των σχολείων όπου μπορείς να δεις πλήθος από graffiti με ελληνικές σημαίες, εθνικιστικά συνθήματα και σύμβολα που θυμίζουν αγκυλωτούς σταυρούς. Ο 12χρονος Νικηφόρος δηλώνει χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία πως «Έχουμε γίνει Age of Empires» κάνοντας αναφορά στο ηλεκτρονικό παιχνίδι στρατηγικής που σχετίζεται με τη σύγκρουση διαφορετικών πολιτισμών στην ιστορία.

Από την πλευρά του ο 17χρονος Ερνέστο, αλβανικής καταγωγής, είδε να χάνει ένα φίλο. Με τον Κώστα, γράφει η Independent, είχαν μοιραστεί φαγητό, γνώριζαν μαζί κοπέλες και έπαιζαν ποδόσφαιρο. Ωστόσο πριν από λίγο καιρό ο Κώστας άρχισε να κάνει παρέα με Χρυσαυγίτες. «Αισθάνθηκε διαφορετικός με την παρέα τους. Όλοι τους φοβόντουσαν. Μισούσαν τους μετανάστες και είχαν μάθει ακόμα και τα σκυλιά τους να γαβγίζουν στους Αφρικανούς. Ήταν τρελό», δηλώνει ο Ερνέστο. 

Περίπου 50 δάσκαλοι έστησαν το εκπαιδευτικό αντιφασιστικό μέτωπο, για να να ασχοληθούν με την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού, αλλά και με τις βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, καθώς υπάρχουν λίγοι πόροι για να τους βοηθούν να κερδίσουν τη σκληρή μάχη για τα μυαλά των νέων. Έννοιες όπως ο ναζισμός, ο φασισμός και η προκατάληψη θα πρέπει να ενδύονται με σημασία για τους νέους, οι οποίοι δεν μπορούν να συνδέονται με αυτές, λένε οι ειδικοί.

Πηγή:tvxs

1 σχόλιο :

Διαχειριστής είπε...

Πολύ σημαντικό άρθρο και τεράστια συζήτηση! Από πού να αρχίσει κανείς! Εντύπωση κάνει, αλλά δεν είναι παράλογη, αυτή η περίπτωση:

"Ο δεκαεξάχρονος Σταύρος προέρχεται από μια οικογένεια Αριστερών, η μητέρα του υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο ίδιος συντάχθηκε με τη Χρυσή Αυγή, όπως αναφέρει η Independent τονίζοντας πως ο μαθητής παραδέχεται πως έχει πετάξει πέτρες σε σπίτια Πακιστανών. «Το έκανα για να μάθουν να σέβονται τη χώρα μας, γιατί αγαπώ την Ελλάδα. Τα παιδιά της Χρυσής Αυγής δεν είναι δολοφόνοι αλλά άνθρωποι που ανησυχούν πως δεν θα βρουν δουλειά εξαιτίας όλων αυτών των παράνομων μεταναστών», δήλωσε στην Independent".

Πάνω σε αυτό θέλω να πω εν συντομία πως δυστυχώς το αξιακό σύστημα κάποιων αριστερών των γενεών των γονιών και παππούδων των σημερινών παιδιών, πάσχει, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να νιώθουν κάποιο κενό. Φυσικά φταίνε και οι προσωπικές σχέσεις, όταν δεν υπάρχει επικοινωνία, αλλά ουσιαστικά αδιαφορία για το παιδί κλπ. Τα λέω αυτά γιατί τα μικρά παιδιά χρειάζονται από κάπου να επιβεβαιώνονται, οτι αξίζουν, και να νιώθουν οτι ανήκουν κάπου. Όταν αυτό λείπει από το οικογενειακό ή και κοινωνικό περιβάλλον, εύκολα μπορεί να πέσουν σε παγίδες που στήνουν τέτοιες οργανώσεις.