Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Με εμπιστοσύνη στον οργανωμένο λαό

Δημήτρης Δεσύλλας,
επικεφαλής«Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα»


"...«Γκάλοπ» μέχρι την ημέρα των εκλογών, αν μπορούσαν οι «γκαλοπατζήδες», θα έμπαιναν από τη χαραμάδα μέσα στην ίδια την κάλπη. Μεθοδεύσεις με τις δύο Κυριακές (18 και 25 Μάη) και με τη σταυροδότηση για πριμοδότηση της αποχής, αλλά και των «τηλεαστέρων». Σκανδαλώδης κρατική χρηματοδότηση και τηλεοπτικός χρόνος, με τη λογική «Γιάννης κερνάει - Βαγγέλης και Γιάννης πίνει». Εξοντωτικά παράβολα (150 ευρώ) που εμποδίζουν τον άνεργο, τον φοιτητή, την γυναίκα να ασχοληθεί με την πολιτική..."

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΝΤΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ (ΠΡΙΝ 11/5/14)

Είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών. Όλοι τις λένε κρίσιμες. Για εσάς, σε τι συνίσταται η κρισιμότητά τους;

Σ΄ αυτές τις εκλογές, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και οι ντόπιοι αστικοί κύκλοι προωθούν πολλαπλούς αντιλαϊκούς στόχους: Να περιορίσουν την αναμενόμενη βαριά και μαζική πολιτική καταδίκη τους. Να διασώσουν τους τοπικούς πολιτικούς εκπροσώπους τους. Ενόψει του νέου ΕΣΠΑ και του σχετικού «φαγοποτιού» που θα γίνει, να ανασυγκροτήσουν τα κυκλώματα του τοπικού κεφαλαίου και τις διασυνδέσεις του με το μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ (Φούχτελ, Ράϊχενμπαχ κ.ά.). Να διευρύνουν τις πολιτικές συμμαχίες συνδιαχείρισης και υποταγής. Κυρίως επιχειρούν να αναμορφώσουν «επί το αντιδραστικότερον» ολόκληρο το πολιτικό σύστημα με νέα κόμματα (ακροδεξιάς, κεντροδεξιάς, κεντροαριστεράς), νέες συναινέσεις και συγκυβερνήσεις. Να ενσωματώσουν βαθύτερα τη διαχειριστική και ρεφορμιστική Αριστερά. Από την άλλη μεριά, για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, η κρισιμότητα των εκλογών είναι διαφορετική: αν θα διαμορφώσουν με την ψήφο και τη συμμετοχή τους καλύτερους όρους και συσχετισμούς για τους αγώνες της «επόμενης μέρας». Γιατί η βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου θα κλιμακωθεί, με όπλα το νέο μνημόνιο διαρκείας, το «μεσοπρόθεσμο» 2015-17 και το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» της ΕΕ.

Επειδή «παίζονται» τόσα πολλά στις εκλογές, γι΄ αυτό ο Γ. Μιχελάκης και η συγκυβέρνηση φτιάχνουν και το «κατάλληλο» προεκλογικό κλίμα;

Ασφαλώς. «Γκάλοπ» μέχρι την ημέρα των εκλογών, αν μπορούσαν οι «γκαλοπατζήδες», θα έμπαιναν από τη χαραμάδα μέσα στην ίδια την κάλπη. Μεθοδεύσεις με τις δύο Κυριακές (18 και 25 Μάη) και με τη σταυροδότηση για πριμοδότηση της αποχής, αλλά και των «τηλεαστέρων». Σκανδαλώδης κρατική χρηματοδότηση και τηλεοπτικός χρόνος, με τη λογική «Γιάννης κερνάει - Βαγγέλης και Γιάννης πίνει». Εξοντωτικά παράβολα (150 ευρώ) που εμποδίζουν τον άνεργο, τον φοιτητή, την γυναίκα να ασχοληθεί με την πολιτική.

Από την πείρα σας ως περιφερειακού συμβούλου στη Δυτική Ελλάδα, ποιες είναι οι συνέπειες από την τρίχρονη εφαρμογή του Καλλικράτη;

Το 2010 ο Γ. Παπανδρέου μίλαγε για «νέα αρχιτεκτονική», «Περιφέρεια - μικρή Κυβέρνηση» και λανσάριζε στην Πάτρα τον κ. Κατσιφάρα για «μικρό πρωθυπουργό». Τι έγινε στην πράξη; Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2014 είναι 115 εκ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν ο μισός του αντίστοιχου προϋπολογισμού των τριών Νομαρχιών (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας), που το 2010 ήταν 215 εκ. ευρώ. Μισός και από τον αντίστοιχο του Δήμου Πάτρας.

Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας το 2010 ήταν 1.170. Με τις διαθεσιμότητες και απολύσεις είναι τώρα 830. Μετά την «αξιολόγηση» και την απόλυση του 15% θα μείνουν μόνο 700. Ο κ. Κατσιφάρας και η πεντακομματική συγκυβέρνησή του (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι) καμαρώνουν κι από πάνω, ότι «νοικοκύρεψαν» τα οικονομικά της Περιφέρειας και ξεχρέωσαν τα χρέη των τριών Νομαρχιών (35 εκ. ευρώ), που κακώς ανέλαβαν.

Η βαθύτερη ουσία είναι ότι, με τον Καλλικράτη, την εκλεγμένη Περιφέρεια και τη διορισμένη κρατική υπερπεριφέρεια (Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων νήσων) δημιουργήθηκε στην Πάτρα ένα Περιφερειακό κράτος υπερσυγκεντρωτικό - γραφειοκρατικό - αποκρουστικό. Που συγκέντρωσε στην Πάτρα όλα τα όργανα, υπηρεσίες, αποφάσεις, αρμοδιότητες, εξουσίες. Αποτέλεσμα είναι να οξυνθούν όλες οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, σε βάρος όλων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, συνολικά σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ποιά είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Δυτική Ελλάδα;

Υπάρχουν κατ΄ αρχήν τα γενικά προβλήματα (30% ανεργία - 60% στη νεολαία, 40% μειώσεις μισθών και συντάξεων, μαζικές απολύσεις και λουκέτα, άγρια φορομπηξία). Επιπλέον, το Μνημόνιο, ο Καλλικράτης και οι συγκυβερνήσεις (κεντρική και τοπική - πεντακομματική) άφησαν πίσω τους συντρίμμια: διάλυση των κοινωνικών υποδομών, όπως η συρρίκνωση - υποβάθμιση των Νοσοκομείων Κρεστένων, Καλαβρύτων και Μεσολογγίου και η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και πολλών ΤΕΙ με το σχέδιο «Αθηνά». Κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας, Εργατικής Εστίας, της ΕΡΑ, της Επιθεώρησης Εργασίας Ηλείας. Κατάργηση του τρένου, του πιο φτηνού, ασφαλούς και οικολογικού μεταφορικού μέσου και επιστροφή στην προ Χ. Τρικούπη εποχή. Ακρωτηριασμός της «Ολυμπίας Οδού» σε Κορίνθου - Πατρών (στο 1/3 με τα ίδια λεφτά) «πανωπροίκια» στους εργολάβους και πανάκριβα διόδια. Καταλήστευση και ρουσφετολογική - προεκλογική διασπάθιση του Ταμείου Μολυβιάτη (220 εκατ. ευρώ) σε βάρος των πυροπαθών της Ολυμπίας και της Ηλείας. Ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ και με «προίκα» μεγάλες επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ του «θαλάσσιου μετώπου» της Πάτρας, των λιμανιών Πάτρας, Κατακώλου, Αστακού, των αεροδρομίων Αράξου και Ακτίου καθώς και των τουριστικών «φιλέτων» των Λουτρών Καϊάφα και Κουνουπελίου Μανωλάδας και των Θινών Βαρθολομιού. Τώρα προωθούν την ιδιωτικοποίηση του νερού (Ερυμάνθου και των φραγμάτων Πηνειού και Πείρου - Παραπείρου) και το μεγάλο «φαγοπότι» με τα τρία εργοστάσια σκουπιδιών. Μετά απ΄ όλα αυτά, οι «σωτήρες», με απύθμενο θράσος, ζητάνε ξανά ψήφο και μάλιστα τριπλή, για να μας «ξανασώσουν».

Η «Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα» τι έκανε γι΄ αυτά τα προβλήματα;

Αντιπαλέψαμε μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία όλες τις αντιλαϊκές επιλογές, κεντρικές και τοπικές. Συμπαρασταθήκαμε ενεργά, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο στους αγώνες των εργαζομένων, των φτωχομεσαίων αγροτών, της νεολαίας, των μεταναστών (εργάτες γης στη Ν. Μανωλάδα). Υπερασπιστήκαμε τη δημόσια περιουσία από το ξεπούλημα και το περιβάλλον από την καταστροφή, σε μέτωπα όπως: εκτροπή Αχελώου, σκουπιδότοποι σε Ξερόλακα Πατρών, Παπανικολού Αιγιαλείας και Λίμνες Αλφειούσας, περιοχές όπου δόθηκαν δυναμικοί αγώνες των κατοίκων, ενάντια στην Κρατική και Δημοτική βία και καταστολή).

Η ΠΙΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ. ΨΗΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αντικυβερνητικό, αντιΕΕ, αντιδιαχειριστική παρέμβαση


Σε ποιο πρόγραμμα καλείτε το λαό της Δυτικής Ελλάδας να ψηφίσει στις εκλογές της επόμενης Κυριακής;

Σε ένα συνολικό, αντικυβερνητικό, αντιΕΕ, αντιδιαχειριστικό πολιτικό πρόγραμμα, ενάντια στο Κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους του. Για την επιβίωση και τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων της πόλης και του χωριού, με την αντικαπιταλιστική ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου, από σκοπιά επαναστατική και με σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική. Συμπυκνώνουμε αυτό το πρόγραμμα σε έξι βασικούς άξονες πάλης:

Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ - ΔΝΤ - Κεφαλαίου, στις Περιφέρειες, στους Δήμους και στην κοινωνία καθώς και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.

Υπεράσπιση και ανάπτυξη των αγώνων για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, με διαγραφή του τοκογλυφικού - ιμπεριαλιστικού χρέους, με κατάργηση Μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων.

Κατάργηση του Καλλικράτη, πάλη ενάντια στο τοπικό κράτος, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, για θεσμούς λαϊκής οργάνωσης - δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα κ.ά.). Πάλη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο.

Αγώνας ενάντια στο τοπικό αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο, στην ανταποδοτικότητα - ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών. Όχι στην παραχώρηση των δημόσιων έργων σε ΣΔΙΤ (π.χ. εργοστάσια σκουπιδιών), για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεργολάβοι.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, 5νθήμερο, 7ωρο, 35ωρο. Όχι στις απολύσεις προσωπικού, στις διαθεσιμότητες και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις. Εναντιωνόμαστε στο εμπόριο ελπίδας των 5μηνων συμβάσεων των ΜΚΟ και της «κοινωφελούς εργασίας» του ΕΣΠΑ με 400 ευρώ.

Πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, άρνηση και ανυπακοή στις δεσμεύσεις και οδηγίες της, σε σύνδεση με τη συνολική πάλη για ρήξη και αποδέσμευση από ευρώ και ΕΕ.

Το πρόγραμμα αυτό θα το επιβάλει ο οργανωμένος λαός με την πάλη του, σήμερα (όχι στη «δευτέρα παρουσία»), χωρίς κυβερνητικές - διαχειριστικές αυταπάτες εντός της φυλακής της ΕΕ.

Λέτε ότι η ψήφος στους συνδυασμούς που υποστηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (σε Περιφέρειες, Δήμους, Ευρωβουλή) είναι η πιο κερδισμένη. Γιατί;

Γιατί είναι ουσιαστική και πολλαπλή συμβολή: Στην καταδίκη, ήττα και συντριβή του μαύρου μετώπου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, των φασιστικών εφεδρειών του και των κεντροαριστερών παρα-ποτάμων του, που χρησιμοποιεί για ενσωμάτωση της λαϊκής αγανάκτησης. Στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και σε νικηφόρους αγώνες της «επόμενης μέρας». Στην ανατρεπτική κοινή δράση της μαχόμενης Αριστεράς, αντί για τον ενδοαριστερό «εμφύλιο», που εμποδίζει την ανατροπή της επίθεσης. Κυρίως στο δυνάμωμα του πολιτικού μετώπου της ανεξάρτητης, αντιΕΕ, ανατρεπτικής Αριστεράς, αναγκαίου για την επαναστατική ανατροπή και τη σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική.

Αναδημοσίευση από αριστερό blog

Δεν υπάρχουν σχόλια :