Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Του Πάνου Ντούλα*

Μια παρά πολύ καλή, χρήσιμη αλλά και κοπιαστική δουλειά έκανε και μας έστειλε ο Πάνος Ντούλας, συγκεντρώνοντας πανελλαδικά όλες τις υποψηφιότητες που στηρίζουν τα κόμματα της αριστεράς

Παρουσιάζονται συγκεντρωτικά στοιχεία για το σύνολο των συνδυασμών κάθε κόμματος της αριστεράς, το σύνολο των υποψηφιοτήτων που στηρίζει, την πληθυσμιακή κάλυψη των συνδυασμών σε απόλυτους αριθμούς και ποσοστά,  το συνολικό  αριθμό των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων που στηρίζει κάθε κόμμα της αριστεράς.
Παρουσιάζονται σε πίνακες αναλυτικά στοιχεία για τους Δήμους, τον πληθυσμό τους, τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων, τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και τους άλλους αριστερούς συνδυασμούς που δεν στηρίζονται επίσημα από τα κόμματα της αριστεράς. 



ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014
ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
(ΤΕΛΙΚΟ)

Του Πάνου Ντούλα*
Καθηγητή Αγγλικών,
Αχαρνές, 05/05/2014


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ


Επειδή πολλοί φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές, ρωτάνε για το ποιους στηρίζουν τα κόμματα της Αριστεράς στους Καλλικρατικούς Δήμους όλης της χώρας στις Δημοτικές Εκλογές του 2014, σας έχω παρακάτω τον συγκεντρωτικό πίνακα με τα στοιχεία όπως τα μάζεψα από το διαδίκτυο, κυρίως από τις σελίδες www.eklogika.gr, www.aftodioikisi.gr, www.rizospastis.gr, left.gr, anemosantistasis.blogspot.gr, antarsya.gr, tsak-giorgis.blogspot.gr, www.pandiera.gr και πολλά άλλα αριστερά ή τοπικά ιστολόγια.

Εννοείται ότι τα ψηφοδέλτια είναι ευρύτερα κι ότι πολλές φορές ο υποψήφιος δεν είναι καν μέλος του συγκεκριμένου κόμματος, άρα η τοποθέτησή τους στη στήλη του κάθε κόμματος έχει να κάνει μόνο με το τι στηρίζει το κάθε συγκεκριμένο κόμμα της Αριστεράς. Δηλ ο υποψήφιος στηρίζεται από το Κόμμα αυτό αλλά δεν είναι απαραίτητα του Κόμματος αυτού. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, υποψήφιοι στηρίζονται από πάνω από 1 κόμμα.

Παραθέτω έναν πίνακα μόνο αυτήν τη φορά, για ευκολία ανάγνωσης.

Στην πρώτη στήλη η Περιφέρεια.
Στη δεύτερη στήλη η Περιφερειακή Ενότητα.
Στην τρίτη στήλη ο Δήμος.
Στην τέταρτη στήλη ο de facto πληθυσμός του 2011.
Στην πέμπτη στήλη ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην έκτη στήλη ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΚΚΕ.
Στην έβδομη στήλη ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ.
Στην όγδοη στήλη ο υποψήφιος που στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στην ένατη και δέκατη στήλη αριστερός υποψήφιος που δε στηρίζεται επίσημα ούτε από ΚΚΕ ούτε από ΣΥΡΙΖΑ ούτε από ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Όπου δεν υπάρχει όνομα υποψηφίου σε καμία στήλη σημαίνει ότι η αριστερά δεν έχει ή δε στηρίζει κανέναν υποψήφιο.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους που βοήθησαν. Προφανώς, θα υπάρχουν κάποια λάθη και παραλείψεις καθώς δεν έχει βγει από κανένα Κόμμα τι στηρίζει συγκεντρωτικά παρά μόνο τοπικά. Το πρόβλημα βασικά εντοπίζεται στο ΣΥΡΙΖΑ που σε κάποιες περιπτώσεις στηρίζει ψηφοδέλτια χωρίς να το ανακοινώνει ή κάποιοι υποψήφιοι ισχυρίζονται από μόνοι τους ότι έχουν τη στήριξή του, κάτι που όμως διαψεύδεται μετά από το ίδιο το κόμμα. Ευπρόσδεκτες όλες οι παρατηρήσεις σας, οι διορθώσεις, τα σχόλια, κτλ.


ΓΕΝΙΚΑ


Οι Καλλικρατικοί Δήμοι της Ελλάδας είναι 325. Αντιστοιχούν σε 10.938.405 κατοίκους. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι 9.371, χωρίς να υπολογίζονται οι χιλιάδες σύμβουλοι για τις δημοτικές ενότητες και για τις τοπικές κοινότητες.

Τα ψηφοδέλτια που στηρίζουν τα κόμματα της Αριστεράς σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 487. Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που περιλαμβάνονται σε αυτά τα ψηφοδέλτια είναι τουλάχιστον 15.972, χωρίς να υπολογίζουμε τους 487 υποψηφίους δημάρχους και τις χιλιάδες των υποψηφίων για δημοτικές ενότητες και τοπικές κοινότητες.

ΚΚΕ


Το ΚΚΕ έχει την πιο πολυπληθή εκπροσώπηση από τα κόμματα της Αριστεράς σε αυτές τις εκλογές. Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπως τα έχω καταγράψει εγώ τουλάχιστον μέχρι σήμερα, κατεβαίνουν σε 249/325 Δήμους της χώρας. Οι Δήμοι αυτοί, όμως, εκπροσωπούν 10.432.946 κατοίκους, δηλ ποσοστό 95% του πληθυσμού της Ελλάδας. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν αυτά τα 249 ψηφοδέλτια είναι τουλάχιστον 7.913, χωρίς να υπολογίζουμε τους 249 υποψηφίους δημάρχους και τους εκατοντάδες υποψηφίους για δημοτικές ενότητες και τοπικές κοινότητες.

ΣΥΡΙΖΑ


Τα ψηφοδέλτια που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διάφορα ονόματα και σε μερικές περιπτώσεις ίσως μου έχουν ξεφύγει. Όπως τα έχω καταγράψει εγώ τουλάχιστον μέχρι σήμερα, κατεβαίνουν σε 195/325 Δήμους της χώρας. Οι Δήμοι αυτοί, όμως, εκπροσωπούν 9.574.182 κατοίκους, δηλ ποσοστό 88% του πληθυσμού της Ελλάδας. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που βάζουν υποψήφιοι με αυτά τα 195 ψηφοδέλτια είναι τουλάχιστον 6.499, χωρίς να υπολογίζουμε τους 195 υποψηφίους δημάρχους και τους εκατοντάδες υποψηφίους για δημοτικές ενότητες και τοπικές κοινότητες. 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν διάφορα ονόματα. Όπως τα έχω καταγράψει εγώ τουλάχιστον μέχρι σήμερα, κατεβαίνουν σε 28/325 Δήμους της χώρας. Οι Δήμοι αυτοί, όμως, εκπροσωπούν 2.706.445 κατοίκους, δηλ ποσοστό 25% του πληθυσμού της Ελλάδας. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν αυτά τα 28 ψηφοδέλτια είναι τουλάχιστον 1.070, χωρίς να υπολογίζουμε τους 28 υποψηφίους δημάρχους και τους εκατοντάδες υποψηφίους για δημοτικές ενότητες και τοπικές κοινότητες. Σημειωτέον ότι υπάρχουν και κάποια σχήματα που στηρίζει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στα οποία όμως σχήματα συμμετέχουν κάποια μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Χαλάνδρι-Ρούσσος, Λέσβος-Γεωργούλας, Τριφυλία-Θεοδωρακόπουλος). Ίσως να υπάρχουν και άλλα που μου ξεφεύγουν.

ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


Υπάρχουν, επίσης, άλλα 15 αριστερά ψηφοδέλτια σε 14 Δήμους που μέχρι τώρα δεν τα στηρίζει επίσημα ούτε το ΚΚΕ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξ όσων γνωρίζω. Σε κάποια από αυτά μετέχουν αγωνιστές που είναι μέλη των παραπάνω κομμάτων. Σε άλλα είναι μέλη άλλων μικρότερων κομμάτων. Έχουν διάφορα ονόματα. Όπως τα έχω καταγράψει εγώ τουλάχιστον μέχρι σήμερα, κατεβαίνουν σε 14/325 Δήμους της χώρας. Οι Δήμοι αυτοί, όμως, εκπροσωπούν 930.336 κατοίκους, δηλ ποσοστό 9% του πληθυσμού της Ελλάδας. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έχουν αυτά τα 15 ψηφοδέλτια είναι τουλάχιστον 490, χωρίς να υπολογίζουμε τους 15 υποψηφίους δημάρχους και τους δεκάδες υποψηφίους για δημοτικές ενότητες και τοπικές κοινότητες. Τα έχω βάλει στις στήλες «Άλλο 1» και «Άλλο 2». Επειδή αυτές οι στήλες είναι κάπως αόριστες, εξηγώ τη στήριξή τους παρακάτω. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στην Ορεστιάδα ο Παντσίδης, επικεφαλής ενός ευρύτερου αριστερού ψηφοδελτίου.
  • Στο Παγγαίο ο Μπόνος το ίδιο.
  • Στο Γαλάτσι ο Σκεύος που στηρίζεται από την ΟΚΔΕ.
  •  Στην Ηλιούπολη ο Σόφης κατεβαίνει με τη στήριξη του ΜΛ-ΚΚΕ.
  • Στο Ίλιον ο Κουτσιανάς που μέχρι πρότινος στηριζόταν από το ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό τώρα μετέχουν και κάποια μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  • Στη Μεταμόρφωση ο Καραβάκος που μέχρι πρότινος στηριζόταν από ΣΥΡΙΖΑ.
  •  Στη Νίκαια όπου η Θωίδου κατεβαίνει με ένα κομμάτι της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  • Στη Ραφήνα-Πικέρμι όπου ο Μαγκαφώσης μέχρι πρότινος ήταν με το ΣΥΡΙΖΑ.
  •  Στην Ικαρία όπου με το Γαγλία κατεβαίνουν αρκετοί ανένταχτοι αριστεροί.
  • Στην Πάτρα όπου υπάρχουν 2 σχήματα: στο ένα με τον Πατούχα επικεφαλής μετέχει ένα κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πολλούς ανένταχτους αριστερούς. Στο άλλο με επικεφαλής τη Ζάγκλα μετέχει ένα άλλο κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  • Στα Γιάννενα όπου ένα μικρό κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν κατεβαίνει με το «επίσημο» κατέβασμα του Πατσούρα αλλά με το Σκοπούλη όπου μετέχουν και άλλες αριστερές δυνάμεις (ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ κ.ά.).
  • Στους Αμπελοκήπους-Μενεμένη όπου ο Φουρνοτζής κατεβαίνει με τη στήριξη της ΟΚΔΕ.
  • Στα Ανώγεια όπου ο Καλλέργης κατεβαίνει επικεφαλής ενός ευρύτερου αριστερού σχήματος.
  • Στη Χαλκίδα όπου ένα κομμάτι της κινηματικής αριστεράς της πόλης στηρίζει τον Κουλουρίδη.

ΚΑΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ


Υπάρχουν και αρκετοί δήμοι όπου μέχρι στιγμής δεν μπορώ να εντοπίσω εύκολα στο διαδίκτυο παρουσία ψηφοδελτίου που στηρίζεται από δυνάμεις της αριστεράς. Οι δήμοι αυτοί είναι 66/325, δηλ περίπου το 1/5 των δήμων της χώρας. Αντιστοιχούν όμως σε πολύ μικρότερο ποσοστό κατοίκων: 382.359, δηλ 3,5% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας. Πρόκειται κυρίως για μικρούς νησιωτικούς δήμους ή περιοχές όπου οποιαδήποτε εκδοχή αριστεράς πάντα ήταν πάντα αδύναμη. Σε εκείνους τους Δήμους, εάν κατέβαινε αριστερά ψηφοδέλτια, θα χρειαζόταν για όλους τουλάχιστον 1.214 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, χώρια τους 66 υποψηφίους δημάρχους και τους υποψηφίους για δημοτικές ενότητες και τοπικές κοινότητες. Στους Δήμους αυτούς στον πίνακα, απλά υπάρχει κενό.


Ακολουθεί ο συγκεντρωτικός πίνακας των υποψηφιοτήτων:













4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΕΚΚ είπε...

Ενα λάθος που εντόπισα: Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στο Δήμο Κασσάνδρας, ο υποψήφιος του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ο Μάκης Ποτίογλου και όχι ο Παπαβασιλείου... http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7859217

Και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας στο Δήμο Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, κατεβαίνει ο Πετρόπουλος στηριζόμενος απότον ΣυΡιζΑ http://www.lamiakos-typos.gr/topika-eidiseis/ola-ta-onomata-ton-ypopsifion-dimarhon-kai-oi-syndyasmoi-toys

Ανώνυμος είπε...

Στο Χαλάνδρι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την "ΑΝτισταση με τους πολίτες". Στο ψηφοδέλτιό της είναι και μέλη του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Να το συμπεριλάβετε

Ανώνυμος είπε...

Εκεί στο Χαλάνδρι, το ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από Σύριζα και ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι εξαιρετικό. Συμμετέχουν και διατελέσαντες σύμβουλοι του πρώην Υπουργού Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Τάσου Γιαννίτση (αυτού που κατέβασε το ασφαλιστικό που έγινε χαμός).