Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ISIL - Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε

Του Μ.Γ.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην περιοχή του Βορειοδυτικού Ιράκ, μετά την προέλαση των τζιχαντιστών που αυτοαποκαλούνται Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL, Islamic State of Iraq and Levante).

Τόσο η βιαιότητα όσο και η ταχύτητα της προέλασής τους, αιφνιδίασαν όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων της δύσης.
Αυτό γιατί ο στρατός του ISIL και γενικότερα μορφή κρατικής οντότητας για την οποία αγωνίζονται είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν ειδικά τα δυτικά ΜΜΕ, είναι κατά πόσο ο ISIL εκπροσωπεί πραγματικά Σουνιτικές επιδιώξεις στην περιοχή, μιας και πολλά από αυτά, παρουσιάζουν την σύγκρουση στην περιοχή ως μια διαμάχη μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε πρόσφατα ένας εκ των θεωρητικών του Ισλάμ, ο John Andrew Morrow που ασπαζώμενος το Ισλάμ πήρε το όνομα Ilyas Abd al-‘Alim Islam, σε συνέντευξή του στο Truth Jihad Radio: «Πολλοί από όσους αυτοαποκαλούνται τζιχαντιστές δεν έχουν την ρίζα τους στο Ισλάμ. Ειδικά αν κοιτάξει κανείς ποιος τους χρηματοδοτεί, ποιος τους στηρίζει και ποιος είναι πίσω από αυτούς. Θα διαπιστώσει σχετικά εύκολα ότι πίσω τους βρίσκονται Δυτικές δυνάμεις με μακρά ιστορία χρήσης τζιχαντιστών και ισλαμιστών στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών τους επιδιώξεων. Μπορεί ο απλός μαχητής να νομίζει ότι μάχεται για το Ισλάμ αλλά αν κοιτάξει κανείς καλύτερα θα διαπιστώσει ότι εξυπηρετούν τους στόχους των εχθρών τους.»

Ο κος Morrow σημείωσε επίσης ότι η συμπεριφορά των μαχητών του ISIL είναι εξόχως αντιϊσλαμική, καθώς διενεργώντας ακρότητες στο πεδίο της μάχης μεταξύ και πέραν αυτών, αρέσκονται και να τις κινηματογραφούν, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν και δικές τους ιστοσελίδες.

Σχολιάζοντας δε ένα βίντεο που δείχνει μαχητές του ISIL να καταναλώνουν το συκώτι νεκρών εχθρών τους τόνισε: «Αυτό το κάνουν μόνο εχθροί των μουσουλμάνων. Δεν ακολουθείται το SAHABA, δέν ακολουθείται τον Προφήτη. Ακολουθείται τους πολυθεϊστές που μάχονται τον Προφήτη, όταν κανιβαλίζεται πτώματα. Σε ένα άλλο βίντεο είδα να στραγγαλίζουν μια μουσουλμάνα. Ποιός στραγγαλίζει γυναίκες φωνάζοντας ο Αλλάχ είναι Μεγάλος;»

«Οι τακτικές τους» συνεχίζει ο κος Morrow, «είναι μια ακραία έκδοση της Σαλαφιστικής Γουαχαβιτικής σχολής σκέψης και παραβιάζουν τόσο τους πέντε άξονες του Ισλάμ όσο και τους τέσσερις των Σουνιτών.»

Σε καμιά περίπτωση καταλήγει ο θεωρητικός του Ισλάμ, δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε αυτούς του ανθρώπους Σουνίτες ή Ισλαμιστές.

Την ίδια στιγμή τόσο το αμερικανικό πεντάγωνο όσο το Λονδίνο προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση που λίγο έως πολύ δημιούργησαν όταν εξόπλιζαν τους τζιχαντιστές του ISIL εναντίον του Σύρου προέδρου Άσαντ, σε μια προσπάθεια να πλήξουν τα Ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, διατηρώντας παράλληλα ένα ακόμα μέτωπο για την Μόσχα που την ίδια περίοδο είχε στραμμένο το βλέμμα της στην Ουκρανία.

Αξίζει εδώ να παραθέσουμε κάποια από τα σενάρια και γενικά τα κείμενα, που είδαν το φως της δημοσιότητας στον Αμυντικό Τύπο τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, ο ISIL είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την δυναμική της επίθεσής του, στο Βόρειο Ιράκ και να κατακτήσει όσο γίνεται περισσότερες περιοχές, προκειμένου να ασκήσει μεγαλύτερη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση του Ιράκ.

Θεωρείται επίσης πιθανό, ότι θα επιχειρήσει να επιτεθεί όσο γίνεται πιο ανατολικά έως το Κιρκούκ, φτάνοντας έως τα όρια ελέγχου της Περιφερειακής Κουρδικής Κυβέρνησης. Πιο σίγουρα θα εστιάσει την επίθεσή του νότια μέσω του Salah ad-Din, προς την Βαγδάτη, προκειμένου να απειλήσει την Ιρακινή πρωτεύουσα από τα Βόρια αλλά και από τα Ανατολικά.

Με την δεδομένη φτωχή δυνατότητα που έχουν οι Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας και με τα άσχημα αποτελέσματα που είχαν τις τελευταίες ημέρες, είναι πολύ πιθανό πως η κυβέρνηση θα δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει Σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τον ISIL.

Ίσως οι Σιιτικές αυτές δυνάμεις να ποντάρουν σε ένα τέτοιο σενάριο καθώς κάτι τέτοιο θα τις εμφανίσει ως υπερασπιστές του Ιρακινού Σουνιτικού πληθυσμού, ενάντια στην σεχταριστική Σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ.

Η Ιρακινή κυβέρνηση, τονίζεται χαρακτηριστικά, θα πρέπει να δράσει προσεκτικά, προκειμένου να αποφύγει να δώσει το δικαίωμα στις παραστρατιωτικές αυτές δυνάμεις, να ενισχύσουν την προπαγάνδα τους και μέσω αυτής την στρατολόγηση νέων μαχητών και μελών.

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, οι επιχειρήσεις του ISIL στην Ninawa θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην δράση του στην Συρία. Καταρχήν από πλευράς διοικητικής μέριμνας ο έλεγχος της εν λόγο περιοχής θα διευρύνει την περιοχή των συνόρων με την Συρία που δεν ελέγχει η Ιρακινή κυβέρνηση, επιτρέποντας την μεγαλύτερη διακίνηση υλικών και προσωπικού, μεταξύ των δύο θεάτρων επιχειρήσεων.

Μεγάλες ποσότητες ελαφρού και βαρέως οπλισμού, χρημάτων και οχημάτων εισρέουν στην Συρία, ειδικά μετά την κατάκτηση της Μοσούλης. Η περιοχή δε της Μοσούλης, θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για μελλοντικές επιχειρήσεις ενός Ισλαμικού Κράτους, αν και αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι σίγουρο πριν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία.

Σε κάθε περίπτωση η Μοσούλη θα είναι ένα σημείο συγκέντρωσης και στρατολόγησης μαχητών, χρημάτων και οπλισμού και ίσως η έδρα ενός πραγματικού και όχι ενός απλά εξαγγελθέντος Ισλαμικού κράτους.

Αυτό που πρέπει να πούμε κλείνοντας αυτό το άρθρο είναι ότι πολλοί αναλυτές περιμένουν να δουν την επόμενη κίνηση της Ρωσίας στην περιοχή, αφού ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς στην Συρία το φιλορωσικό καθεστώς Άσαντ φαίνεται να κερδίζει προς το παρόν τον πόλεμο με τους τζιχαντιστές που εφοδίαζαν και ενίσχυαν δυτικές δυνάμεις. Ίσως μάλιστα να φτάσουμε στο σημείο οι ΗΠΑ να ζητήσουν πέρα από την συνδρομή του Ιράν και αυτή της Συρίας προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση στο Ιράκ.

Σε κάθε περίπτωση από πρακτικής πλευράς οι λαοί της περιοχής θα είναι οι ζημιωμένοι ενώ από θεωρητικής θα έχουμε ενδιαφέρουσες ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις αλλά και λυκοσυμμαχίες με άγνωστη κατάληξη προς το παρόν. 

Πηγή:Σύλλογος Μαρξιστικής Σκέψης "Γ.Κορδάτος"

Δεν υπάρχουν σχόλια :