Τρίτη 20 Μαΐου 2014

«Μητέρα των μαχών» οι ευρωεκλογές αυτής της Κυριακής

Του Γιώργου Δελαστικ

Οι ηγεσίες όλων των κομμάτων θέλουν σίγουρα να ξεχάσουν τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της προχθεσινής Κυριακής.


Πώς να θέλει π.χ. η ΝΔ να θυμάται ότι αυτήν την αποφράδα ημέρα οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής πέταξαν έξω από τον δεύτερο γύρο τους δεξιούς υποψηφίους Αρη Σπηλιωτόπουλο και Γιώργο Κουμουτσάκο;

Σύμφωνοι και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 είχε χάσει η ΝΔ τον Δήμο της Αθήνας, αλλά στον πρώτο γύρο ο υποψήφιος της τότε, ο Νικήτας Κακλαμάνης, είχε πάρει 35%. Πώς να συγκρίνει κανείς εκείνο το ποσοστό με το προχθεσινό 17% του Αρη Σπηλιωτόπουλου; Και το 2010 είχε χάσει η ΝΔ την Περιφέρεια Αττικής, αλλά εν πάση περιπτώσει ο Βασίλης Κικίλιας είχε χάσει στον δεύτερο γύρο με 47,5% έναντι 52,5% του Γιάννη Σγουρού, έχοντας συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο ο Β. Κικίλιας 20,5% των ψήφων.

Συγκρίνονται αυτά τα ποσοστά με το προχθεσινό... 14% του Γιώργου Κουμουτσάκου; Οχι, βέβαια. Αλλά και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δικαίως πλέει σε πελάγη ευτυχίας για την επιτυχία της στην Αττική και την Αθήνα, δεν είναι λογικό να θέλει να ξεχάσει ότι, ενώ διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, οι υποψήφιοί της κατόρθωσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο μόνο σε 4 από τις 13 περιφέρειες της χώρας; Μάλιστα οι δύο από αυτούς τους υποψηφίους, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, μόνο τυπικά συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο, αφού ο μεν πρώτος έχει 18,5% έναντι... 42% (!) του υποψηφίου της ΝΔ, ο δε δεύτερος 16% έναντι 44% του δεξιού αντιπάλου του! Μόνο στην Αττική και στα Ιόνια Νησιά έχουν δικαίωμα στην ελπίδα οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς να μη θέλει να ξεχάσει τις προχθεσινές εκλογές η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν το 2010 είχε εκλέξει τους 8 από τους 13 περιφερειάρχες και τώρα είναι ζήτημα αν θα επανεκλεγούν 2-3, οι οποίοι, όμως, δηλώνουν όλοι... «ανεξάρτητοι» για να επιβιώσουν πολιτικά; 

Ούτε το ΚΚΕ θέλει να θυμάται αυτές τις εκλογές. Ο Θανάσης Παφίλης είχε πάρει το 2010 στην Περιφέρεια Αττικής 14,5%, ενώ προχθές το ποσοστό του μειώθηκε στο 11%, ενώ ο Νίκος Σοφιανός στον Δήμο Αθηναίων από 13,74% το 2010 τώρα έπεσε στο 7,5%. Ολοι κραυγάζουν ότι νίκησαν, αλλά όλοι ενδόμυχα θέλουν να ξεχαστούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα ξεχαστούν την Κυριακή, όταν θα δοθεί η «μητέρα όλων των μαχών» μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι ευρωεκλογές. Το διασκεδαστικό είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα θέλει να συγκριθούν τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές της Κυριακής με τα ποσοστά που είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009! Το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει τότε 36,6%, ενώ τώρα θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία αν πάρει... 8%!

Η ΝΔ είχε πάρει το 2009 ποσοστό 32,3%, ενώ σήμερα δεν θα θεωρούσε ότι απέτυχε ακόμα και αν έπαιρνε... 10 (!) εκατοστιαίες μονάδες λιγότερες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει τότε μόλις 4,7%, ενώ αν πάρει σήμερα ένα ποσοστό κατά... 20 (!) εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο, αυτό θα θεωρηθεί σοβαρή ήττα. Το ΚΚΕ είχε πάρει τότε 8,35%, ποσοστό που δεν είναι και εντελώς αδύνατο να το πάρει και σήμερα ή έστω να το προσεγγίσει από τα κάτω. Ο ΛΑΟΣ, το οποίο στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε πάρει ποσοστό 7,15% και 2 ευρωβουλευτές, και οι Οικολόγοι Πράσινοι, που είχαν πάρει 3,5% και 1 ευρωβουλευτή, κινούνται σήμερα στη σκιά της ευρωκοινοβουλευτικής ανυπαρξίας και θα θεωρηθεί θαύμα αν πιάσουν το 3%. 

Το Μνημόνιο, στο οποίο υπήγαγε την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Μάιο του 2010 και οι συνέπειες του οποίου ελάχιστα είχαν γίνει αντιληπτές από τους Ελληνες τον Νοέμβριο του 2010 που έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και φυσικά δεν υπήρχε καν τον Ιούνιο του 2009 που έγιναν οι προηγούμενες ευρωεκλογές, έχει αλλάξει εκ βάθρων και για πάντα το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.

Οι ευρωεκλογές της Κυριακής θα διαμορφώσουν έναν ριζικά διαφορετικό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων, παγιώνοντας ίσως το πλαίσιο που διαμορφώθηκε με τις βουλευτικές εκλογές του 2012, αλλά ταυτόχρονα αναδιατάσσοντας την ισχύ των κομμάτων μέσα στο πλαίσιο αυτό και σφυρηλατώντας νέες συμμαχίες. Δεν έχουν, όμως, πλέον νόημα οι υποθέσεις και οι εκτιμήσεις, όταν σε μόλις πέντε μέρες θα υπάρχουν εκλογικά αποτελέσματα για να βασιστούν πάνω τους αναλύσεις και όχι εικασίες. Πόσω μάλλον που αυτές οι ευρωεκλογές αναμένεται να συγκλονίσουν εκ θεμελίων όλη την Ευρώπη.
Οψόμεθα...

Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" 20.5.14

1 σχόλιο :

Δημήτρης Ματσικούδης είπε...

Τα κόμματα καλό είναι να κάνουν τη δουλεία για την οποία ιδρύονται: την παραγωγή επεξεργασμένων προγραμμάτων για την ανάπτυξη της χώρας, την εκπαίδευση στελεχών που θα τα υλοποίησουν και θα στελεχώσουν την κεντρική εξουσία. Όταν εμπλέκονται με τη τοπική αυτοδιοίκηση την βλάπτουν και γιατί προτείνουν υποψηφίους που συνήθως είναι άσχετοι με τα προβλήματα της, αλλά και γιατί της στερούν πόρους οι οποίοι της ανήκουν προκειμένου να ασκήσουν επ´ωφελεία τους την πελατειακή τους πολιτική. Μακάρι αυτό που επέβαλε η συγκυρία της κρίσης, να προσπαθούν δλδ όλοι οι υποψήφιοι να εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, για να μη χρεωθούν τις αμαρτίες των κομμάτων, να διατηρηθεί ουσιαστικά στο μέλλον. Για το καλό και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά γενικώτερα και του τόπου.
Εξ άλλου, πόσο ευκρινή είναι τα πολιτικά μήνυματα στέλνουν το 17% της ΧΑ ή ο διπλασιασμός των ποσοστών του ΚΚΕ; Πιστεύω πως δεν πρέπει να παίζουμε με τους θεσμούς. Τι είδους μήνυμα ανατροπής υπάρχει όταν από τις 13 περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί στο τέλος να μην πάρει ούτε μια! Το μήνυμα ανατροπής θα μπορούσε να σταλεί αν επικεντρωνόταν στις ευρωεκλογές και ΜΟΝΟ. Σε μια αναμέτρηση δλδ καθαρά πολιτική. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ άφηνε ελεύθερους του ψηφοφόρους του στις εκλογές των Ο.Τ.Α. τότε δε θα φαινόταν οργανωτική του ανεπάρκεια αλλά θα έστελνε κι ένα σπουδαίο πολιτικό μήνυμα αποκέντρωσης και σεβασμού στους θεσμούς!